Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
El-Erian a Roubini: Druhé dno, pak maximálně dvouprocentní růst

El-Erian a Roubini: Druhé dno, pak maximálně dvouprocentní růst

15.06.2010 16:40
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pohled největšího světového dluhopisového fondu Pimco, reprezentovaného Mohamedem El-Erianem a ekonoma Nouriela Roubiniho na další vývoj evropské i americké ekonomiky se sblížil. Oba očekávají (jinak definované) druhé dno, po kterém bude následovat období nízkého (ne více jak dvouprocentního) růstu ekonomik.

Podle El-Eriana jsou nyní trhy charakterizovány volatilitou, silnou propojeností, vysokou citlivostí na politické vlivy a neočekávanými (nepredikovatelnými) pohyby. Toto chování je reakcí na stimulační a jiné nepředvídatelné vládní zásahy. „Můžeme tyto signály přejít, nebo je začít přijímat jako změnu paradigmatu, nového režimu přicházejícího pomalu, ale jistě,“ uvedl El-Erian se zřejmým připomenutím „nového normálu“. „To, co trhy činily v posledních týdnech, bylo počátkem započítávání této změny,“ uvedl. „Lidé začínají chápat, že se nenacházíme jen v další V recesi. Jdeme zpět (ke dnu) a následně cestou méně než dvouprocentního růstu,“ uvedl El-Erian. Očekávání nového normálu s pomalým tempem ekonomického růstu a širokým vlivem a zásahy vlád prosazuje Pimco v posledních třech až pěti letech. Podobný pohled vyslovil profesor Roubini. „Trhy nyní poznávají, že stojíme na pokraji periody nízkého růstu pro období nejméně nejbližších tří let,“ uvedl s tím, že u americké ekonomiky nyní vidí jako nejpravděpodobnější scénář méně než 2% hospodářského růstu.

„Globální ekonomika prochází strukturální změnou, charakterizovanou redukcí privátního a korporátního dluhu proti nárůstu dluhu veřejného," - El-Erian připomíná poslední makrodata. Zpráva z 10. června ukázala na růst domácího nefinančního dluhu v 1Q10 o 3,5 % a růst čistého bohatství amerických domácností na 54,6 bilionu dolarů (od počátku roku 2010 +1,1 bilionu USD). „To není ingredience udržitelného růstu, ale spouštěč v průběhu mnohaleté změny,“ uvedl.

Nouriel Roubini poznamenal, že americká ekonomika ke stabilizaci nezaměstnanosti potřebuje generovat 150 tisíc míst měsíčně, která nevytváří. Za stabilizaci přitom považuje pouhé udržení nezaměstnanosti pod 10 procenty. Američané podle Roubiniho nyní musí přemýšlet nad trumfem, který jim posílá Evropa v podobě nedůvěry eura a přílivu peněz zpět do vládních papírů a rychle řešit zdroje pro ekonomický růst v krátkém a schopný plán fiskální nápravy ve střednědobém horizontu.

V Evropě podle Roubiniho výrazně, nad 50% pravděpodobnost, vzrostlo riziko druhého poklesu, který popisuje jako úvod pro období ekonomické stagnace. „Riziko poklesu je značné a odebrání stimulační podpory v tuto chvíli v podstatě nemožné,“ uvedl s tím, že také Evropu čeká masívní oddlužování privátního sektoru zejména v eurozóně a Velké Británii.

Ohledně nestabilních ekonomik nezměnil svůj názor na řeckou restrukturalizaci dluhu, která podle něj přijde buď chaoticky, nebo řízeně, ale přijde. „I v případě, že Řecko bude plnit podmínky programu MMF, jeho veřejný dluh se stabilizuje kolem 145 procent HDP. To je špatný vtip?“ ptá se. Připomněl také dnešní aukci španělského vládního dluhu s krátkou splatností (více zde), která ukázala na výrazný růst výnosů. „Španělsko v některých ohledem zneklidňuje mnohem více, kvůli velikosti, 20% nezaměstnanosti místo 10% v Řecku, bublině na nemovitostním trhu,“ uvedl.

Všech sedm hlavních ekonomik zemí G7 se doposud nachází pod úrovní svého předkrizového výstupu. Podle aktuálního průzkumu mezi ekonomy a analytiky provedeného agenturou Bloomberg pro HDP za 2Q10 bude Kanada první ze skupiny zemí, která se již v tomto kvartále dostane nad úroveň svého předkrizového výstupu (rok 2008,v 1Q10 99,5 %). Ve třetím čtvrtletí roku 2010 by ji měly následovat Spojené státy (1Q10 98,8 %). Naopak u Německa (94,7 %), Francie (97,2 %), Itálie (94,0 %), Velké Británie (94,5 %) ani Japonska (95,3 %) není očekáváno dosažení předkrizového výstupu během následujících čtyř čtvrtletí.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  •  
    15.06.2010 17:00

    Konečně se pan profesor přidal na mojí stranu. Nedávno 2. dno dementoval.
    John.
    •  
      15.06.2010 21:47

      Pan profesor je starý blekota, ale protože blekotá furt to samé, tak se občas trefí!
      drak
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data