Jako dítě jsem rád pozorovával svoji matku, jak připravuje v Papinově hrnci nedělní polévku. Hovězí maso spolu se zeleninou se zalijí vodou a hermeticky uzavřou do ocelové nádoby opatřené pojistným ventilem pracujícím na principu gravitace. Zpočátku se nic neděje. Voda se pomalu ohřívá. Po určité době dosáhne tlak v nádobě hodnoty, kdy je schopen nadzvednout ventil a za neodbytného pískotu z hrnce začne unikat pára. Ventil nejprve nezbedně poskakuje, pak se trvale nadzvedne a do kuchyně nekompromisně uniká proud horkého aroma z vařeného hovězího a zeleniny. V tomto momentě matka hrnec odstaví z plotny a nechá krmi dojít.
Přestože schopnost připravit chutnou hovězí polévku nepatří dozajista mezi dovednosti vyžadované od kandidáta na post centrálního bankéře, je v současné době jeho každodenní náplň práce právě této činnosti velmi podobná. Papinovým hrncem naplněným čerstvými surovinami je náš finanční a komoditní trh. Rozpálenou plotnou, na kterou je tento hrnec umístěn, je sada makroekonomických stimulačních programů.
Při přípravě pokrmu může udělat kuchař dvě zásadní chyby. Za prvé odstavit hrnec příliš brzy, za druhé příliš pozdě. První chyba se dá napravit snadněji tak, že dáme polévku opět vařit, ale musíme být značně obezřetní, jelikož jsme ztratili kontinuitu procesu. Ve druhém případě nezbývá nic jiného než začít vařit z nových surovin, jelikož maso je rozvařeno a vývar kalný. Centrální bankéř má jednu nevýhodu. Na rozdíl od kuchaře nemá k dispozici jednoduchý indikátor tlaku uvnitř hrnce v podobě pískajícího ventilu. Musí proto pečlivě sledovat trh a vyhodnocovat všechny dostupné informace, aby zjistil, jestli se trh nachází teprve ve stadiu poskakujícího ventilu nebo již pára plnohodnotně vychází ven. Proto jsou centrální bankéři tak špatnými kuchaři, o čem jsme se mohli přesvědčit například před dvěma lety.
Vývoj na akciovém trhu nám podle mého názoru poměrně jasně ukazuje, že se v současné době nacházíme právě v počáteční fázi unikání páry, kdy ventil pouze poskakuje. Akcie jsou tlačeny přebytečnou likviditou směrem vzhůru, ale narážejí na gravitační bariéru svého fundamentálního ocenění, což se projevuje zvýšenou volatilitou a nejistotou ohledně budoucího vývoje. Je-li pravdou, že průměrné P/E ratio amerických akcií je 24 pct., není prostor pro rapidní růst. K němu dojde až v okamžiku přetlaku páry, který trvale nadzvedne ventil. V tomto okamžiku by centrální bankéři měli zareagovat a odstavit pomyslný hrnec z plotny. Zda tak učiní, je otázkou. Faktem zůstává, že čínští kuchaři tak již začínají činit a jak je známo čínská kuchyně je jednou z nejlepších na světě.