Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Záchranný mechanismus... denní přehled Trhy, data, výsledky

Záchranný mechanismus... denní přehled Trhy, data, výsledky

10.05.2010 18:15
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Spotřebitelské ceny se v dubnu zvýšily o 0,3 %. Meziroční inflace se posunula z 0,7 % na 1,1 %. Inflaci v dubnu nejvýrazněji ovlivnily vyšší ceny potravin, dražší zemní plyn pro domácnosti, spotřební daň na tabákové výrobky a zdražení pohonných hmot. Měnověpolitická inflace se sice vyhoupla nad nulu, její hodnota ovšem stále výrazně zaostává za inflačním cílem ČNB.

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 9,2 % z 9,7 % v březnu. Zlepšení není jen dílem krátkodobých sezónních faktorů, ale ukazuje také na zlepšující se situaci na trhu práce. To by mělo příznivě ovlivnit spotřebu domácností.

Evropa:
Italská Mediobanca vydělala ve fiskálním 3Q10 84 mil. EUR, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Výsledek podpořily především vyšší příjmy z akciového investičního portfolia. Ukazatel kapitálové přiměřenosti Tier 1 přesáhl 11 %. Akcie přidávají přes 15,5 %, to ale díky balíku pomoci v eurozóně, který podporuje v růstu celý bankovní sektor.

Země eurozóny se dohodly na vytvoření mechanismu, který by měl zastavit šíření obav z bankrotu některých členských zemí. Hlavním bodem dohody je vytvoření speciálního stabilizačního fondu, který by mohl zemím v potížích poskytnout úvěry až za 60 mld.eur. Další součástí je poskytnutí záruk v objemu až 440 mld. eur. Mezinárodní měnový fond by v případě potřeby měl poskytnout až 250 mld. eur. Zároveň ECB a centrální banky zemí eurozóny začaly nakupovat státní a korporátní dluhopisy. Dalšími kroky ECB jsou znovuzavedení neomezeného půjčování peněz na 3 a 6 měsíců a swapových linek s americkou centrální bankou Fed umožňující dodávat na trh dolarovou likviditu a mírnit tenze na peněžním trhu.

V sérii pozitivních ekonomických dat pokračuje Německo. Obchodní bilance dosáhla v březnu přebytku 17,2 mld. eur (odhad: 14 mld. eur) po 12,7 mld. eur v únoru. Vývoz meziročně stoupl o 30,5 % (odhad: 28,9 %), dovoz dokonce o 49,7 % (odhad: 51,5 %).

USA:
Společnost Peabody Energy snížila svou nabídku na převzetí australského těžaře Macarthur Coal na 3,8 mld. AUD, neboli 15 AUD za akcii. Důvodem je plánovaná 40% daň ze zisku těžařských společností. Akcie australské společnosti oslabily o 2 %.

Ostatní:
Japonská Sony prodělala loni 41 mld. JPY, což je o 40 % méně, než původně očekávala. Tržby na úrovni 7,2 bil. JPY byly o 1,2 % lepší než předpověď. Za výsledkem stojí agresivnější redukce nákladů a zisk z akciových podílů, které společnost drží.

Celý denní přehled doplněný o souhrnný komentář o dění na trzích a přehled očekávaných událostí následujícího obchodního dne si mohou klienti Patria Plus stáhnout ve formátu PDF v sekci
Ekonomika - Výzkum -> Analýzy. Navíc lze nastavit také automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data