Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Peake si prý bezpečnou podporu vládě zajistila, Klasnová (VV) rezignuje ve sněmovně. Vláda si možná řekne o důvěru

Peake si prý bezpečnou podporu vládě zajistila, Klasnová (VV) rezignuje ve sněmovně. Vláda si možná řekne o důvěru

23.04.2012 12:04, aktualizováno: 23.4. 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Karolína Peake tvrdí, že její nové politické uskupení má k dispozici dostatek poslanců, aby zajistilo bezpečnou podporu vládě. "V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. A jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna," uvedla Peake ve svém prohlášení.

Šťovíček by byl devátým poslancem platformy vybudované kolem Karolíny Peake, což ale nestačí na sestavení poslaneckého klubu, který byl dříve požadavkem premiéra Nečase. Minulý týden sice složil funkci místopředsedy VV, prohlašoval ale, že dál zůstává řadovým členem strany. Desátým poslancem, kterého by vicepremiérka potřebovala pro založení poslaneckého klubu, který po ní chce premiér Nečas, by měl být bývalý člen ODS Michal Doktor. Ten ale dohodu zatím nepotvrdil a v pátek se k nové platformě navíc vyjádřil odmítavě.

Někteří členové grémia ODS nepovažují vznik poslaneckého klubu za nutnou podmínku vládní spolupráce se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake. Novinářům to řekli při příchodu na dnešní jednání vedení ODS. Premiér Petr Nečas před schůzkou špiček ODS uvedl, že chce "institucionální dohodu", tak aby se nemusela podepisovat dohoda s každým poslancem individuálně.

Před dnešním jednáním špiček ODS naznačil místopředseda strany Pavel Drobil možnost, že by vláda mohla ve sněmovně vyvolat hlasování o důvěře, které by ukázalo podporu kabinetu a umožnilo případně jeho pokračování. Hlasování by se mohlo odehrát v pátek. Z vyjádření Drobila a první místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové také vyplynulo, že by občanští demokraté nemuseli trvat na tom, že pro vládní spolupráci se skupinou poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake je nutné, aby dala dohromady poslanecký klub.

"Já bych od téhle podmínky uměla ustoupit, že to nemusí být nutně celý klub. Samozřejmě, že by to bylo lepší, protože klub má vnitřní pravidla lépe se s ním domlouvá, je to uchopitelnější pro tu spolupráci lepší, ale nevidím to jako tu kruciální podmínku. Jestliže tam bude dost hlasů pro to, aby mohla vláda fungovat, tak i bez toho klubu se to zvládnout dá," řekla novinářům první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

"Jestli ten samotný klub bude ustaven dneska, nebo bude ustaven po hlasování o důvěře vládě, to je druhá stránka věci," řekl Drobil. Důležité podle něj je, aby se našla skupina poslanců, kteří budou "dýchat za vládní program". "Už od středy jsme hovořili o tom, že číslo jako takové není podstatné. Podstatné je, jaká kvalita, jací poslanci se za tou většinou nacházejí," řekl Drobil.

"Domnívám se, že zde existuje značná vůle pokračovat v koaličním projektu a bylo by velkou chybou tuto vůli promarnit. Jsem připravena k naplnění této vize nadále přispívat. Ani jsem sama žádnou jinou rozumnou alternativu neviděla. Nyní je čas jednat," dodala.

Ohledně přestupu do platformy Karolíny Peake se spekulovalo také u poslance Věcí veřejných Otto Chaloupky. Policie ale dnes požádala Poslaneckou sněmovnu o jeho vydání k trestnímu stíhání pro podezření z přijetí úplatku, potvrdila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Němcová uvedla, že žádost předala mandátovému a imunitnímu výboru. Výbor by měl doporučit sněmovně, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. O vydání se rozhoduje na plénu.

Zprávě o zajištění dostatečné podpory vládě předcházelo rozhodnutí místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřiny Klasnové rezignovat na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Jako důvod uvedla, že odmítá "kupčení" s funkcemi, které nastalo po rozštěpení VV při jednáních o další podpoře nynější vlády.

"Po výrocích premiéra Nečase, že si už nedokáže vládní spolupráci s VV nadále představit, jsem se minulý týden rozhodla na funkci místopředsedkyně sněmovny rezignovat," prohlásila místopředsedkyně VV s tím, že svoji rezignaci dnes doručila předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS).

"Trošku jsem musela s tou variantou počítat. Nebylo to úplně totální překvapení. Jsem vděčná Kateřině Klasnové, že mi zavolala a dala mi to vědět jako první, to považuji za korektní," řekla Němcová s tím, že zástupkyni VV za její práci poděkovala. "Dál se v podstatě nic horkého pro sněmovnu neděje. Máme další dva místopředsedy. Pokud bychom se rozhodli dovolit někoho jiného, muselo by to být na základě politické dohody," připojila Němcová.

