Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody’s zvažuje zvýšení ratingu Číny, ocenila „nezlomný růst během krize“ a stabilitu finančního sektoru

Moody’s zvažuje zvýšení ratingu Číny, ocenila „nezlomný růst během krize“ a stabilitu finančního sektoru

08.10.2010 11:56
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Ratingová agentura Moody’s Investors Service zahájila proces přehodnocení ratingu závazků Číny, na jehož konci během tří měsíců by se mohlo objevit zvýšení ratingu Číny ze stávající známky „A1“. Za hlavní důvody k tomu kroku Moody’s označila odolnost čínské ekonomiky v průběhu globální ekonomické krize a očekávání pokračujícího silného růstu čínského hospodářství, rychlost a efektivitu vládního stimulačního programu včetně efektivity následného odebírání těchto stimulů a udržení fiskální zdraví vlády a stability finančního sektoru v reakci na rizika plynoucí z mimořádné úvěrové expanze roku 2009.

Moody’s změnila výhled na udržení ratingu Číny na „pozitivní“ ze „stabilního“ již v listopadu roku 2009. „Výsledky roku 2009 ukazují, že čínská odpověď na nástup krize v roce 2008 byla mimořádně efektivní, růst reálného HDP byl obnoven v reakci na vládní stimulaci a následně zvolňuje k udržitelnému tempu 8 až 9% ročního růstu produktu,“ uvedl viceprezident Moody’s Tom Byrne. Zdůraznil také, že tempem celého HDP či ještě vyšším roste soukromá spotřeba v zemi, inflace zůstává mírná a země se nepotýká s deflačními tlaky plynoucími z finančního napětí soukromého sektoru a předlužení vlády (tak, jak tomu je v jiných zemích). Schodek rozpočtu centrální vlády k HDP letos nemá přesáhnout 3 %, celkový dluh má zůstat do 20 % HDP. „Vláda bude schopna levně financovat svůj deficit díky dobrému zázemí širokých úspor v ekonomice,“ uvedla Moody’s. „Pouze Norsko, Švýcarsko, Japonsko, HongKong a Singapur mají lepší mezinárodní finanční pozici, než Čína s jejími mezinárodními finančními aktivy v objemu 50 % HDP, navíc posílenými objemem 2,5 bilionu dolarů devizových rezerv,“ stojí ve zdůvodnění Moody’s.

Moody’s uvedla, že čínský bankovní sektor čekají bezesporu další finanční ztráty spojené se špatnými aktivy, avšak ty budou největší banky v zemi schopny absorbovat samy bez zásahu centrální vlády. „Externí riziko představuje případný opětovný pokles do recese USA a EU, které by zpomalilo čínský export,“ uvedla Moody’s a zdůraznila silné zhoršení v bilaterálních vztazích mezi Čínou a USA, kdy americký Kongres přijal zákon umožňující obchodně postihovat země s „fundamentálně podhodnocenou měnou“. Čína na rostoucí tlak ze strany USA reagovala přesměrováním části svých investic, což ale vyvolalo rozpory jinde, například ve vztazích s Japonskem. Čína do července sedm měsíců postupně nakupovala japonské vládní dluhopisy. Proti kroku se následně veřejně ohradila japonská vláda a ministerstvo financí. Výsledkem je srpnový prodej 2,02 bilionu japonských jenů vládního dluhu, což je největší měsíční prodej Číny od roku 2005. V květnu Čína nakoupila 735,2 bilionu JPY japonského dluhu, v následujících dvou měsících pak celkem 1,04 bilionu JPY. „Čínský krok nebyl diverzifikací měnových rezerv, ale dočasným útěkem před neudržitelnou finanční situací v Evropě,“ uvedl dne nicméně ekonom Mizuho Securities v Tokiu Yasunari Ueno. Japonsko nyní prošetřuje dopad tohoto prodeje, uvedlo MF.

Na zprávě Moody’s dnes z celkového poklesu asijských trhů vybočovaly čínské akcie. Shanghai Composite Index posílil o 3,2 %, jüan dále posílil k dolaru o 0,3 % na 6,6715. Na výhled na zvýšení čínského ratingu reagují také akcie největších čínských firem. Air China posílila o 3,4 %, rostly také akcie ropného gigantu PetroChina. „Náš rating je vysoce korelován s ratingem země, proto se projevuje pozitivní dopad na naši společnost. Je ale ještě brzo na to říci, zda to dlouhodobě pomůže podmínkám našeho financování a expanzním plánům,“ uvedl mluvčí firmy Mao Zefeng.

Do světových ratingových hodnocení v červenci promluvila dosud západu neznámá čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Rating Co. Ta bez valné pozornosti médií svlékla Spojené státy společně s Velkou Británií, Německem a Francií z jejich kabátu ratingového hodnocení „AAA“. Ve svém přístupu k ratingu klade proti triu světových ratingových agentur Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch dle svých slov větší důraz na roli „světového hráče“ a pozici mezinárodních rezerv. „Důvod pro globální finanční krizi i současnou dluhovou krizi v Evropě založil mimo jiné současný systém mezinárodní tvorby ratingových hodnocení, který věrně nezobrazuje skutečnou schopnost dlužníka platit své dluhy,“ uvedl mimo jiné v červenci šéf Dagong Guan Jianzhong. Čínský prezident Hu Jintao se již na jaře nechal slyšet, že „svět potřebuje nezaujatý, férový a rozumný standard hodnocení vládních dluhů“.

(Zdroj: Moody’s Investors Service, Bloomberg, CNBC, Dagong Global Credit Rating)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data