Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
GM předložila plán emise akcií, může získat až 20 miliard USD

GM předložila plán emise akcií, může získat až 20 miliard USD

19.08.2010 8:17
Autor: ČTK

(Aktualizováno - 9:51)

(ČTK) - Největší americká automobilka General Motors předložila ve středu večer úřadům dokumentaci k plánované primární emisi akcií (IPO) a udělala zásadní krok ke svému odstátnění. Vydáním akcií na burzách v New Yorku a Torontu by mohla firma získat 15 až 20 miliard dolarů (až 387 miliard Kč). Mohla by to tak být největší IPO od emise akcií společnosti Visa z března 2008 v hodnotě 19,7 miliardy USD.

Firma se v dokumentech pro Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) zejména představila potenciálním investorům. Nesdělila však, kolik akcií chce prodat a kdy, a nespecifikovala ani rozpětí emisní ceny. Podle analytiků bude skutečná velikost emise záviset na těžko odhadnutelné poptávce investorů po akciích firmy, která byla loni v létě zhruba měsíc v bankrotovém režimu, poté prošla hlubokou restrukturalizací a má za sebou jen dvě zisková čtvrtletí.

Podle informovaných zdrojů agentury Reuters by akcie GM mohly vstoupit na burzy v říjnu nebo v listopadu. Na newyorskou burzu NYSE by se firma měla vrátit pod svým tradičním symbolem "GM". Rozšíření emise i na burzu v Torontu má zdůraznit podíl, který kanadská vláda sehrála při loňské záchraně firmy. Kanadská vláda koupila na GM 11,7 procenta akcií.

GM loni obdržela od americké vlády státní pomoc 50 miliard dolarů, z toho za 43 miliard vláda získala ve firmě 61 procent akcií. Odhaduje se, že pokud by měla GM splatit to, co do ní američtí daňoví poplatníci vložili, musela by se její tržní hodnota dostat na 70 miliard dolarů. Automobilka Ford, která se ze tří velkých amerických automobilových výrobců jako jediná vyhnula bankrotu a zestátnění, má nyní tržní hodnotu kolem 40 miliard USD.

GM zhruba před rokem opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace včetně prodeje některých značek se mění v menší a pružnější podnik. IPO bude klíčovým krokem k opětnému nabytí nezávislosti firmy, jíž se po zestátnění začalo posměšně říkat "Government Motors". Generální ředitel Ed Whitacre, který minulý týden oznámil odchod, přiznával, že vládní vlastnictví poškozuje image GM u veřejnosti, a tím i její odbyt.

Analytici však v načasování emise cítí politiku a poukazují na nevýhodnost a rizikovost takové akce v době, kdy je globální automobilový trh po těžké krizi stále v útlumu. Vláda prezidenta Baracka Obamy je před listopadovými volbami do Kongresu zjevně připravena prezentovat skeptické veřejnosti loňskou záchranu GM jako svůj finanční úspěch, uvedli.

"Nemyslím si, že je dobrý čas jít na veřejný trh. Je to víc politický než praktický krok," řekl agentuře Reuters prezident Automotive Consulting Group Dennis Virag. Vládní činitelé i šéfové GM, z nichž řadu dosadila vláda, jakoukoli souvislost s volbami opakovaně popírají.

Ministerstvo financí USA má podle zdrojů v plánu prodat v rámci IPO kolem 20 procent kmenových akcií GM. Tím by se jeho podíl na firmě snížil pod 50 procent a bylo by zbaveno práva dosazovat své zástupce do správní rady. Ministerstvo loni v červenci jmenovalo do vedení GM čtyři své ředitele včetně Dana Akersona, který byl minulý týden označen za Whitacrova nástupce. I po IPO však bude ministerstvo podle firmy moci ovlivňovat personální otázky, podnikatelskou strategii nebo zaměstnanost.

GM nechce v rámci IPO prodat kmenové, nýbrž méně rizikové preferenční akcie. Firma je podle analytiků stále ještě v první fázi transformace a nyní jí pomáhají výrazně snížené náklady, oživení odbytu v USA a růst na zahraničních trzích, zejména v Číně. Přitom má nadále problémy s restrukturalizací ztrátové německé dceřiné firmy Opel a na penzijní závazky vůči bývalým zaměstnancům potřebuje sehnat kolem 26 miliard dolarů.

GM ve druhém čtvrtletí vydělala 1,3 miliardy dolarů, nejvíce za šest let. Tržby společnosti stouply o pět procent na 33,2 miliardy dolarů a firma zvýšila výrobu proti krizí ovlivněnému čtvrtletí před rokem téměř o polovinu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university