Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roubini a O’Neill o vyhlídkách Evropy, o ropě a USA

Roubini a O’Neill o vyhlídkách Evropy, o ropě a USA

11.04.2012 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Navýšení zdrojů v záchranných fondech přináší eurozóně určitou pomoc, to samé platí o pomoci ze strany ECB. Evropu však tíží fundamentální problémy, mezi které patří příliš vysoký dluh veřejného i soukromého sektoru, nedostatečný růst a konkurenceschopnost. Tyto problémy likvidita nevyřeší, přijít musí reformy a restrukturalizace. Pro Bloomberg to uvedl Nouriel Roubini z Roubini Global Economics. Jim O’Neill z Goldman Sachs Asset Management ho doplnil tím, že určité známky pokroku jsou patrné v Itálii, ostatní země ale čelí tolika překážkám, že dosáhnout nějakého pokroku je složité. Evropa se podle něho musí odpoutat od strategie zaměřené hlavně na úsporná opatření.

Roubini poukázal na fakt, že fiskální konsolidace je sice potřebná, v krátkém období ale snižuje poptávku a ekonomickou aktivitu. Země na periferii tak podle jeho názoru potřebují „výrazné nominální oslabení měny“. Buď tedy dojde k prudkému oslabení eura, nebo ke strukturálním reformám, které zvýší produktivitu. Německu ale provedení těchto reforem trvalo deset let. Pak je tu možnost vnitřní devalvace, která ovšem přinese hlubokou recesi. Pro některé země tak zůstává poslední možnost, kterou je opuštění měnové unie a zavedení vlastní měny. Tato cesta bude podle Roubiniho také bolestivá, ale fungovala by. Ukazuje to například dřívější vývoj v některých rozvíjejících se zemích.

O’Neill uvedl, že nejjednodušší by bylo oslabení eura, o podobný tah se však snaží i jiné světové ekonomiky. Dáme-li stranou odchod z eurozóny, zbývá „záměrné uvolněné finančních podmínek“. ECB se ale „stále zdá být velmi váhavá“. Německo by podle ekonoma mělo přijmout vyšší inflaci, „pokud to ale německým politikům řeknete, hledí na vás, jako byste byli z jiné planety“. Roubini se domnívá, že euro je příliš silné; podobné je to s utahováním. Navíc na periferii zamrznul trh s financováním. K tomu se přidává rostoucí cena ropy a politická nejistota. Ekonom tedy nečeká, že by recese v eurozóně skončila brzy.

O’Neill uvedl, že fundament na trhu s ropou současné vysoké ceny plně neospravedlňuje, patrná je přítomnost spekulantů. Vyloučit se pak nedá to, že by došlo k použití strategických rezerv. Roubini v souvislosti s cenami ropy hovořil o cenové prémii vyvolané tenzí na Blízkém východě. Saudská Arábie může podle něho navýšit produkci, riziková prémie ale může také dále růst. O’Neill v souvislosti s energetikou zmínil těžbu plynu z nekonvenčních zdrojů v USA, které považuje za „velké téma“ ovlivňující celou americkou ekonomiku. Ta těží i ze zlepšujícího se trhu práce, ekonom tak v následujících čtvrtletích čeká pozitivní vývoj. Roubini ovšem O’Neillův optimismus nesdílel a vyjádřil obavy z toho, že tvorba nových pracovních míst se v nadcházejících měsících opět zhorší.

(Zdroj: EconoMonitor, Bloomberg)


Váš názor
  • roubini
    28.04.2012 18:04

    ten si dela business a zije z pessimistu jiz hezkou radku let. Jezdi po svete a kaze vsem, kdo jsou ochotni mu naslouchat o konci sveta. I ten jednou prijde, ale N. Roubini tezi ze situace a nejistote. Jeho slova si vzdy najdou urodnou pudu, kde se chyti. Jeste pred Vanoci prohlasoval ze zacatkem tohoto roku nastane svetovy kolaps a navrhoval podobne veci, jako zdejsi guru. I kdyby doslo k propadu o kterem kaze jiz od minuleho leta a opradu nastal propad, ktery je ve svete investici nutny jako dest po slunecnem pocasi, ti kteri poslouchaji jeho rady a prodali vetsinu svych aktivit na podzim tak jsou na tom daleko hure i kdyby doslo k propadu o 20%, tak stale ztraceji proti tem kteri zustali plne zainvestovani a jejich aktivia stoupla o 30%+. To jsou snadne pocty a pravdivost je snadno overitelna. Burza neni pro vystrasene zajicky, kteri utikaji do housti pri sebemensim zasusteni travy. Ti pojdou hlady, protoze se kvuli strachu neodvazi ven a nenazerou. A to same plati pro ty, kteri bezmyslenkovite nakoupi neco na radu sveho raditele aniz by si udelali vlastni studii, nebo nesleduji jak se casy meni. I zde plati ze bez prace nejsou kolace. Jestlize na burze nedelam nic a spoleham jen na sve stesti to si pak mohu kupovat jen listky do lotterie.
    sakisan
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m