Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro po posílení přes 1,35 USD/EUR rychle ustoupilo, švýcarský frank k USD na historickém maximu

Euro po posílení přes 1,35 USD/EUR rychle ustoupilo, švýcarský frank k USD na historickém maximu

27.09.2010 15:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno (16:11) Společná evropská měna euro překonala k americkému dolaru úroveň 1,35 USD/EUR a posílila až na 1,3506 dolaru k euru. Po překonání 1,3500 následuje korekce, která posílá euro zpět až k 1,3470 USD/EUR. Euro dosáhlo nejsilnější hodnoty od 20. dubna tohoto roku. V mírné ztrátě se naopak pohybuje dolarový index, který zahrnuje hlavní obchodované měny k americkému dolaru. Obchoduje u 79,2 bodu.


Intradenní vývoj dolaru k euru (online):



Proti americkému dolaru se mírně posouvá také česká koruna, z ranních úrovní u 18,26 CZK/USD pod 18,20 koruny za dolar. Tuzemská měna však sílí také proti euru, ke kterému od 24,60 CZK/EUR postoupila blíže k úrovni 24,50 koruny za euro.

Intradenní vývoj koruny k euru (online):



Eurodolar odpoledne dočasně obrátil dopolední vývoj, kdy euro z úrovní poblíž 1,3500 USD/EUR, dosažených již v pátek, korigovalo k 1,3460 USD/EUR. Na trhu se objevily spekulace kolem irských nákladů na výkup banky Anglo Irish Bank. Německý Handelsblatt reportoval, že Evropská unie zvažuje aktivaci evropského záchranného fondu pro obranu eura, aby pomohla Irsku profinancovat záchranu banky. Německá Der Spiegel zase přinesl zprávu, že EU zkoumá, zda pomoc obdržená německými BayernLB, WestLB a dalšími je v souladu s evropským právem.

Následnému rychlému ústupu eura od úrovně 1,3500 USD/EUR přispěl také projev guvernéra ECB Tricheta , ve kterém uvedl, že hospodářské oživení v Evropě bude i nadále pokračovat jen pomalým tempem a výhled je obklopen nejistotou. Inflace je podle Tricheta zatím pod kontrolou, existuje ale riziko, že se začne zvyšovat. "Příchozí data jsou zatím lepší, než jsme čekali. Do budoucna očekáváme, že růst bude jen pozvolný, výhled ale bude dál provázet nejistota," cituje Tricheta agentura Reuters. "Inflace by se krátkodobě sice mohla trochu zvýšit, ale ve střednědobém výhledu, o který se ECB opírá, by měla být pod kontrolou," uvedl Trichet. 

Na nejsilnějších úrovních od roku 1993 se proti americkému dolaru v asijském obchodování ocitl čínský jüan po spekulacích, že země umožní jeho rychlejší posilování. Japonská vláda dnes deklarovala úmysl podpořit japonskou ekonomiku dalším stimulačních balíkem v rozsahu 55 miliard USD a japonská centrální banka dalším uvolněním měnové politiky. Ta by mohla mít podobu podobu zvýšení objemu nákupů vládních bondů či rozšíření programů, které na trh dodávají levnou likviditu. Guvernér Širakawa navíc připustil další intervenci za oslabení jenu proti americkému dolaru. Nyní se díky intervencím japonská měna pohybuje cca 2 % pod úrovněmi dosaženého 15letého maxima k dolaru.

Švýcarský frank k americkému dolaru na přelomu týdne dosáhl historického maxima 0,9780 k dolaru poté, co švýcarská měna dosáhla historickému maxima k euru 8. září na úrovni 1,2766 CHF/EUR. To vyvolává další obavy o splatnost cizoměnových spotřebitelských úvěrů a hypoték v některých ekonomikách střední a východní Evropy, kde jim spotřebitelé dali masově přednost před domácí měnou kvůli lepším podmínkám úroků. Nyní se jim tato výhoda neblaze vrací v podobě výrazným pohybů měnových kurzů, které výrazně prodražují splátky takto přijatých úvěrů. Příkladem je Maďarsko a úvěry přijaté v EUR a CHF, ale také spotřebitelé v Polsku. Švýcarský frank je v uplynulých šesti měsících druhou nejvíce posilující měnou.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data