Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E.M.I. – there’s unlimited supply…

E.M.I. – there’s unlimited supply…

14.11.2011 10:24
Autor: Ondřej Palát, Patria CF

… tak alespoň zpívala kdysi jedna punková kapela. Společnost EMI Group, vlastnící práva k nahrávkám hudebních skupin v širokém spektru, které zahrnuje Beatles, Queen a Iron Maiden stejně jako Robbieho Williamse a Coldplay, prochází v posledních letech skutečně až neomezenou řadou peripetií.

EMI je jednou z “big 4” firem ”nahrávacího” světa spolu s Warner Music, Sony (dříve Sony BMG), a Universal.

V roce 2007 koupil EMI private equity fond Terra Firma za 4,2 mld. liber (tehdy to ještě bylo 8.3 mld. USD, v aktuálním kurzu by to bylo méně) jako leveraged buyout, s využitím vysoké míry akvizičního financování. Takové struktury jsou celkem běžné a obvykle vedou k zajímavým návratnostem vlastního kapitálu.

Jenomže kombinace recese a krize celého odvětví, které hledá svůj nový obchodní model v době streamované hudby, sdílení souborů a odklonu od distribuce alb k singlům, vedla k tomu že EMI nedokázala úvěr splácet. Terra Firma, která se navíc stihla rychle pohádat s řadou umělců a hudebních skupin, kteří u labelu EMI měli smlouvy (namátkou Pink Floyd,) čelila tomu, že bude muset do společnosti investovat další prostředky. Rozhodla se proto přijít s inovativní strategií a zažalovat Citigroup. Role Citigroup v transakci byla skutečně poměrně široce rozkročená, Citi byla jak investiční bankou, která zprostředkovala prodej EMI, tak poskytovatelem akvizičního financování, a EMI je zažalovala z podvodu (fraud), kterého se prý Citi dopustila tím, že v prodejním procesu blafovala s protinabídkou od jiného údajného zájemce, a pod tímto “nátlakem” se pak Terra Firma rozhodla EMI přeplatit a půjčit si na akvizici více peněz, celkem 3,4 mld. liber.

Tato myšlenka ale u soudu neuspěla, a v únoru 2011 Terra Firma musela předat kontrolu nad společností Citigroup jako hlavní financující bance.

Citi se rozhodla neváhat a oddlužit společnost prostřednictvím odpisu významné části dluhu z 3,4 mld. liber na 1,2 miliardy, aby bylo možné najít pro společnost okamžitě kupce.

Poté začala aukce, které se podle dostupných zpráv účastnily společnosti Warner Music (kterou kontroluje ruský oligarcha Leonard Blavatnik) a BMG Music Publishing (patřící německé rodině Mohnů přes nadaci Bertelsmann), výběrové řízení nakonec vyhrála dvojice Universal Music (část francouzského koncernu Vivendi) která koupí nahrávací divizi za 1,9 mld. USD, a v druhé části transakce společnost Sony, která za 2,2 miliardy dolarů kupuje hudební katalogy EMI. Citi tak z transakce podle všeho vychází bez větších ztrát, možná i s mírným ziskem. Na finální hodnocení je pro Citi brzo, jako součást transakce bude muset poskytnout záruku odškodnění za případné budoucí soudní spory, a také se postarat o penzijní fond EMI.

Obě akvizice budou také podléhat schválení antimonopolních úřadů, vzhledem k tomu že podle Reuters by např. Universal mohla v některých teritoriích kontrolovat více než 50 % trhu, a Sony se díky akvizici posune ze 4. na 1. místo podle počtu nahrávek v katalogu (bude jich mít kolem 3 milionů…).

Nicméně se zdá, že by to neměl být až tak nepřekonatelný problém, protože trh je dnes právě kvůli vzestupu iTunes, Amazonu, Googlu/YouTube a řady dalších internetových firem a distribučních kanálů daleko fragmentovanější než kdy dříve, takže antimonopol by mohl zjistit, že přestože tržby Universal a Sony vzrostly, relevantní trh se významně rozrostl. A navíc akvizici podpořil i osobně Sir Mick Jagger, pro kterého to znamená návrat pod křídla EMI (Rolling Stones skončila smlouva s EMI v roce 2008, a po vstupu Terra Firma se rozhodli ji neobnovit a přejít k Universal), a který se nechal slyšet že EMI konečně přestane být kontrolována účetními a bude ji vlastnit někdo, kdo má muziku v krvi…


Váš názor
  • Sorry
    15.11.2011 4:39

    EMI např. nikdy nevlastnila práva k songům Beatles. (Pouze několik songů Wings.) Tato práva vlastnil od roku 1984 Michael Jackson. Jelikož si půjčoval proti tomuto majetku, je dnes vlastnictví díky probíhajícímu dědickému řízení nejasné. Ale soudí se, že dnes vlastní všech 267 písní Beatles Sony/ATV. Hodnota těchto práv je asi 1,4 mld. USD. Jackson koupil práva ve veřejné aukci za 47 mil. USD - na té aukci byla Yoko a i McCartney a mysleli si, že je to moc.
    Dan
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.