Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zdroje z EU: Německo chce dohodu o nové pomoci Řecku odsunout až na září. Výnos 2letého řeckého dluhopisu 30 %

Zdroje z EU: Německo chce dohodu o nové pomoci Řecku odsunout až na září. Výnos 2letého řeckého dluhopisu 30 %

16.06.2011 14:14, aktualizováno: 16.6. 15:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německo usiluje o odsunutí termínu dohody o nové pomoci Řecku až na září, tvrdí zdroje z Evropské unie a bankovních kruhů, na které se odvolává agentura Reuters. Potřebují prý víc času pro vyjasnění názorových rozporů a získání potřebné podpory ratingových agentur. Trhy dluhopisů nevidí rády informaci o další komplikaci jednání mezinárodních věřitelů Řecka před klíčovou další tranší z první záchranné úvěrové linky od Mezinárodního měnového fondu. Výnos dvouletého řeckého dluhopisu se dnes dostal až nad hladinu 30 procent.

"Oni teď říkají asi toto: 'My nevíme, co dělat. Musíme si koupit víc času'," cituje Reuters svůj zdroj. Berlín podle něj jako obvykle nachází podporu v zemích, jako je Nizozemsko, Finsko nebo Slovensko. Jeden zdroj z EU řekl, že odklad na září preferuje jak německá kancléřka Angela Merkelová, tak německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Času ovšem zdaleka tolik není. Evropa musí sjednat dohodu o plánu pro Řecko do summitu 23.-24. června, jinak bude ohroženo červencové uvolnění další tranše loňského úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Řecko bude stát před akutním rizikem bankrotu, protože nebude mít peníze na refinancování dobíhajícího dluhu.

Toho si však podle zdrojů Reuters vědomi i němečtí politici, kteří prý v nadcházejících dnech chtějí dospět ke shodě v klíčových oblastech druhé záchranné pomoci Řecku a odstranit tak překážky výplaty další tranše loňské pomoci od MMF.

Vysoce postavený zdroj z německého bankovního světa řekl, že Berlín se upíná k září jako k bodu, kdy bude možné vyřešit všechny problémy. Mohlo by to znamenat i snahu rozptýlit obavy, které mají ratingové agentury. Těm se totiž nezamlouvá myšlenka, že by držitelé řeckých státních dluhopisů měli být tlačení k tomu, aby své cenné papíry měnili za nové s delší splatností.

S konkrétnější informací následně přišel evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Ministři financí eurozóny (Eurogroup) podle něho v neděli rozhodnou o vyplacení páté tranše záchranného balíčku pro Řecko, kterou by Řecko mělo dostat na začátku července. Rehn také prohlásil, že s ohledem na úzkou spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem věří, že dp konce týdne bude úspěšně ukončena revize, která probíhá.

„V této souvislosti Eurogroup bude v neděli a v pondělí jednat o obsahu a podmínkách dalšího programu pro Řecko, a o způsobu zapojené soukromého sektoru s cílem, aby rozhodnutí bylo přijato na dalším zasedání Eurogroupu 11. července,“ upřesnil komisař. Rehn se domnívá, že tento dvoufázový přístup by měl zabránit státnímu bankrotu Řecka a vydláždit cestu dohodě o střednědobé strategii. Atény ale dle jeho slov musí přijmout reformy a úspory, na kterých se dohodly s EU a MMF.

Výnosy řeckých dluhopisů s dvouletou splatností rostou již osmým dnem v řadě. Dnes poskočily o více než 2 procentní body (224 bps) až na 30,26 procenta. Ale k růstu tlačí i obligace dalších zadlužených zemí eurozóny – portugalský dvouletý dluhopis má po dnešním růstu o 54 bazických bodů výnos těsně pod 13 procenty, irský stejně dlouhý dluhopis potom 12,45 procenta.

Nejen výnosy řeckých dluhopisů jsou však na stále vyšších rekordech. Pojištění investice do řeckého dluhu se také stále prodražuje. Dnes již CDS přesáhly 1900 bazických bodů – což znamená, že pojištění 10milionové investice do (5letých) řeckých dluhopisů nyní vyjde na 1,9 milionu eur.

(Zdroj: Reuters, čtk, Bloomberg, Markit)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data