Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Strana vznikající kolem Peake se bude jmenovat LIDEM

Strana vznikající kolem Peake se bude jmenovat LIDEM

03.05.2012 16:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Politické uskupení Karolíny Peake a poslanců, kteří spolu s ní opustili Věci veřejné, se bude jmenovat LIDEM. Platforma to uvedla v oficiální tiskové zprávě vydané dnes odpoledne. V pondělí začne sbírat podpisy pod petici nutné k registraci nové strany. Uskupení má také registrovanou internetovou doménu www.lidem.cz, jejímž držitelem je manžel vicepremiérky Charles Peake, vyplývá ze záznamu na webu doménového správce CZ.NIC.

"Po společné diskusi jsme se rozhodli zvolit název vycházející ze slov 'liberální demokraté' - LIDEM," uvedla Peake v tiskovém prohlášení. Název podle ní navrhl jeden z přispěvatelů na sociální síti Facebook. Jméno uskupení dnes schválil přípravný výbor strany, který vybíral z téměř stovky různých návrhů.

"Chceme se profilovat jako strana liberálního pravostředového zaměření a hodláme se zasadit o obnovu důvěry veřejnosti v systém parlamentní demokracie a politiky," uvedla Peake v prohlášení.

Budoucí politická strana dnes zároveň vyhlásila soutěž na své nové logo. Strana v nejbližších dnech osloví mladé výtvarníky uměleckých škol se žádostí o vytvoření loga LIDEM. Autor vítězného návrhu obdrží finanční odměnu 10.000 korun a nabídku další spolupráce s politickým subjektem.

V nejbližších dnech zahájí přípravný výbor sběr podpisů pod petici, která je nutná pro podání žádosti o registraci strany. Výbor připravuje i stanovy a politický program.

Platforma vytvořená kolem Peake a ministrů či poslanců, kteří ji následovali při odchodu z VV, je od minulého týdne součástí vlády. V kabinetu nahradila právě Věci veřejné, které přešly do opozice. Nová koalice v pátek získala důvěru Poslanecké sněmovny.

Peake a další poslanci opustili VV oficiálně kvůli tomu, že nesouhlasili s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery. Peake má na své straně dalších sedm poslanců, což zatím nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně. Tři poslanci VV zůstali ve straně, za níž byli zvoleni do sněmovny. Slíbili ale podporovat vládu v bodech, které se shodují s jejím programovým prohlášením a principy VV.

K Peake se přidali i ministr dopravy Pavel Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Oba byli zvoleni za VV. Jankovský dokonce patřil ke sponzorům strany, která byla donedávna ve vládě.

Úmysl vytvořit novou politickou stranu oznámila Peake již krátce po vystoupení z VV. přípravný výbor nového subjektu tvoří vedle ní ještě poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek a také Pavel Kotrba.

Politology název příliš nenadchl. "Profilace strany jako liberálně demokratické by mohla být zajímavá pro lidi vzdělanější, pro vyšší střední třídu. Výraz LIDEM mi přitom zní spíše jako pro levicovou stranu. V tom může být trochu rozpor," zmínil politolog Josef Mlejnek.

"Vyvolává to ve mně pocit, že to nemusí oslovit vůbec nikoho, ale může to oslovit kohokoli. Nepřipadá mi to ani zajímavé, ani problémové," připojila se politoložka Vladimíra Dvořáková, kterou udivil neobvyklý mluvnický pád. Výhodu má podle ní ale nový název v tom, že neumožňuje zesměšňující přesmyčky jako veverky (Věci veřejné) nebo uhelné sklady (Unie svobody).

"Zkratka LIDEM mi připadá hodně vlezlá. Snaží se tím zdůrazňovat, že oni jsou tady pro lidi," uvedl politolog Bohumil Doležal. Připomněl heslo Občanského fóra (OF), které po revoluci hlásalo, že strany jsou pro straníky, ale OF pro všechny. "Když se řekne liberální demokraté, zahrnuje to široké politické spektrum, které je neurčité. Soudit jenom podle názvu je ale předčasné," dodal.

Politologové se už neshodnou v tom, nakolik je pro nový politický subjekt na české politické scéně místo. "Je tady volný liberální prostor. Liberální volič se sociálním cítěním představuje velkou část české společnosti," uvedla Dvořáková.

