Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia – Dech ztrácí výsledky i akcie, loď hledá nového kapitána. Čísla za 2Q přijdou ve čtvrtek...

Nokia – Dech ztrácí výsledky i akcie, loď hledá nového kapitána. Čísla za 2Q přijdou ve čtvrtek...

20.07.2010 11:55
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Po květnové rošádě ve vedení Nokie, kdy měsíc po (opět) slabších výsledcích firmy za 1Q10, od finského výrobce mobilních telefonů prosakují zprávy o výměně na postu nejvyšším. Nokia v květnu po slabých číslech za první kvartál roku vyměnila takřka všechny klíčové posty ve vedení a založila novou skupinu pro vývoj konkurenceschopné řady chytrých telefonů s plánovaným uvedením později v letošním roce. Právě to je segment, ve kterém Nokia prohrává na body s konkurencí a který ji přiměl v polovině června k negativní revizi očekávaných čísel roku 2010 s komentářem o „vysoce konkurenčním prostředí zejména v horním segmentu trhu“. Od počátku letošního roku akcie Nokie ztratily čtvrtinu hodnoty, proti dubnu jsou akcie na NYSE níže o více jak dvě pětiny, od uvedení první série iPhonů Applu firma odepsala již 60 miliard eur tržní hodnoty. Stalo se tak v červnu 2007, rok po nástupu současného šéfa Nokie Olli-Peka Kallasvua. Právě zpráva o jeho možném odchodu dnes akcie Nokie vynesla o více jak 3 % výše v premarketu amerického obchodování, v Helsinkách pak o více jak 5 %. Ve čtvrtek celá firma vynese na světlo výsledky za druhé čtvrtletí s očekávaným ziskem 11 centů na akcii.


Vývoj akcií Nokia od počátku roku (NYSE):
Nokia_2010

Přestože Nokia stále prodává nejvíce mobilních telefonů na světě, v klíčovém segmentu smartphonů ji poráží na celé čáře Apple a telefony běžící na operačním systému Googlu. Trh Nokii věští, že dokud nepřijde s novým operačním systémem, nepodaří se jí porazit iPhony ani Android Googlu. Nový Symbian byl očekávám v průběhu druhého čtvrtletí, jeho zveřejnění se ale zřejmě trh nedočká nejméně před koncem léta. Místo toho firma učinila rozhodnutí o adoptování operačního systému MeetGo, vyvinutého společně s Intelem.

Apple porazil Nokii v roli nejziskovějšího světového výrobce mobilních telefonů již ve třetím čtvrtletí loňského roku, poměrem 1,6 miliardy USD ku 1,1 miliardy USD čistého zisku. Na význam segmentu ukazují čísla o prodejích – zatímco Nokia prodala 108,5 milionu telefonů, Apple 7,4 milionu. Nokia ovládá 40 % trhu (odhad IDC pro 1Q10 hovoří o 36,6 %) se silnou pozicí v Evropě a rozvíjejících se zemích na čele s Indií. Stále více jí však patří prvenství v cenově nejnižších segmentech, což tlačí dolů její ziskovou marži.

Nokia loni investovala do výzkumu a vývoje přes 6 miliard eur, šestinásobek toho, co Apple. Analytici i samotní investoři však společnosti vyčítají, že více jak polovina těchto výdajů byla upřena jinam, než do povzbuzení klíčového segmentu. „Nokia za poslední tři roky proti Applu vynaložila na R&D více než čtyřnásobek zdrojů, bohužel s mizivým efektem,“ uvedla zpráva Berenberg Bank k Nokii.

Kallasvuo nastoupil do Nokie v roce 1980 a v roce 1988 se posunul do financí. V roce 1992 byl jmenován finančním ředitelem společnosti. Jedním z jeho prvních rozhodnutí po nástupu do funkce CEO bylo spojení operací s německým Siemens AG v rámci joint venture Nokia Siemens Network. Pro hospodaření je tento společný projekt brzdou od samého vzniku. Pod vedením Kallasvua se Nokia také soustředila na „něco navíc“ - hudební portál a implementaci GPS navigace ve snaze zvýšit hodnotu handsetů Nokia a udržet zákazníky. V rámci této snahy došlo k nákupu americké Navteq za 8,1 miliardy dolarů. Otevřen byl Nokia Music Store a stahovací portál Ovi. Kallasvuo je oceňován za to, že byl schopen udržet investory při přerodu Nokie z konglomerátu k výrobci mobilních telefonů. „Neučinil však prakticky nic ke zlepšení dlouhodobé pozice firmy, ta se pod jeho vedením zhoršovala a to jsou mírná slova,“ uvádí například Michiel Plakman, který v portfoliu rotterdamské Robeco NV spravuje 7 miliard eur akcií včetně investic do Nokie. Nokia ztrácí „massappeal“. To je zřejmě úkol po nového šéfa, spolu s přesvědčením investorů a trhů, že Nokia je schopna nabídnout ostrou konkurenci iPhonům Applu či Blackberry společnosti Research in Motion.

(Zdroj: WSJ, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.