Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OP Prostějov bude vyrábět čtyři dny v týdnu, hrozí mu insolvence

OP Prostějov bude vyrábět čtyři dny v týdnu, hrozí mu insolvence

14.01.2010 12:37
Autor: ČTK

Prostějov (ČTK) - Pracovníci prostějovského Oděvního podniku budou od příštího týdne pracovat kvůli úbytku zakázek jen čtyři dny v týdnu. Dohodlo se na tom vedení společnosti s odbory. ČTK to dnes řekla předsedkyně podnikového výboru odborového svazu OP Helena Vyroubalová, potvrdil to i mediální zástupce firmy Karel Samec. Největšímu tuzemskému oděvnímu podniku, který zaměstnává 1500 lidí, hrozí kvůli dluhům insolvenční řízení.

"Závodní výbor řediteli schválil, že zaměstnanci budou od 18. ledna na 60 procentech mzdy s tím, že v pondělky nebudou pracovat. Mzdu ve výši 60 procent zaměstnanci budou dostávat i za pondělky, kdy budou doma. Dohoda je taková, že čtyřdenní pracovní týden bude v podniku platit dva měsíce," uvedla Vyroubalová.

Samec ČTK řekl, že čtyřdenní pracovní týden byl zaveden z toho důvodu, aby výroba byla kontinuálně pokryta. "Lidé budou pracovat za 60 procent mzdy jen v den, kdy nebudou v zaměstnání. Jinak samozřejmě v době, kdy budou v práci, obdrží plnou výši mzdy," upřesnil Samec.

Prostějovský OP se nyní přiblížil k vyhlášení insolvence. Věřitelské banky, kterým firma dluží 1,2 miliardy korun, podle informací Hospodářských novin firmě neudělily souhlas s předinsolvenčním moratoriem, které by podnik až na čtyři měsíce ochránilo před věřiteli. Na schválení moratoria byl potřeba souhlas alespoň dvou bank, dvě ze tří, podle deníku Raiffeisenbank a Citibank, ale odmítly.

Vedení firmy však stále doufá, že po restrukturalizaci výrobu zachová. "OP Prostějov počítal i s variantou, že věřitelé předinsolvenční moratorium nepodpoří. Vedení společnosti je i nadále přesvědčeno, že zachování výroby a zaměstnanosti je stále reálné i v rámci insolvenčního řešení. Půjde jen o jiné mechanismy a posloupnost procesních kroků. Je důležité, že největší věřitel, Česká spořitelna, stále podporuje restrukturalizaci vedoucí k záchraně firmy," uvedl Samec.

Mluvčí prostějovského úřadu práce Adolf Tomandl ČTK řekl, že pokud by OP v budoucnu musel propustit všechny své pracovníky, míra nezaměstnanosti by na Prostějovsku výrazně vzrostla. "Konkrétní číslo není možné říci, protože ne všichni pracovníci bydlí v okrese Prostějov. Ne všichni propuštění by se také přišli zaregistrovat na úřad práce, protože by si hledali dopředu novou práci," uvedl Tomandl. Na Prostějovsku činila na konci loňského roku míra nezaměstnanosti 9,9 procenta. Bez práce bylo přes 5500 lidí.

Prostějovský OP má svoji poslední pobočku v Jeseníku, ve které pracuje více než 200 lidí. I jejich případné propuštění by výrazně zvýšilo míru nezaměstnanosti v okrese, který v prosinci vykázal nejvyšší míru nezaměstnanosti v republice. "Na poměry Jesenicka je pobočka OP významný zaměstnavatel. Pokud by přestala fungovat, nezaměstnanost by se mohla zvednout asi o procentní bod," uvedl ředitel jesenického úřadu práce Martin Viterna. Na Jesenicku dosahovala na konci roku míra nezaměstnanosti 16,9 procenta, místo hledalo 3251 lidí.

OP ještě na začátku roku 2008 zaměstnával více než 3000 lidí, nyní má 1500 zaměstnanců. "OP aktuálně neplánuje žádné hromadné propouštění," uvedl minulý týden Samec. OP podle něj již zahájil výrobu kolekce pro letošní jaro a léto. Podnik se zabývá zejména výrobou pánské a dámské konfekce, kterou produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. Firma dále provozuje v Česku a na Slovensku 84 obchodů.

Podnik loni podle odhadů hospodařil se ztrátou 400 milionů korun při tržbách 1,3 miliardy, uvedly dnes Hospodářské noviny. Předloni prostějovské firmě klesly tržby zhruba o 550 milionů na 1,94 miliardy při rekordní ztrátě 1,085 miliardy korun. Ještě v roce 2007 OP vykázal zisk 13,7 milionu korun. Tržby tuzemských oděvních podniků negativně ovlivňují kurzové výkyvy a levná pracovní síla v Asii.

Hlavními vlastníky OP jsou František Tuhý a prostřednictvím společnosti Casual Friday Roman Hanus. Dohromady ovládají necelých 80 procent akcií oděvní firmy.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m