Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hnijící měsíc

Hnijící měsíc

12.07.2010 11:24

Než jsem začal psát tento příspěvek, chvíli jsem googloval původ pojmu „okurková sezóna.“ Nepřišel jsem na nic světoborného, pouze jsem zjistil, že pro toto období „mediální nudy“ má většina jazyků svůj speciální termín, tudíž se jedná o jev, který je vlastní lidským společenstvím bez ohledu na jejich kulturu. Naše „okurková sezóna“ neboli sauregurkenzeit pochází, jak jinak, z němčiny (zde se jedná o okurku kyselou, v českém kontextu spíše o salátovou) a je stará již dvě stě let. Velmi sexy je termín švédský: nyhetstorka resp. finský, mätäkuun juttu, který internetový robot nádherně přeložil do češtiny jako hnijící měsíc.

Lidé hodně přemýšlí. Snaží se přijít věcem na kloub, vyhnout se nepříjemnostem a nalézt optimální cestu k vytouženým metám. Jejich vytrvalost a neúnavnost je zřetelná zejména v činnostech, skýtajících možnost pohádkového výdělku, a trading je rozhodně jednou z nich. Každý den se narodí tisíce myšlenek, tisíce scénářů budoucnosti, které jsou nekompromisně prodány nebo koupeny na trzích. Bitva mezi racionálními mozky býků a medvědů téměř nikdy neutuchá. V letních měsících se však udatní válečníci na určitou dobu rozjedou do přímořských letovisek a se svými rodinami zde tráví zaslouženou dovolenou. Telefony utichnou, monitory osiří a jejich pastelově barevné blikání zpomalí svou frekvenci.

Stejně jak v žurnalistice, působí finanční okurková sezóna na první pohled ospalým a nudným dojmem. Čas plyne pomalu, reakce na vnější podněty jsou mdlé nebo žádné. Nenechme se však mýlit. Nejedná se o spánek dřevorubce unaveného celodenní dřinou, nýbrž o spánek hypnotický, ve kterém na sebe zkoumaný pacient tomu, kdo se umí dobře zeptat, může prozradit spoustu tajemství. Poté, co utichne bojová vřava, mají šanci se uplatnit dlouhodobé fundamentální tendence, jinak překryté tržní volatilitou a krátkodobými spekulativními pohyby. Operace, které je nutno uskutečnit bez ohledu na dovolenou a svátek, mají většinou podstatnější a dlouhodobější charakter a mohou poskytnout realističtější obraz skutečnosti. Je to jedno z mála období, kdy trh nechá nahlédnout do svých útrob a váš pohled není rušen neutuchajícím proudem protichůdných názorů analytiků a spekulantů, snažících se prodat své myšlenky. V období svátků dochází velmi často k protržení důležitých technických hladin, dochází k uklidnění panických výprodejů nebo změnám trendů. Přes svoji ospalost tak může být okurková sezóna velmi zajímavá a inspirativní.

Nakonec, nebavme se jenom abstraktně a pokusme se teorii aplikovat také v praxi. Ve světle výše uvedeného mi připadá trochu absurdní, že se uprostřed pilné práce na finančním armagedonu, k němuž se máme údajně blížit (a během něhož by se měl Dow Jonesův index podle příznivců Eliotovy teorie dostat až na 1000 bodů), můžeme sebrat a na čtrnáct dní odjet k moři s tím, že práci dokončíme, až se vrátíme. Armagedony nejsou produktem lidské racionality, nýbrž iracionality a nedají se jen tak přerušit nějakou okurkovou sezónou. Proto se v tento zatím poslední armagedon tak nějak zdráhám uvěřit.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.