Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dvořáková pro Patria.cz: Zásadní kroky musí odříznout politické strany a spojené podnikatelské skupiny od peněz ze státní správy, jinak jejich spor neutichne

Dvořáková pro Patria.cz: Zásadní kroky musí odříznout politické strany a spojené podnikatelské skupiny od peněz ze státní správy, jinak jejich spor neutichne

14.04.2011 18:42
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jednání u prezidenta a následně v Kramářově vile navázala na včerejší nedohodu špiček trojkoalice v sestavě K12 o vyřešení stávající krize v české vládě. Prezident uvedl, že každá z koaličních stran si uvědomuje, že musí ze svých požadavků ustoupit a budou pokračovat její jednání včetně personálních otázek. To první skončilo „dohodou o dohodě budoucí“. Premiér Nečas si vzal čas na jednání všech stran koalice do pondělka a zmínil stávající varianty řešení s tím, že se mohou objevit další. Smír netrval dlouho, neboť předseda Věcí veřejných Radek John všech sedm označil za obtížně průchozí a odkryl, že mezi nimi je například varianta pěti či tří rezortů pro VV, včetně či bez jeho účasti na vnitru. Situaci dále komplikuje záměr ČSSD v pondělí prosadit hlasování o nedůvěře vládě. Podle posledních informací má zítra jednat grémium ODS, ve kterém sílí volání po předčasných volbách. Napětí v tuzemské politice tak nejen pokračuje, ale graduje a stále chybí odpověď na zřejmě základní otázku – co je skutečným zdrojem sporů a kauz posledních dní. O názoru a pohledu na situaci v tuzemské politice jsme krátce hovořili s politoložkou a šéfkou akreditační komise, profesorkou Vladimírou Dvořákovou:


Patria.cz: Ve změti posledních střípků mozaiky kauz kolem současné vládní koalice a za ní stojících stran stále chybí odpověď na otázku - Proč?

Vladimíra Dvořáková: To je otázka zcela zásadní. Můžeme si myslet leccos o jednotlivých aktérech, ale faktem je, že vláda se od počátku svého vládnutí pohybuje od jedné aféry ke druhé. Je tak zřejmé, že problém je hlubší a je v nastavení samotného systému, ve způsobu fungování institucí.

Patria.cz: Dá se pro současný vývoj na tuzemské politické scéně ještě použít formulace "vládní krize"? Jde o totální neschopnost politického dialogu, rozpad a "balkanizaci" politické kultury, nebo ještě něco daleko vážnějšího?

Vladimíra Dvořáková: „Vládní krize“ je spíše jemné vyjádření. Jde spíše o vnitřní konflikty různých mocenských - ekonomicko politických - skupin o kontrolu určitých finančních zdrojů. Nejde zde o nějaké zásadní konflikty koncepčního charakteru, ovšem svým způsobem koncepce jednotlivých politik zde také moc nenajdeme.

Patria.cz: Voliči před necelým rokem vsadili na slova o zastavení korupce, zásadních a potřebných reformách, efektivitě fungování. Po květnových volbách loni jste pro Patria.cz uvedla, že jestliže (v koalici) převládne snaha urvat pro sebe největší "zisk", nebude to dobré, pokud převládne pocit spolupráce a společné zodpovědnosti, tak to může vést k pozitivnímu synergickému výsledku. Může podle Vás stávající koalice ve světle posledních událostí pokračovat?

Vladimíra Dvořáková: Bude to možná cynické, ale myslím si, že je to jedno. Pokud se totiž neudělají zásadní kroky, které odříznou politické strany a s nimi propojené podnikatelské skupiny od peněz ze státní správy, tak boj těchto skupin neutichne.

Patria.cz: Stabilita a zodpovědnost jsou slova, kterými prezident Václav Klaus veřejnosti vysvětlil svůj postup vůči obměně vládního kabinetu. Kde vy osobně spatřujete motivace Václava Klause pro jeho nynější postup? Sehrává roli stabilizační, blokující či jinou?

Vladimíra Dvořáková: To, že si pozve představitele stran vládní koalice, nepovažuji za špatné. Jistou moderátorskou funkci by prezident měl činit. Z dlouhodobějšího hlediska však podle mého názoru sehrává spíše roli destabilizující, protože je nepředvídatelné, jak bude v jednotlivých situacích postupovat. Někdy musí urychleně jmenovat nového předsedu vlády, jindy nemusí, podmiňuje své kroky, které je dle Ústavy ČR povinen udělat, různými požadavky stojednička, plán B a tak dále...

Patria.cz: Předznamenává podle Vás aktuální dění pro tuzemskou politiku budoucí zlom zásadního charakteru? Lze jako výsledek rozčarování (a znechucení) očekávat reakci tuzemské veřejnosti? Považujete situaci za obsahově zralou na předčasné volby?

Vladimíra Dvořáková: Situace není dobrá, protože roste napětí ve společnosti a zároveň také roste nedůvěra v politiku, v politiky samotné i v demokratické procedury, jako jsou třeba právě volby. A to považuji za hodně nebezpečnou situaci.


Již na počátku dubna Vladimíra Dvořáková hovořila v České televizi o narůstající nespojenosti ve společnosti, která se snoubí s radikalizací názorů. S mafiánskými způsoby v tuzemské státní správě by lidem podle jejího názoru mohla dojít trpělivost. „V podpalubí roste nespokojenost, ale na palubě Titaniku se tančí. Lidé jsou naštvaní, že politici neřeší věci, které by řešit měli, a místo toho provozují hrátky, kdo co na koho ví. To jsou praktiky mafie, ne státní správy,“ uvedla v další z reakcí pro Parlamentní listy.

