Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V australském Queenslandu je po povodních v plném provozu jen 15 procent dolů

V australském Queenslandu je po povodních v plném provozu jen 15 procent dolů

18.01.2011 18:17
Autor: ČTK

Po rozsáhlých povodních v australském státě Queensland je už v provozu většina zdejších uhelných dolů, jen 15 procent z celkem 57 dolů však obnovilo provoz naplno. Škody v tomto sektoru se odhadují na 2,3 miliardy australských dolarů (41,5 miliardy Kč), sdělila dnes Rada Queenslandu pro přírodní zdroje. Austrálie se na světovém exportu koksovatelného uhlí pro vysoké pece podílí dvěma třetinami a zhruba 90 procent těchto dodávek pochází právě z Queenslandu.

Narušení světových dodávek koksovatelného uhlí v posledních dnech prudce zvýšilo jeho ceny. Na promptním trhu již vzrostly o zhruba 100 dolarů nad 300 dolarů za tunu, kam se dostaly za posledních povodní v roce 2008, a mohly by dál růst, uvedli dnes analytici banky Morgan Stanley. Podle firmy Wood Mackenzie by se cena mohla dostat až k 500 dolarům za tunu.

Zasahuje to zejména výrobce oceli na celém světě, kteří se nyní budou muset poohlídnout po jiných zdrojích uhlí. Morgan Stanley zvýšila odhad cen oceli pro letošní rok o 11 procent na 780 dolarů za tunu.

Zhruba 60 procent queenslandských dolů nyní funguje v režimu omezeného provozu a 25 procent ještě provoz neobnovilo. Velká voda v minulých týdnech zaplavila doly, poškodila železniční tratě a vedla k uzavření přístavů.

Podle expertů bude trvat měsíce, než se operace nadnárodních těžařských firem jako Rio Tinto, BHP Billiton nebo XStrata vrátí na normální úroveň. Podle některých bude dohánění ztrát na těžbě obtížnější než v roce 2008, kdy Queensland naposledy zažil srovnatelně velké záplavy a kdy uhelné společnosti tehdy velmi rychle nahradily asi polovinu ztracené produkce. Škody na železnicích jsou nyní mnohem vyšší a záplavy trvaly mnohem déle, řekl agentuře Reuters Andrew Harrington z firmy Paterson Securities.

Jiní poukazují na to, že těžaři se z roku 2008 poučili a mohli by nyní obnovovat provoz dokonce rychleji. "Je zde také tlak ze strany vlády, aby se odvětví postavilo zpět na nohy co nejrychleji," řekl Mark Pervan z ANZ Bank. Největší queenslandská železniční společnost QR National uvedla, že na některých klíčových trasách se provoz obnoví ještě tento týden, u jiných to však bude trvat mnohem déle.

Podle odhadu Commonwealth Bank of Australia z minulého týdne záplavy připravily svět zatím o pět procent koksovatelného uhlí. Dopady na elektrárenské uhlí mají být podle CBA méně dramatické a ztracena by měla být letos asi dvě procenta celoroční produkce Austrálie.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data