Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - rozhovor
Povolební online rozhovor s politoložkou Vladimírou Dvořákovou na Patria.cz

Povolební online rozhovor s politoložkou Vladimírou Dvořákovou na Patria.cz

31.05.2010 14:00
Autor: Redakce

Sociální demokraté se stali s 22,1% odevzdaných hlasů matematickým vítězem voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Z první povolebních vyjednávání však vyplývá silný koaliční potenciál k sestavení vlády „rozpočtové odpovědnosti“ ze 118 mandátů ve 200členné Poslanecké sněmovně, získaný ODS (53), TOP09 (41) a Věci veřejnými (24). Jejich lídři Petr Nečas, Karel Schwarzenberg a Radek John již deklarovali snahu o nalezení shody na vládním programu, byť druzí dva jmenovaní potvrdili, že v souladu s ústavní zvyklostí by první na tahu, pověřen prezidentem k jednání o vládě, měl být zástupce vítězné ČSSD. Lídr ODS Petr Nečas již potvrdil premiérskou ambici. Za ČSSD bude jednat místopředseda Sobotka, neboť Jiří Paroubek je po volbách jedním ze čtyř odcházejících lídrů spolu s Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL), Ondřejem Liškou (Zelení) a Milošem Zemanem (SPOZ). Křesťanští demokraté spolu se Zelenými opouštějí sněmovnu, ve které je střídají Věci veřejné a TOP09.

Co stojí za tak silným odchýlením reálného výsledku voleb od předvolebních průzkumů? Jaká další překvapení přinesly tyto volby? Je jimi propad největších stran? Je jimi silný volební zisk TOP09 a Věcí veřejných? Jakou lze očekávat novou českou vládu a především její kroky? Stojíme na počátku spuštění významných reforem? Jaké změny vyplývající z volebních priorit jednotlivých stran lze v povolební realitě očekávat? Ptejte se na vše, co Vás zajímá ohledně výsledku voleb a povolebního uspořádání politického spektra v České republice politoložky a šéfky katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, šéfky Akreditační komise, profesorky Vladimíry Dvořákové. Odpovídat na Vaše dotazy bude dnes v pondělí 31. května od 14. hodin v online rozhovoru na serveru Patria.cz. Ptát se můžete jako tradičně již od deváté hodiny ranní.

Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. je vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, předsedkyně Akreditační komise. V roce 2003-2006 byla předsedkyní České společnosti pro politické vědy a viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Byla a je řešitelkou a spoluřešitelkou řady vědeckých projektů včetně zahraničních, její práce byly publikovány i v řadě cizích jazyků (angličtina, francouzština, španělština, němčina, portugalština). Předmětem jejího badatelského zájmu je především komparativní politologie, se zaměřením na přechody a konsolidaci demokracie, občanskou společnost, atd. Regionálně se zabývá Evropou, USA a Latinskou Amerikou.


Váš názor
  • Poděkování
    31.05.2010 15:13

    Paní profesorko, každé Vaše vystoupení v televizi v minulosti mělo vysokou přidanou hodnotu co do kvality a přesnosti. Kauza plzeňských práv ukázala, že jste rovněř vysokou morální autoritou. Chci Vám za to poděkovat. Škoda, že takových lidí je v horních patrech společnosti tak málo. Děkuji
    lime
  • VV
    31.05.2010 14:54

    Dobrý den. Co si myslíte o straně VV? Domníváte se, že pujde do koaliční vlády nebo ji bude pouze podporovat? Do jaké míry jde o čitelnou stranu? Čeho ministrem by mohl být Radek John? Děkuji, zvonař
    zvonař
  • kampaň
    31.05.2010 14:39

    Dobrý den, paní profesorko. Velmi mne zaujalo neotřelé vedení prezidentské kampaně Baracka Obamy. Můžeme čekat něco neotřelého i u nás? Víte Vy osobně o jiných příkladem zajímavé, neotřelé, efektivní kampaně ve světě? Děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů a odvahy ve Vaší činnosti.
    JoN
  • Volební systém 2
    31.05.2010 14:38

    Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď ohledně volebního systému. Přesto mi při pohledu na výsledky voleb nedá, nezeptat se ještě: Nestálo by za to alespoň snížit hranici pro vstup do parlamentu třeba na 4 procenta? Pomohlo by to k širší demokracii, nebo spíše k fragmentaci rozhodovacího aparátu? JK
    Koutný
  •  
    31.05.2010 13:55

    Vážená paní Dvořáková, jak nahlížíte na úmysl finanční ústavy (viz ODS) a uzákonění pravidel pro povolené schodkové financování?
    JoN
  • Stabilita
    31.05.2010 13:50

    Vážená paní profesorko.Existuje nějaký způsob jak zajistit programovou a zejména pak parlamentní a exekutivní stabilitu během celého volebního období tak, aby se koaliční strany brzy nerozhádali, aby se zajistila stabilita poslaneckých klubů? Vím, že je těžké na to odpovědět, ale otázka je motivována obavami, že se tak jako mnohokrát v minulém období, politická scéna brzy změní v nepřehlednou změť. Prosím o váš názor nebo doporučení.
    jarom
  • budoucnost KDU a financování
    31.05.2010 13:38

    Jak vidíte budoucnost KDU-ČSL ve světle vypadnutí z PSP, odchodu velké části členů strany do jiných politických stran (někteří byli i tak vykoužkování :-) i evidentních finančních potíží? Lze očekávat problémy například i u soc. demokr., která utrpěla výrazně špatný výsledek proti očekáváním a na kampaň si nabrala nemalé úvěry (viz Fio)?
    JoN
  • vedení státních firem
    31.05.2010 13:33