V blízké době vám přineseme příležitost diskutovat s Vladimírou Dvořákovou situaci na tuzemské politické scéně přímo, v rámci online rozhovoru na Patria.cz! 


Prof. PhDr. Vladimíra Dvořáková, CSc. je vedoucí katedry politologie na Vysoké škole ekonomické v Praze, předsedkyně Akreditační komise. V roce 2003-2006 byla předsedkyní České společnosti pro politické vědy a viceprezidentskou Mezinárodní politologické asociace (IPSA). Byla a je řešitelkou a spoluřešitelkou řady vědeckých projektů včetně zahraničních, její práce byly publikovány i v řadě cizích jazyků (angličtina, francouzština, španělština, němčina, portugalština). Předmětem jejího badatelského zájmu je především komparativní politologie, se zaměřením na přechody a konsolidaci demokracie, občanskou společnost, atd. Regionálně se zabývá Evropou, USA a Latinskou Amerikou.


Váš názor
  • Svatá pravda
    17.04.2011 10:27

    Ale jestli si někdo myslí, že tu vládnoucí mafii lze odstranit po dobrém, tak je blázen. Na to byla příležitost v roce 1989, bohužel byla zvolena sametová varianta a tak bolševická sebranka pouze převlékla kabáty a změnila metody. A nazývají to kapitalismem, haha...
    Dan
  • 15.04.2011 10:52

    naši politologové jsou už zcela dezorientováni a vyčerpání svými telvizními věšteckými seancemi.které mají jako vždy nulovou přidanou hodnotu(ovšem kromě tučných honorářů,které za ně pobírají).a hle uprostřed toho maglajsu,přišla paní dvořáková s epochálními závěry,známými již z dob antiky.no alespoň něco staronového.
    BOB
  • KDE JSOU NAŠE ELITY-TY SKUTEČNÉ, EXISTUJÍ VŮBEC..
    15.04.2011 8:49

    Souhlasím s vámi, ale kdo je od těch peněz odřízne..sami politici???zákonodárci???. Museli by se odříznout sami a to je tragédie toho našeho systému. Neexistuje zde žádný respekt k zákonům, právo-spravedlnost existuje jen pro ty co si to právo zaplatí. V právu se už nikdo nevyzná jak je nesmyslně komplikované. Komu to prospívá...Totálně se podařilo implementovat heslo "Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu". Jaký pohled na dnešní státní aparát, který "přerozděluje" podle výše uvedeného hesla stovky miliard ročně, bude asi mít 70% občanů s podprůměrnou mzdou. Proč by se měli chovat čestně, je to hrůza. Dle mého soudu je potřeba zavést jednoznačnou a právně vymahatelnou hmotnou zodpovědnost stejně jako v každé firmě. Pokud nefunguje systém, pak raději předčasné volby. Ať zmizí stávající garnitura a když další nebude lepší, tak ať zmizí také. Proč mít volby jen jednou za 4 roky, toto právo by mělo existovat vždy pokud bude nadpoloviční většina občanů nespokojena. Snad se časem najdou ti, co jim tenhle hnusný systém bude proti srsti a nepůjdou na ruku komukoliv za cokoliv.
    • Re: KDE JSOU NAŠE ELITY-TY SKUTEČNÉ, EXISTUJÍ VŮBEC..
      15.04.2011 9:06

      jen se ukazuje, ze volby jsou bezzubym nastrojem, ktery nema zadny vnitrni mechanismus, jak vybrat jedince se schopnostmi. zvlast, kdyz volebni kampan je vlastne vlichoceni se volicum s motivaci vyhrat jackpot v podobe odmeny za vyhrane volby z penez poplatniku. jestli nekdy dojde k soudu s lidmi, kteri davaji lidem penize za hlasy ve volbach, tak by je mel soud osvobodit, nebot velke strany nedelaji nic jineho, nez ze si zaplati reklamu pro ovlivneni verejneho mineni a to je prosim cele. neni to uzasne? snad se na tento problem pani politolozky stihnu preptat v rozhovoru.
      Azb
      • Re: KDE JSOU NAŠE ELITY-TY SKUTEČNÉ, EXISTUJÍ VŮBEC
        15.04.2011 9:22

        Tak, tak. Ovšem naději na zlepšení tím, že se to vyloží, moc nevidím. Když jsem se na to snažila poukázat v našem předloňském fiktivním volebním boji Strany neutuchajícího růstu SNR a strany SKZ (Shortem ku zdraví), tak se mi zdejší diskutanti smáli a následně zvolili dnešní piškuntálky...
        Kalka.
        • Kalka
          17.04.2011 14:04

          Milá Kalko!Ty se teď tváříš,jak si zvolila moudře.Jaksi taktně zapomínáš,že jiná možná vláda,by byla pro změnu složena s postkomunistických oranžových piškuntálků,kteří od opoziční smlouvy deset let zemi nevratně drancovali drancovali za přinejmenším tiché podpory komunistických vrahů,či jejich následovníku,kteří s k odkazu vrahů hrdě hlásí.Takže přinejmenším ,a to Ti z lásky k Tobě přidávám,prašt jak uhoď...
          Velkamedvědice
          • Re: Kalka
            17.04.2011 17:22

            to VM...souhlas, jen poopravím čas..nejen-že drancovali, drancovali ale dosud drancují, můj Drahý)))
            ZUZKA
            • Zůza
              17.04.2011 17:39

              http://www.youtube.com/watch?v=_tmS_KLHIc8&feature=grec_index
              Velkamedvědice
  •  
    15.04.2011 8:23

    Idea, stranická příslušnost je opravdu nepodstatná, zásadní je natažení penězovodů, být u toho a moci jejich tok usměrňovat.
    Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data