Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Société Générale varuje zaměstnance: Připravte se na propad výnosů z investičního bankovnictví

Société Générale varuje zaměstnance: Připravte se na propad výnosů z investičního bankovnictví

10.01.2012 11:14, aktualizováno: 10.1. 14:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Société Générale předpovídá pro rok 2012 "významný" meziroční pokles výnosů divize investičního bankovnictví (CIB) kvůli vyšším nákladům na financování a snaze zeštíhlit rozvahu bankovní skupiny, do níž patří i Komerční banka. Druhá největší francouzská banka tuto varovnou předpověď vyřknula prostřednictvím interního memoranda, které včera večer získala agentura Reuters.

"CIB očekává pro rok 2012 významný pokles výnosů ve srovnání s rokem 2011 pod tíhou vyšších nákladů spojených s financováním a zredukováním rozvahy," cituje Reuters z 245stránkového dokumentu zaslaného zástupcům zaměstnanců banky.

Novou strategií Société Générale pro investiční bankovnictví je podle interní zprávy „zaměřit se na jádrové trhy jako je Evropa a na aktivity jako je financování komodit a akciových derivátů, kde má banka dlouhodobě dobrou pozici vůči konkurenci,“ uvádí Reuters. Banka dále připouští, že dojde i na „selektivní“ investice v emerging markets jako je Brazílie, Čína, Turecko či Indie.

 

Société Générale již minulý týden oficiálně uvedla, že uvažuje o zrušení 880 míst v domácí divizi investičního bankovnictví. Zeštíhlení divize se má uskutečnit v rámci plánu "dobrovolných odchodů", na němž se vlastník české Komerční banky dohodl s odbory. Společně s korporátním financováním má pak číslo narůst na 1580, zbylých 700 pozic chce banka zrušit mimo Francii. Plány na propouštění již na konci loňského roku oznámily i další velké francouzské banky (BNP Paribas a Crédit Agricole), které se kvůli nynějším problémům musejí vzdát globálních ambicí.

V aktuálním interním memorandu Société Générale k dalším plánům na restrukturalizaci své činnosti říká, že ukončí, či silně omezí financování aktivit v realitním, dopravním a leteckém odvětví a obchodování s elektřinou v Severní Americe.

Société Générale podle podzimních výsledků zátěžových testů Evropského bankovního úřadu (EBA) potřebuje doplnit kapitál o 2,1 miliardy eur. Banka ale po výsledcích testů uvedla, že do počátku prosince omezila potřebu doplnit kapitál o 360 mil. EUR na cca 1,7 mld. EUR. I tak bude podle vlastních plánů muset celkově snížit úvěrování a náklady, aby si v současném prostředí uchránila nezbytný kapitál. Banka podle Reuters hodlá snížit ostatní výdaje v roce 2012 o 5 procent a bude prodávat toxická aktiva, která jí ještě zbyla v rozvaze, aby tak získala do roku 2013 až 1,3 miliard eur.

Banka v rámci snahy získat zpět důvěru investorů, kteří akcie společnost  poslali za 6 měsíců o 60 procent níže, v prosinci oznámila také výměny ve funkcích finančního ředitele a šéfa divize firemního a investičního bankovnictví. Novým finančním šéfem banky se stal Bertrand Badré, který dosud tutéž funkci zastával u menšího konkurenta Crédit Agricole. Dosavadní finanční ředitel Didier Valet byl jmenován do čela divize korporátního a investičního bankovnictví, kde nahradil Michela Péretiého, jehož si v roce 2008 s sebou přivedl generální ředitel Frédéric Oudéa z americké banky Bear Stearns, aby divizi reorganizoval a omezil rizikové aktivity, výsledkem však byly ztráty.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, Société Générale)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data