Klasnová řekla, že sama nevidí jediný důvod, aby byla zavázána vládě postem místopředsedkyně sněmovny. Místopředsedkyně VV i nadále zůstává ve straně, za kterou byla do sněmovny zvolena. Tvrdí, že ví o tom, že se nejen "odštěpenecká" frakce zbudovaná kolem vicepremiérky Karolíny Peake, ale i další vládní strana a premiér Petr Nečas snažili přemluvit poslance VV k přeběhnutí na stranu Peake.

"Hon na přeběhlíky" je v přímém rozporu s koaliční smlouvou, kde se píše o tom, že vláda nebude postavena na poslancích, kteří přešli z jiné strany, uvedla Klasnová. "VV nepřemlouvají své poslance (aby zůstali ve straně), ty přemlouvá premiér a Karolína Peake," dodala místopředsedkyně VV. Pokusy o přemlouvání poslanců k přechodu do jiného klubu označila za "naprosto bezprecedentní chování".

VV se minulý týden rozštěpily, když vicepremiérka Peake oznámila odchod ze strany a snahu vytvořit nový poslanecký klub. Ten by se měl stát třetím pilířem vládní podpory ve sněmovně. Následovalo ji ovšem dosud jen sedm poslanců zvolených za VV a oba ministři, kteří ovšem nejsou členy sněmovny. K vytvoření klubu potřebuje Peake celkem deset zákonodárců.

Zprávy o nestabilitě české vlády se dnes projevily i na českých aktivech. Koruna dnes oslabila až na 25,10 CZK/EUR a 19,11 CZK/USD, když ještě v pátek byly kurzy vůči oběma měnám o 20 haléřů níže. Zajišťovací kontrakty CDS na český vládní dluh dnes rostou o 9 bazických bodů na 121 bps, když podle dat CMA byly na začátku měsíce na 110 bps, ale na konci loňského roku 2011 ještě na 173 bps. Index pražské burzy ruku v ruce s ostatními evropskými burzami ztrácí přes procento.

(Zdroj: ČTK, MediaFax)


Váš názor
  •  
    23.04.2012 13:01

    Tomu snad vřili jen novináři, že to mohlo dopadnout jinak. Koryta jsou, tak se svině najdou.
    Homo
  •  
    23.04.2012 12:28

    Asi si nestihne zajistit ani teplé místečko ve Vatikánu :-)) Je neuvěřitelné, že tento podvodník mezinárodního formátu vydržel v české politice 20 let !!
    Jesse
  • Kalousek má strach
    23.04.2012 12:20

    Kalousek už nepožaduje aby přeběhlíci ze strany VV vytvořily polslanecký klub. Má obrovský strach z předčasných voleb , které by ho nejen připravily o koryto, ale nezadržitelně nasměrovaly do kriminálu.
    Juniper
    • Re: Kalousek má strach
      23.04.2012 16:23

      Požadavek na poslanecký klub měl samozřejmě Nečas a ne Kalousek. To je věcí premiéra, ne ministra.
      PavelV
    • Re: Kalousek má strach
      23.04.2012 13:16

      Strach z voleb určitě má, koryto je koryto, ale z kriminálu? To by za ním museli jit další, zprava, zleva, z pravého i levého středu... a tuhle lavinu nikdo nespustí.
      dave
      • to dave
        23.04.2012 16:28

        Mám dotaz, jsem moc naivní, když doufám, že se ta lavina jednou spustí? :-)
        oh171
        • Re: to dave
          24.04.2012 9:59

          Doufání není o naivitě. Víra už by mohla být...:-) Dalším VV příštích 10 let nikdo neuvěří, socani lavinu nespustit nemůžou, pud sebezáchovy mají i oni. Komanči... tady by šance byla. Ale ti se dostat k moci, začal bych se bát o svůj majetek víc než se dneska bojím o svoje daně investované státem... A to nejsem z nejbohatších, nekradu a nevolnictví neprovozuju.
          dave
          • no on
            24.04.2012 10:04

            je tady jeden problém. Když si člověk přečte ekonomické programy komančů a socanů, pak ten socanskej je víc doleva. Po přečtení programu jsem si myslel, že se někdo zbláznil :-(((. To je populismu jak noha od kulečníku.
            tk69
            • Re: no on
              24.04.2012 10:10

              Naposledy jsem četl programy před volbami, ale co pamatuju, asi souhlasím. Nicméně otázka je, jestli náhodou není rozdíl mezi tím, co se tam píše a tím, co by se v reálu dělo.
              dave
        • Re: to dave
          23.04.2012 16:35

          Už se spustila...
          Jesse
          •  
            24.04.2012 10:06

            Kde? Jak? Snad ne Bártou? Ten dostal dobrou školu, že počet karet v balíčku je omezený a další židle už se ke stolu, sorry, korytu taky nevejde. Ale nevzdává to. Nebo myslíš demonstraci? Pokud to někam povede, co potom? Další VV? Socani? Komanči? Viz výše...
            dave
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.