Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je čas kupovat dolar, euro je zatíženo fiskálními škrty, říkají analytici

Je čas kupovat dolar, euro je zatíženo fiskálními škrty, říkají analytici

02.08.2010 14:28

Eurodolar za poslední týdny výrazně rostl z obav o oživování americké ekonomiky, nicméně situace se může začít brzy obracet ve prospěch dolaru. Je téměř na čase začít se zbavovat eura, uvedl hedgeový fond FX Concepts. Společnost, která spravuje 8 miliard aktiv, očekává, že euro svůj postup vzhůru ze čtyřletých minim z počátku června přeruší, částečně v důsledku úsporných programů zemí eurozóny, které se stanou zátěží růstu tamních ekonomik.

Ta stejná fiskální opatření, která pomohla obnovit důvěru ve společnou evropskou měnu, by mohla brzy zapůsobit opačně. Průzkum společnosti Jersey City mezi 21 devizovými manažery ukázal, že 75 % z nich neočekává, že by euro v následujících třech měsících mělo posílit. „Ve Spojených státech se úspory odehrávají na úrovni jednotlivých států, Evropa je ale příliš soustředěná na snižování výdajů a krácení rozpočtů. V případě pesimistického scénáře je evropská měna ve velkých problémech,“ uvedl Jonathan Clark z FX Concepts.

Snížení vládních výdajů ve Španělsku, Portugalsku a Řecku mezi roky 2009 a 2011dosáhne v průměru 4,3 procenta HDP, uvedl ekonom Deutsche Bank Gilles Moec. Švýcarská UBS odhaduje růst ekonomik eurozóny v letošním roce na 1,5 procenta, v porovnání s dříve odhadovanými 2 %. Politici v USA naproti tomu staví jako prioritu stimulaci ekonomického růstu. Federální pokladna by měla letošní fiskální rok, který bude uzavřen 30. září, ukončit s rekordním deficitem 1,47 bilionu USD, na rok 2011 je pak očekáván schodek 1,42 bilionu amerických dolarů. Prezident Barack Obama minulý měsíc podepsal zákon, který vyhrazuje dalších 34 miliard USD na dávky v nezaměstnanosti.

Rally eurodolaru může zpomalit, jelikož si investoři začnou vybírat své zisky z investic do eura, uvedla banka Citigroup. „Trvající známky rozdílnosti cyklů a následný nesoulad v postojích k monetární politice pravděpodobně podpoří eurodolar v krátkém období. Nicméně vzhledem k výraznému pohybu v posledních dvou měsících a úpravě pozic očekáváme, že rally si dá určitou pauzu,“ uvedl Michael Hart.

Prodej eura z obav o zaostání růstu evropských ekonomik doporučuje i Royal Bank of Scotland. „Takticky je ten správný čas na prodej eura,“ uvedl Greg Gibbs. „Jsou tu rizika spojená se slábnoucím růstem ekonomik eurozóny. Spready mezi výnosy německých bundů a dluhopisy okrajových zemí Evropy se ke konci týdne rozšířily. To může také znamenat, že oživení na dluhopisovém trhu již dosáhlo svého vrcholu,“ dodal.

Za poslední měsíc posílila evropská měna vůči dolaru o více než 6 procent, nejvíce od května 2009. Z průzkumu agentury Bloomberg mezi 20 ekonomy vychází, že analytici odhadovali pohyb eurodolaru ve druhém čtvrtletí na 1,30 a na 1,10 na konci roku. Podle predikcí německé Deutsche Bank oslabí euro ke konci roku na 1,15.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
  •  
    02.08.2010 15:30

    :-) to si jeste pockame nez bude cas na nakup dolaru. Fundamentalne je USA v takovejch *PEEP*, ze se skoro bojim, ze by USD mohl zkolabovat po nejaky zprave ze dne na den. Technicky uz je snad trochu pozde, vzdyt EURUSD ztratil v poslednich mesicich co se dalo kvuli dluhum PIGS a ted se pomalu ale jiste sune nahoru. Jinymi slovy: Musel bych si uriznout ruku, nez bych zadal prikaz k nakupu USD proti nejaky z vetsich men.
    Cedr
    •  
      02.08.2010 16:04

      souhlas, kupovat meny predluzenych statu, at je to Euro ci dolar, je jen presun z blata do louze. Bohuzel meny statu co jsou na tom dobre, nejsou tak likvidni, ci smenitelne, asi je lepsi v tom pripade jen drzet v USD a Euro jen co je nutne, a zbytek investovat do hodnotnejsich/realnejsich aktiv.
      Laozi
      •  
        02.08.2010 16:28

        to Laozi; o to, jestli je daná země předlužena nebo nikoliv tady přeci vůbec nejde. Pokud se řadíte na FX do kategorie spekulantů jako já (do zbylých dvou asi těžko) jediné co potřebujete je pohyb UP nebo DOWN, které nastávají na základě pozitivnich/negativních informací z ekonomiky a vyděláváte/proděláváte na měnách jejíchž státy jsou předlužené stejně tak jako na měnách jejichž státy jsou na tom fiskálně dobře. Takže ve finále je vám šumák jestli je na tom EU nabo US ekonomika dobře a nebo ne. A co se týče reálnosti aktiv tak je dobré si uvědomit že FX je TOP finančních trhů,to co se děje tam ovlivňuje firmy/domácnosti na celém světě narozdíl od jiných segmentů finančních trhů.
        scorpio
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.