Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bárta zůstává poslancem a chce být hejtmanem. Tlačí své lidi do čela dopravy i školství?

Bárta zůstává poslancem a chce být hejtmanem. Tlačí své lidi do čela dopravy i školství?

16.04.2012 10:55, aktualizováno: 16.4. 11:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podle nepravomocně odsouzeného poslance Víta Bárty poslanecký mandát není nejvyšší politikou a nehodlá na něj rezignovat. Navíc chce kandidovat v podzimních krajských volbách na hejtmana Plzeňského kraje. Podle tisku pak stojí za usnesením VV, aby do středy odešel ministr dopravy Dobeš a na dopravu i školství tlačí svoje lidi.

"Rozhodl jsem se, že budu kandidovat, forem kandidatury je celá řada," řekl Bárta. "Přejdu do útoku a dál budu bojovat za zlepšení politické kultury v Čechách," míní. Nejdřív se chce ale očistit u odvolacího soudu. Bárta se domnívá, že finanční pomoc poslancům půjčkou není eticky špatná.

Ani poslaneckého mandátu se Bárta vzdát nechce, i když slíbil, že i po nepravomocném rozsudku se stáhne z vrcholné politiky. "Poslanec není vrcholná politika," zdůvodnil to. "Bude lepší, když budu mimo stranu Věci veřejné," dodal ale. Pokud by neodešel z poslaneckého klubu, koaliční partneři, například TOP 09, by zvážili další existenci vlády.

Pondělní tisk pak přináší informace, podle kterých se Bárta hodlá vypořádat se svými politickými oponenty, zejména ministrem dopravy Dobešem, který má do poloviny týdne složit ministerskou funkci.

Podle informací Práva přijalo grémium VV na svém pátečním jednání utajené usnesení s ultimátem pro Dobeše: buď do středy sám podá demisi, nebo bude vyloučen z Věcí veřejných. „Grémium VV se dohodlo, že v případě neodstoupení ministra Pavla Dobeše z funkce ministra dopravy do středy 18. 4. 2012 se grémium VV svolává na čtvrtek 19. 4. 2012, kde jediným bodem jednání bude vyloučení Pavla Dobeše ze strany VV,“ zní usnesení grémia dle Práva. Usnesení dále zavazuje Pavla Dobeše, aby do svého odstoupení neprováděl žádné personální změny na ministerstvu dopravy ani v podřízených organizacích, píše list.

Mezi kandidáty na post ministra dopravy dle listu figuruje pověřený šéf ŘSD René Poruba. Toho na funkci prosadil právě Bárta v době, kdy on byl ministrem dopravy. Dalším jménem je šéf SŽDC Pavel Habarta. 

Za Dobeše se postavila místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. „Usnesení, které se týká ministra Pavla Dobeše, bylo projednáno v emočně vypjaté atmosféře v pozdních nočních hodinách. Nejsem příznivcem takových postupů,“ řekla listu. Vyzvala k odpoutání se od dosavadní politiky VV a především od Víta Bárty samotného. „Na místě je radikální rozchod s minulostí VV. Budu žádat jasné vysvětlení některých postupů a rozhodnutí. Budoucnost nevidím v politice ultimát,“ uvedla.

Věci veřejné také v pátek jednaly i o nástupci Josefa Dobeše na ministerstvu školství. Výběr se zúžil na tři jména, všechna z blízkosti bývalého ministra školství Dobeše, uvádí Právo: Ladislav Němec (první náměstek), Jiří Nantl (náměstek pro legislativu), Jan Kubáček (hlavní mediální stratég VV, exporadce ministra vnitra Johna - ten již však spekulace veřejně odmítl).

Obvodní soud pro Prahu 5 Bártu uznal vinným z podplácení a dostal osmnáctiměsíční podmíněný trest s třicetiměsíčním odkladem. Soud uvedl, že uplácel bývalé stranické kolegy poskytováním bezúročných půjček.

Jeho někdejší kolega, dnes nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, byl uznán vinným z podvodu a odsouzen k nepodmíněnému trestu tří let. Zakázal mu také po deset let být poslancem.

Za nečekaný a nešťastný nápad označila záměr poslance Víta Bárty kandidovat v podzimních krajských volbách do plzeňského zastupitelstva vicepremiérka Karolína Peake (VV). Zopakovala, že nepravomocně odsouzený poslanec by si podle ní měl „odpočinout a nabrat síly na odvolací proces“. Do politiky by se podle ní měl vrátit pouze v případě, že ho odvolací soud zprostí viny. Do složení poslaneckého mandátu Peake Bártovi mluvit nechce. "Bárta jím odpovídá voličům, právě voliči tedy zhodnotí, jak kdo se svým mandátem naložil a zda naplnil očekávání a program, se kterým do voleb šel," dodala.

(Zdroj: čtk, Právo, mediafax)


 


Čtěte více:

Soud: Škárka 3 roky vězení za podvod, Bárta podmíněně 18 měsíců za korupci. Končí v čele poslanců, pozastaví členství ve VV
13.04.2012 10:24
Obvodní soud pro Prahu 5 dnes udělil šéfovi poslaneckého klubu VV a ex...

Váš názor
  • Bárto držím palce
    16.04.2012 12:00

    Věřím, že plzeňané Bártu podpoří a nebudou dbát na zlovolné útoky zkorumpovaných medií. Jinak paní Píka by nejrafěji převedla VV pod křídla její rodné strany ODS.
    Juniper
    • Re: Bárto držím palce
      16.04.2012 13:20

      Neznám úspěšného politika, politickou stranu, která by nekorumpovala, a't už místem ve správních radách, zaměstnáváním rodinných příslušníku,mienek, místy na ministerstvu a možná i přímo penězi, (viz. náboje při volbě prezidenta a Janouškův povzdech o dvou milionech).Ti chytřejší to, ale nedávají na papír a nečtou na poradách. Z tohoto důvodu je pro mě Bárta jenom hlupák, na kterého byla připravena pastička a ta sklapla, ale myšku nezabila , což bylo plánováno.,jenom poranila. Pro mě je mnohem větší lump ředitel pozemkového fondu,který zaměstnával za velké poníze milenku jednoho trenéra. Koňské odměny jsou také dobře známy.Můžeme pro zasvěcené také mluvit o státních dluhopisech ,kterými je zásobován mezinárodní kapitál a za co se dostávají vyznamenání,nevím jestli spojené s finanční odměnou atd.atd..Dalo by se pokračovat. Pro úplnost Bártu nemusím, VV jsem nevolil, ale nemám rád když si ze mě nějaký pisálek dělá vola.
      Homo
      • nesouhlas
        16.04.2012 14:18

        Já ty VV taky nemusím, nevolil jsem je, Bárta je mi ukraden..., ale zvedá se mi žaludek, když ufňukaná komunistka Němcová (spolu s ufňukánky a kmotry napříč ODS a TOP09) začne v médiích kuňkat, jak nez NICH to nejde, že VV útočí na demokracii a že ABL je zlo... jakoby BIS a struktury StB už neexistovaly !! Zlatý Bárta si říkám... konečně někdo, kdo je těm mafiánům nebezpečný. A to je podle mne dobře !!
        Jesse
      • Homo
        16.04.2012 13:37

        Souhlas - včetně poslední věty ;-)
        Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.