Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Pravděpodobnost dlouhodobého poklesu kvůli špatné ekonomické politice roste každým dnem

Krugman: Pravděpodobnost dlouhodobého poklesu kvůli špatné ekonomické politice roste každým dnem

22.06.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Odsuzování deficitů a odmítání pomoci stále zápasící ekonomice se stalo módou po celém světě, včetně Spojených států, kde 52 senátorů hlasovalo proti prodloužení pomoci nezaměstnaným přesto, že dlouhodobá nezaměstnanost je nejvyšší od třicátých let.

Mnoho ekonomů včetně mě považuje tento návrat ke spořivosti za velkou chybu. Vyvolává vzpomínky na rok 1937, kdy předčasné pokusy o vyrovnání rozpočtu pomohly poslat oživující se ekonomiku zpět do silné recese. A v Německu vidí několik akademiků paralely s politikou Heinricha Brüninga, kancléře v období 1930 – 1932, jehož zapálení pro finanční pravověrnost zpečetilo zkázu Výmarské republiky.

Přes tato varování převažují na většině míst deficitní jestřábi, včetně Německa, kde vláda slíbila zvyšování daní a omezení výdajů v hodnotě 80 miliard eur, přestože ekonomika je stále hluboko pod svým potenciálem.

Jakou to má logiku? Podle mého žádná není. Pokud na úředníky zatlačíte, dostanete odpovědi, které do sebe nezapadají. Pokud na to upozorníte, vymyslí jiné, které zase nezapadají. Debata s německými rozpočtovými jestřáby působí jako debata s americkými jestřáby, kteří v roce 2002 podporovali válku v Iráku: Vědí, co chtějí udělat, a pokaždé, když vyvrátíte jeden jejich argument, přijdou s dalším.

Zde je ukázka toho, jak zhruba vypadá typická konverzace založená na mé zkušenosti, i na zkušenosti jiných amerických ekonomů:

Německý jestřáb: Musíme okamžitě snížit deficity, protože se musíme vypořádat s fiskální zátěží, kterou představuje stárnoucí populace.

Otravný Američan: To ale nedává smysl. I když ušetříte 80 miliard eur – což se nestane, protože rozpočtové škrty poškodí ekonomiku a sníží výnosy - úrokové náklady na tento objem dluhu představují méně než desetinu procenta vašeho HDP. Takže plánované úspory ohrozí oživení a neudělají nic pro zlepšení dlouhodobé rozpočtové pozice.

Německý jestřáb: Nebudu zpochybňovat čísla, je ale nutné vzít do úvahy reakci trhů.

Otravný Američan: Jak ale víte, jak budou trhy reagovat? A proč by trhy měly reagovat na politiku, která v dlouhém období bude mít téměř nulový vliv na fiskální situaci?

Německý jestřáb: Vy prostě naší situaci nerozumíte.

Klíčovým bodem je, že zastánci úspor mají seznam věcí, které je třeba udělat, ale čísly ho neobhájí. Protože ta jejich názoru neodpovídají. Nemohou ani argumentovat tím, že trhy úspory požadují. Naopak, německá vláda je stále schopna si půjčovat za velmi nízký úrok.

Skutečná motivace pro úspory tedy spočívá v něčem jiném. V USA jsou samozvaní jestřábi jednoduše pokrytci: Ochotně snižují výlohy těm, kteří je potřebují, ale jejich ochota rychle vyprchá, když dojde na zvyšování daní bohatým. Němečtí jestřábi se zdají být upřímnější, ale stále to nemá nic co dělat s fiskálním realismem. Namísto toho je to o moralizování a pózách. Němci považují deficity za špatné z morálního hlediska, vyrovnané rozpočty se považují za přednost, nehledě na okolnosti či ekonomickou logiku. Je to vše o ukazování síly.

Za toto pózování bude samozřejmě třeba zaplatit. Jen část z ceny bude platit Německo, jehož úspory zintenzivní krizi eurozóny a ztíží oživené ekonomiky Španělska a dalších zemí v problémech. Evropské problémy také oslabují euro, což perverzně pomáhá německým exportům a vyváží důsledky jeho úspor do zbytku světa, včetně Spojených států.

Jak zlé to bude? Dojde znovu k tomu, co jsme viděli v roce 1937? Nevím. Ale vím, že ekonomická politika se napříč celým světem otočila špatným směrem a pravděpodobnost dlouhodobého poklesu každým dnem roste.

Autorem článku je Paul Krugman.

(Zdroj: New York Times)


Váš názor
  •  
    22.06.2010 10:57

    Ještě by měl pan Krugman dotáhnout do konce myšlenku s ušetřenými 80 miliardami. Pokud by dal němecý jestřáb na něj a neušetřil je, tak sice zůstanou na chvíli v ekonomice, ale jednou je ten jestřáb bude muset vrátit. A z čeho? Asi si myslí, že těch 80 miliard vygeneruje v ekonomice dalších 80 mld+úrok. Tak to asi ale nebude, že?
    Lojza
  • mimo jste vy, ne krugman
    22.06.2010 10:54

    to, co rika krugman, ma logiku. prijde mi perverzni ted v recesi chtit vyrovnat rozpocty. kdyz uz neco delat s fiskalni politikou, tak rozpocty restrukturalizovat tak, aby fungovaly jako stabilizator, tj. aby v recesi byly deficity a v expanzi prebytky, tj. dlouhodobe rozpocet vyrovnany. krugman ma pravdu a pokud nedojde ke zmene hosp. politiky, tak to zanedlouho uvidite...
    Petr M.
  • KRUGMAN ,,Ta německá jestřábí žena, ta mě sere,,
    22.06.2010 9:18

    Víte proč ho to tak štve ? Protože na začátku roku 2002 za jedno euro Američané platili 0,89 dolaru, dnes platí za euro 1,23 dolaru. Americký export má tímto kurzem 40 % výhodu, slevu na svoje zboží proti evropskému. To se samozřejmě líbí americké ekonomice - americkému exportu. Najednou to asi někdo pochopil i v Německu a to nám nejde pod nos co ? Co se asi stane, až bude euro slabší než dolar ? kdo bude vyvážet ? Komu prospívá silné euro nejvíc, stejně tak jako silná koruna ? Jedině spotřebě. Ale žrát bez práce nejde do nekonečna pane Krugman.
    oradapoisson
    • Re: KRUGMAN ,,Ta německá jestřábí žena, ta mě sere,,
      22.06.2010 10:55

      no ja myslim, ze amiky stve hlavne podhodnoceny juan....
      Petr M.
  • blazen...
    22.06.2010 9:05

    Krugmann je mimo... Nechapu jak tenhle clovek dokaze v soukromi prezit s jeho nahledem na spravu financi a rozpoctovani. :-)
    VSE limited
    •  
      23.06.2010 9:46

      Chovat se podle Krugmana - tak dopadneme jako Japonsko s 200% dluhu k HDP - a neschopnosti se ze zacarovaneho kruhu dostat. Neni vse jen o ekonomice, jde o politiku a politickou vuli splacet dluhy, ta ted existuje - vyuzijme ji. Zakladni predpoklad uvadene teorie nefunguje - Politicka vule splacet dluhy v dobach hojnosti je casto velmi mala.
      x
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data