Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká Británie odmítla referendum o vystoupení z Evropské unie. Proti premiérovi se ale postavila řada vlastních poslanců

Velká Británie odmítla referendum o vystoupení z Evropské unie. Proti premiérovi se ale postavila řada vlastních poslanců

25.10.2011 11:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Poslanci britského parlamentu naprostou většinou v pondělí odmítli výzvu k vypsání referenda, které by mělo rozhodnout o tom, zda Británie vystoupí z Evropské unie. Premiér David Cameron ale utrpěl značnou ránu, protože řada poslanců jeho Konzervativní strany se vzbouřila a hlasovala pro referendum navzdory jeho příkazu lidové hlasování odmítnout.

Svému šéfovi se vzepřelo podle agentury Reuters kolem 80 členů jeho strany, tedy více než čtvrtina celkového počtu, a hlasovali pro uspořádání referenda. Referendum podpořilo 111 poslanců, ale 483 ho odmítlo. Hlasování se konalo na základě petice 100.000 lidí, kteří žádali vládu o všelidové hlasování o dalším setrvání Británie v unii, případně o podmínkách tohoto setrvání.

Výsledek případného referenda by sice nebyl pro vládu závazný, ale velká vzpoura v Konzervativní straně naznačuje, že se do ní vrací rozkoly kvůli Evropě, které pronásledovaly bývalého premiéra Johna Majora v 90. letech.

Cameron nařídil členům své převážně euroskeptické strany, aby návrh na referendum odmítli. Zdůraznil, že Británie potřebuje mít silný hlas v Evropě, aby mohla zahájit svoje zájmy, když se eurozóna potýká s dluhovou krizí.

Nejednotnost působí nesnáze premiérovi a oslabuje jeho moc v boji za to, aby se Británie udržela v přední linii jednání o reformě eurozóny. Cameron chce, aby Británie zůstala v EU a vzala si od Bruselu zpět některé pravomoci.

Krize eurozóny vytvořila dilema pro Cameronovu vládu, která nechce dávat příliš mnoho peněz na pomoc zemím eurozóny. Obává se ale, že eurozóna by ji mohla vyloučit z rozhodování o věcech, které se týkají Británie, píše Reuters.

Spor demonstroval mimo jiné střet mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a britským premiérem Davidem Cameronem na nedělním summitu EU. Tam si dle svědků Cameron od francouzského prezidenta vyslechl, že promarnil dobrou příležitost "držet hubu" k otázce rozhodování o řešení krize eura. "Už nás otravuje, jak nás kritizujete a říkáte nám, co máme dělat. Nenávidíte euro, nechtěli jste přistoupit a nyní chcete zasahovat do našich setkání," prohlásil prý Sarkozy na adresu britského premiéra.

Problém souvisí s tím, že zatímco Francie je jedním z klíčových členů eurozóny, která se zmítá ve vážné dluhové krizi, tak Britové k 17 unijním zemím platících eurem nepatří. Cameron, jehož země má z eura vyjednanou trvalou výjimku, požadoval, aby se ve středu setkali i lídři celé "sedmadvacítky". To podporovalo třeba i Polsko, které nyní EU předsedá, avšak které také eurem zatím neplatí. Nakonec se skutečně rozhodlo, že se ve středu uskuteční i summit celé "sedmadvacítky", i když zřejmě nepůjde o nijak zvlášť dlouhé jednání. "Musíme hlídat zájmy zemí, které chtějí zůstat mimo euro, zejména s ohledem na integritu jednotného trhu všech 27 zemí EU," podotkl Cameron. Podobný názor zastává i Česká republika.

Stoupenci členství v Evropské unii tvrdí, že Británie dělá 40 procent svého obchodu s eurozónou a že opustit EU by mohlo poškodit ekonomiku. Euroskeptici takové obavy odmítají a tvrdí, že Británie dala příliš mnoho pravomocí Evropské unii, což považují za nedemokratický a přeregulovaný krok, který brzdí ekonomický růst.

(Zdroj: čtk, The Telegraph, Financial Times)


Váš názor
  • GB je poslední naděje
    26.10.2011 10:02

    Nebýt Anglie, tak už je EU po krk v žumpě.
    Jesse
  • Nedivím se jim
    26.10.2011 9:57

    I největším zabedněncům už došlo, že celá Evropa skáče podle toho, jak ten francouzský trpaslík píská. Angličany chápu. Že se zametá s periferními státy včetně toho našeho asi není překvapení, ale UK je na zametání prostě moc velká země. Samozřejmě vláda nemá odvahu na vypsání referenda - ví totiž, jak by dopadlo a oni by ztratili politický kredit. Ale nějaký nový politik by na tom mohl úspěšně postavit příští volební kampaň.
    Berounskej
    • Re: Nedivím se jim
      26.10.2011 10:02

      Vidím to stejně. Cameron je zdatný politik a demokrat. On přání poslanců bude akceptovat, i když se ještě snaží o narovnání vztahů uvnitř EU. Koneckonců, jeho poslední varování na adresu agitátorů z Bruselu o něčem svědčí.
      Jesse
  •  
    25.10.2011 13:28

    Je zločin zaprodat národ a zadlužit ho na několik generací, jen aby se zvýšila nějaká imaginární vyjednávací pozice.
    Hans
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university