Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nokia utrpěla 40% propad čistého zisku, letos čeká stagnaci proti 10% růstu trhu

Nokia utrpěla 40% propad čistého zisku, letos čeká stagnaci proti 10% růstu trhu

22.07.2010 13:11
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Lídr trhu s mobilními telefony, společnost Nokia, dnes vykázala další slabší kvartální výsledky. Čistý zisk ve 2Q10 meziročně poklesl na 227 milionů eur z 380 milionů ve stejném období loni, když trh čekal pokles pouze k 285 mil. eur. V přepočtu na akcii to znamená o očištěného zisku 6 centů proti trhem očekávaným 8 centům. Tržby společnosti ale vyrovnaly očekávání 10 miliard eur, což je meziročně o 0,9 % více a změna proti řadě dalších firemních výsledků, kdy tržby zaostávají. Trh také počítal s další negativní revizí výhledu firmy, která však vyslovena nebyla.

Nokia ve 2Q10 dodala celkem 111,1 milionu mobilních telefonů, z toho 24 milionů v segmentů smartphonů proti 21,5 milionů v prvním čtvrtletí roku. Celkový tržní podíl firma udržela proti 1Q10 beze změny na 33 % z 35 % ve stejném kvartále loňského roku. Průměrná cena prodaného telefonu činila ve 2Q10 61 eur při konsensuálním odhadu 59 eur z 64 eur před rokem, v segmentu smartphonů pak klesla na 143 eur ze 155 eur v prvním čtvrtletí roku. Provozní marže Nokia ve 2Q10 dosahovala 2,9 % provozní zisk 295 milionů eur, non-IFRS provozní marže pak 6,6 % a provozní zisk 660 milionů eur. V segmentu Devices & Services tržby dosáhly 6,8 mld. eur s provozní marží 9,5 % a provozním ziskem 643 mil. eur z 763 mil. eur před rokem. Divize Navteq vykázala ve 2Q provozní ztrátu 81 mil. EUR po ztrátě 100 mil. EUR před rokem, divize Siemens Networks provozní ztrátu 179 mil. eur po ztrátě 188 mil. eur před rokem. Pro třetí čtvrtletí roku Nokia očekává v divizi devices & services tržby 6,7-7,2 mld. eur při provozní marži mezi 7 a 10 %, v divizi networks tržby 2,7-3,1 mld. eur s provozní marží plus minus 2 %. Cílem Nokie pro celý rok 2010 zůstává udržení tržního podílu, byť firma reálně očekává jeho mírný pokles. Pro celý rok očekává proti roku 2009 růst celkových prodejů na trhu průměrně o 10 %.

CEO firmy Olli-Peka Kallasvuo uvedl, že trh smartphonů, na kterém Nokia prohrává s konkurencí v podobě zejména iPhonů Apple a softwarem společnosti Google, zůstává centrem zájmu a že nová produkční řada vrátí Nokii do jeho čela. Očekávaný model N8 má být uveden „brzy“ a následně další modely se Symbian 3. „Dodávky N8 očekáváme ke konci třetího čtvrtletí,“ upřesnil.

Po květnové rošádě ve vedení Nokie, kdy měsíc po slabších výsledcích firmy za 1Q10 tak Nokia přestavila další slabší výsledky a nenabízí příliš optimistický výhled, na což akcie reagují hledáním směru po bezprostředním růstu vystřídaném poklesem a následném opětovném růstu o cca 2 %. Od finského výrobce mobilních telefonů prosakují zprávy o výměně na postu nejvyšším, což se vedení Nokie snaží utlumit. Faktem je, že Nokia v květnu po slabých 1Q10 číslech vyměnila takřka všechny klíčové posty ve vedení a založila novou skupinu pro vývoj konkurenceschopné řady chytrých telefonů s plánovaným uvedením později v letošním roce, dle dnešního vyjádření lze toto očekávat na pomezí 3Q a 4Q. Právě segment smartphonů firmu přiměl v polovině června k negativní revizi očekávaných čísel roku 2010 s komentářem o „vysoce konkurenčním prostředí zejména v horním segmentu trhu“ a další negativní revize výhledu byla očekávána po aktuálních výsledcích za 2Q10. Trh Nokii věští, že dokud nepřijde s novým operačním systémem, nepodaří se jí porazit iPhony ani Android Googlu. Nový Symbian byl očekávám již v průběhu druhého čtvrtletí. Místo toho firma učinila rozhodnutí o adoptování operačního systému MeetGo, vyvinutého společně s Intelem.

