Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Regulace hazardu silnější nejspíš nebude, do sněmovny míří nejmírnější z návrhů

Regulace hazardu silnější nejspíš nebude, do sněmovny míří nejmírnější z návrhů

20.05.2011 9:28
Autor: ČTK

Sněmovní rozpočtový výbor včera doporučil sněmovně schválit vládní návrh na regulaci hazardu, a to v podobě bez pozměňovacích návrhů. Tomuto rozhodnutí ale předcházela rozsáhlá debata poslanců. Výbor nakonec nepodpořil žádný ze sedmi předložených pozměňovacích návrhů, ani osmý, který z těchto návrhů vznikl jako kompromis. O konečné podobě omezení hazardu rozhodně až celá sněmovna na své schůzi při závěrečném schvalování.

Poslanec TOP 09 Jan Farský však během jednání oznámil, že menšinová skupina poslanců vládní koalice předloží ve druhém čtení zmíněný kompromisní návrh a pokusí se jej prosadit. Jak ČTK řekl zpravodaj k novelám Pavel Svoboda (ODS), tento nově zpracovaný komplexní pozměňovací návrh mimo jiné sjednocuje odvody z loterií na 20 procent výtěžku. Z toho čtvrtina by měla závazně směřovat do rozpočtů obcí.

Návrh podle Svobody také výrazně zpřísňuje pravomoci obcí při povolování hazardu. Počítá i s několika variantami platnosti dosud vydaných licencí pro provozování loterií. Provozovatelé podle Svobody požadovali lhůtu pěti let, pak se prý nebudou se státem soudit, návrh ale počítá i se dobou platnosti čtyři a tři roky.

Pozměňovací materiál vznikl po jednání se všemi zainteresovanými stranami. Jeho předložení však ve čtvrtek mezi poslanci vyvolalo spor. Václav Votava (ČSSD) argumentoval tím, že výbor si stanovil lhůtu pro podávání návrhů do 10. května a tento materiál dostali poslanci na stůl až včera. Poslanec Radim Vysloužil (VV) prohlásil, že tento materiál neprojednala takzvaná K9, tedy skupina devíti nejvyšších představitelů tří koaličních stran. Navrhl proto přerušit projednávání do příštího týdne. To ale výbor neumožnil.

"My jsme se dohodli na určitém znění pozměňovacího návrhu k tomu vládnímu návrhu. Ale bohužel jedna z koaličních stran, která se těch jednání účastnila minimálně, nás nepodpořila," řekl ČTK předseda výboru Pavel Suchánek. "Tím pádem jsme se dohodli, že necháme projít jen holý vládní návrh s tím, že pozměňovací návrh podáme na plénu," uvedl. Suchánek zastává názor, že tento návrh je nejlepším řešením pro obce i pro zpřísnění trhu.

Podle vládního návrhu, který včera výbor doporučil ke schválení v původní podobě, dostanou obce možnost regulovat také například sázkové hry v kasinu. Úprava dává obcím možnost vyhláškou určit, na kterých místech a v jakém čase je provozování i dosud neregulovaných druhů hazardu povoleno či zakázáno. Karetní turnaje, například v pokeru, se budou smět odehrávat jenom v kasinu.

Poslanci měli na stole ještě dvě další novely loterijního zákona. Jednu předložila ČSSD a druhou hlavní město Praha. Výbor je včera obě doporučil zamítnout.


Váš názor
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data