Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bartuška: ČR se musí vyrovnat se změnou energetické politiky Němců

Bartuška: ČR se musí vyrovnat se změnou energetické politiky Němců

11.05.2011 8:22
Autor: ČTK

Změna německé energetické politiky způsobená plánovaných odklonem země od využívání jaderné energie je skutečnost, kterou musí Česko respektovat a přizpůsobit se jí. ČTK to dnes řekl český energetický emisar a vládní zmocněnec pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václav Bartuška během své návštěvy Berlína.

"Ta německá změna je prostě fakt, se kterým se musíme vyrovnat," tvrdí Bartuška, který ho vnímá i jako výzvu pro Českou republiku. Odmítá však, že by se potenciální úbytek elektřiny na německém trhu v důsledku vyřazení všech tamních jaderných elektráren z provozu promítl do plánů na výstavbu dalších dvou bloků Temelína. Ty se podle něj řídí čistě potřebami českého trhu.

"Nemůžete zohlednit to, co se bude dít v Evropě okolo vás z jednoho prostého důvodu, že to nikdo neví. Ani Německo samo neví, jakou mít strukturu energetiky za deset let. I z toho důvodu je naše energetická koncepce stavěná na domácí spotřebě," zdůraznil Bartuška, který se dnes v Berlíně setkal se svými protějšky v úřadu kancléřky a na ministerstvu zahraničí a vystoupil na debatě k české energetice pořádané Německou společností pro zahraniční politiku.

To, že v současnosti může Česko vyvážet část své elektřiny do zahraničí včetně Německa, nepovažuje za trvalý rys české ekonomiky. "Dlouhodobě budeme mít svoje potřeby pokryté, možná budeme mít lehký přebytek, ale rozhodně ne v řádu, jaký budou potřebovat země okolo nás," domnívá se Bartuška.

O Temelínu se v Německu začalo znovu diskutovat v souvislosti s březnovou katastrofou v japonské atomové elektrárně Fukušima, kterou mělo na svědomí ničivé zemětřesení doprovázené obrovskou přívalovou vlnou cunami. Od německých odpůrců jádra se následně začalo ozývat volání po odpojení jihočeské elektrárny, stojící asi 60 kilometrů od bavorských hranic, a prověření její bezpečnosti, aby se neopakovalo neštěstí z Fukušimy.

Bartuška však taková srovnání odmítá. Jedná se podle něj o různé typy reaktorů, ten v Japonsku je navíc o 30 let starší než temelínský. "Dávat do jedné hromady reaktor z Fukušimy a reaktor v Temelíně je nesmysl. Je to stejně hluboká pravda, jako že auto z roku 1970 má stejné jízdní vlastnosti jako auto z roku 2000," řekl.

Vedle nesporných negativ, která japonská katastrofa způsobila, na ní ale český pověřenec vidí i pozitiva. "Katastrofa ve Fukušimě posílí roli, kterou hrají lidé, kteří mají na starosti bezpečnost jaderných elektráren. Nejen na úrovni národních dozorů, ale i uvnitř firem, které provozují jaderné elektrárny," je přesvědčen Bartuška.

Japonské neštěstí podle něj také oddělilo státy, které o výstavbě nových bloků jaderných elektráren jen uvažovaly, jako jsou Polsko, Litva nebo Itálie, od těch, které mají konkrétní plány. "V Evropě jsou nyní čtyři země, které mají know-how, mají peníze a chtějí stavět nějaké nové bloky - Finsko, Francie, Británie a my," vyjmenoval Bartuška. I díky tomu podle něj zájem firem Westinghouse z USA, Areva z Francie a konsorcia v čele s ruským Atomstrojexportem o kontrakt na dostavbu Temelína ještě vzrostl.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data