    Dobrý den, mohu Vás požádat o názor na případný tlak ze strany středopravé vlády na výměnu řídících a dozorčích orgánů státem vlastněných či ovládaných firem? Snížila se pravděpodobnost se slabým výsledkem socdem, nebo tlak lze očekávat i v rámci protikorupčních opatření avizovaných pravděpodobnou koalicí "rozpočtové zodpovědnosti"? Děkuji.
    JoN
  • Vize do budoucna
    31.05.2010 13:23

    Vážená paní profesorko, jak jsem sledoval naše politické představitele, nesetkal jsem se ani u jednoho z nich s jasnou vizí, kam by tato země měla směřovat. Škrtat výdaje mi připadá zoufale málo, zvlášť v době, kdy vyspělé země i Čína investují do vzdělání, vědy a výzkumu nových technologií; takový přístup z nás musí v ne tak vzdáleném horizontu učinit pouze montovnu a překladiště zboží. Mohu Vás poprosit o názor?
  •  
    31.05.2010 13:05

    Dobrý den. Co si myslíte že je hlavní příčinou výrazného rozdílu skutečného výsledku voleb v porovnání s předvolebními průzkumy? Nesolidnost agentur, špatný statistický vzorek, rozhodování voličů na poslední chvíli či nějaký jiný fenomén? Jinak vám přeji hodně úspechů a sil v práci šéfa akreditační komese. Vašich názorů a postojů si velmi vážím.
    ex-student VSE
  • reformy?
    31.05.2010 12:37

    Pěkný den. Vidíte uskupení ODS-TOP09-VV dostatečně silné na to, aby byly skutečně zahájeny klíčové změny - penzijní, školská, zdravotnická reforma? Jak byste zhodnotila (ne)výhody nedosažení 3/5 většiny?
    JoN
  • voliči ze zahraničí
    31.05.2010 12:30

    Dobrý den, čím je podle Vás dáno rozložení preferencí voliči ze zahraničí (TOP09, Zelení,...)? Bylo volbou za změnu kultury v tuzemské politice (skrze TOP09 a osobnost K. Schwarzenberga) a účast stran typicky zastoupených v jiných zemích (Zelení)?
    JoN
  •  
    31.05.2010 12:04

    Můžete z Vašeho pohledu zhodnotit načasování a dopady rozhodnutí odejít z čela ODS, potažmo ČSSD, dříve Mirka Topolánka a nyní Jiřího Paroubka na pozici jejich stran a politické spektrum jako takové? Očekáváte změnu politické kultury spojenou s odchodem těchto dvou lidí. Vidíte paralelu v souběžném odchodu (osobnostně asi o třídu jinde) Václava Klause a Miloše Zemana?
    JoN
  • 31.05.2010 10:35

    Vážená paní, mocenské a názorové rozpory uvnitř případné koalice – ODS, TOP 09 a VV – mohou vést k jejímu postupnému rozkolu, nebo k povznesení se k lepšímu celku v souladu s dialektikou theze, antitheze syntheze. Jaký je Váš názor?????
    TED
  • Volební systém
    31.05.2010 10:27

    Dobrý den, co říkáte na volební systém, v němž skoro každý pátý hlas kvůli 5% hranici pro vstup do Sněmovny skončí jinde, než volič zamýšlel? Byla byste pro změnu volebního systému? Pokud ano, jakým směrem? JK
    Koutný
  • VV
    31.05.2010 10:18

    Vidíte vedle touhy po změně a hledání alternativy ke dvěma největším stranám jinou motivaci pro 11 procent voličů, kteří přišli volit dle mého soudu značně nečitelnou stranu Věci veřejné?
    JoN
  •  
    31.05.2010 10:18

    Domnívám se, že dění na Plzeňských právech je zločínné spolčení a má být řešeno jako trestný čin (zločínné spolčení a j. - nejsem právník) . V každém případě odmítám nějaké nedopatření, kauza se dotýká lidí, kteří jsou schopni rozpoznat nebezpečnost svého chování. Odebrání neoprávněně vydaných diplomů, je jistě správné, ale každopádně pokud u nás existuje nějaké právo, (o spravedlnosti nemám iluze) musí kauza skončit před soudem, kterou ovšem nebudou řešit absolventi Plzeňských práv. PROSÍM vyvraťte mě moji doměnku. Zdravím Vás a děkuji za korektní postoj, terý v tomto státě opavdu není samozřejmý a vyžaduji i kus osobní statečnosti.
    Homo
  •  
    31.05.2010 10:14

    Dobrý den. Rád bych se zeptal na dvě věci: 1) Zdá se mi, že vždy v předchozích volbách došlo k ukolébání voličů té strany, která měla předpovídán náskok. Doplatili tentokrát voliči socdem na tento zdánlivý klid? 2) Předvolební aktivity mobilizovaly mladé voliče, aby přišli odevzdat svůj hlas. Některé komentáře hovoří v této souvislosti o mimořádném (nestandardním) výsledků těchto voleb. Posunul příchod mladších voličů, kterým pomohla nová alternativa, proti voličům "tradičně spolehlivým" u KSČM a ČSSD výsledky reálnému, skutečnému obrazu rozložení voličského spektra v české společnosti? Děkuji
    JoN
  •  
    31.05.2010 10:01

    Dobrý den, Byla jste nařčena panem Topolánkem ze spolupráce s ČSSD. Jak vidíte vaše šance nyní po volbách v čele akreditační komise? Děkuji
    martin.v
    •  
      31.05.2010 14:54

      Dobrý den, jakou vidíte motivaci expremiéra Miloše Zemana vstupovat do volebního boje a dá se očekávat jeho další působení na formování alternativy levice v České republice?
      Lenka
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data