Od počátku letošního roku akcie Nokie ztratily přes 20 % hodnoty při růstu technologií na americkém trhu o 7 procent, proti dubnu jsou akcie na NYSE níže o přibližně dvě pětiny, od uvedení první série iPhonů Applu firma odepsala již 60 miliard eur tržní hodnoty. Stalo se tak v červnu 2007, rok po nástupu současného šéfa Nokie Olli-Peka Kallasvua. Úterná zpráva o jeho možném odchodu akcie Nokie vynesla o více jak 3 % výše v premarketu amerického obchodování, v Helsinkách pak o více jak 5 %.

Apple, který tento týden ohlásil 78% růst zisku na 3,25 mld. USD a překonal odhady trhu, porazil Nokii v roli nejziskovějšího světového výrobce mobilních telefonů již ve třetím čtvrtletí loňského roku, poměrem 1,6 miliardy USD ku 1,1 miliardy USD čistého zisku. Nokia loni investovala do výzkumu a vývoje přes 6 miliard eur, šestinásobek toho, co Apple. Analytici i samotní investoři však společnosti vyčítají, že více jak polovina těchto výdajů byla upřena jinam, než do povzbuzení klíčového segmentu. „Nokia za poslední tři roky proti Applu vynaložila na R&D více než čtyřnásobek zdrojů, bohužel s mizivým efektem,“ uvedla zpráva Berenberg Bank k Nokii.

Stávající šéf Nokie Kallasvuo nastoupil do firmy v roce 1980 a v roce 1988 se posunul do financí. V roce 1992 byl jmenován finančním ředitelem společnosti. Jedním z jeho prvních rozhodnutí po nástupu do funkce CEO bylo spojení operací s německým Siemens AG v rámci joint venture Nokia Siemens Network. Pro hospodaření je tento společný projekt brzdou od samého vzniku. Pod vedením Kallasvua se Nokia také soustředila na „něco navíc“ - hudební portál a implementaci GPS navigace ve snaze zvýšit hodnotu handsetů Nokia a udržet zákazníky. V rámci této snahy došlo k nákupu americké Navteq za 8,1 miliardy dolarů. Otevřen byl Nokia Music Store a stahovací portál Ovi. Kallasvuo je oceňován za to, že byl schopen udržet investory při přerodu Nokie z konglomerátu k výrobci mobilních telefonů. „Neučinil však prakticky nic ke zlepšení dlouhodobé pozice firmy, ta se pod jeho vedením zhoršovala a to jsou mírná slova,“ uvádí například Michiel Plakman, který v portfoliu rotterdamské Robeco NV spravuje 7 miliard eur akcií včetně investic do Nokie. Nokia ztrácí „massappeal“. To je zřejmě úkol po nového šéfa, spolu s přesvědčením investorů a trhů, že Nokia je schopna nabídnout ostrou konkurenci iPhonům Applu či Blackberry společnosti Research in Motion.

„Nokia potřebuje strategické změny k vyřešení svého úpadku, které si vyžádají příštích šest až dvanáct měsíců,“ uvádí Patrick Standaerd z Morgan Stanley, držící na titul doporučení „underweight“. „Pokračování v tomto směru bude znamenat další pokles akcií někam ke 4 eurům, což je propad o přibližně 40 procent,“ dodal. Kallasvuo v televizi CNBC prohlásil, že dohady o jeho pozici firmu poškozují a musí "tak či onak skončit". "V této chvíli a zde však nemohu na toto téma vrhnout více světla. Opravdu se teď soustředím na aktuální úkoly," dodal Kallasvuo.

Včera akcie Nokie ztratily 3,4 %, v americkém obchodování 2,1 %. V dnešním premarketu však rostou o 3,5 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.