"Voliči ve středu a napravo od něj patří mezi vzdělanější a jsou velmi opatrní v tom, koho podpoří. Popravili Unii svobody nebo zelené, když se chtěli orientovat liberálně demokraticky. Nemyslím si, že tento subjekt nasbírá nějaké slušné preference aspoň do začátku," prohlásil politolog Jiří Pehe. Název na takovém osudu podle něj nic nezmění.


Základní údaje o nové politické straně Karolíny Peake:

- V úterý 17. dubna 2012 oznámila vicepremiérka a první místopředsedkyně VV Karolína Peake, že ukončila členství ve straně a odešla z jejího poslaneckého klubu. Zároveň uvedla, že zakládá novou politickou platformu, která by se mohla stát součástí vládní koalice místo původních VV.

- Peake, která dlouhodobě patřila k nejužšímu vedení VV, údajně opustila stranu proto, že nesouhlasila s politikou ultimát a konfrontací s koaličními partnery.

- K Peake se vzápětí přidali ministři Pavel Dobeš a Kamil Jankovský (nejsou poslanci) a sedm poslanců zvolených za VV. To zatím nestačí na založení vlastního klubu ve sněmovně. Tři další poslanci VV zůstali ve straně, ale slíbili podporovat vládu v některých programových bodech.

- Platforma kolem Peake se nakonec stala součástí vlády premiéra Petra Nečase (ODS) a Věci veřejné přešly do opozice. Nová koalice získala 27. dubna důvěru Poslanecké sněmovny.

- Již krátce po vystoupení z VV Peake avizovala, že pomýšlí na založení nového politického subjektu. V jeho přípravném výboru jsou vedle ní ještě poslanci Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok a Martin Vacek a také Pavel Kotrba.

- Přípravný výbor vznikající politické strany dnes schválil název strany vycházející ze slov "liberální demokraté" - LIDEM. Název navrhl jeden z přispěvatelů na Facebooku. Přípravný výbor také rozhodl o vyhlášení soutěže pro mladé výtvarníky na vytvoření loga nové politické strany

(Zdroj: čtk, mediafax, ČRo)


Váš názor
  • LIDEM
    10.05.2012 9:01

    LhaníIntrikyDemagogieEgoismusMoc
    oradapoisson
    • Re: LIDEM
      10.05.2012 9:12

      Tohle na 5 písmen by mě nenapdlo, ale dobrý !! Došel jsem maximálně ke třem u ODS - Organizovaná Destrukce Společnosti :-))
      Jesse
  •  
    05.05.2012 15:10

    volte levici..jina cesta neni
    OPTIMISTA
  • realita politické mafie
    04.05.2012 9:14

    Strana, která v posledních volbách neexistovala, tím pádem je ani nikdo nevolil, ale jsou ve vládě. Jako pravicově smýšlející člověk tohle vymýlání mozků neakceptuji. Je s podivem, že to média berou jako normální věc. NEUVĚŘITELNÉ !!!
    Jesse
    • Jesse
      05.05.2012 14:58

      A neplní náhodou odpadlé veverky kontinuálně samou kolaiční dohodu,ke které se zavátazaly na rozdíl od veverek původních,přičemž jen shodily tretanecké dresy??
      Velkamedvědice
    • Re: realita politické mafie
      05.05.2012 14:52

      jesse umis psat bez hrubic?aspon nekdy vyjimecne?jinak to ma vahu docela nizko..nekde ze sester out max..politik jako ty by mel umet spisovnepsat
      OPTIMISTA
      •  
        05.05.2012 14:55

        ja nevim, po jessem prectu vsecko, ale po tobe to musim cist 3x, abych zachytil 1/2 vyznamu a ta druha 1/2 mi zustane stejne navzdy skryta :)
        Azb
        • Azb
          05.05.2012 15:00

          Po Jessme přečteš více,ale není to není to vlastně méně??
          Velkamedvědice
          • Re: Azb
            05.05.2012 15:01

            :) kazdopadne uz pri prvnich slovech poznam, ze to psal jesse :)
            Azb
        •  
          05.05.2012 14:58

          on ma velkou klavesnici..ja malinkou a jeste T9 Chybka se vloudi ale hrubice ne
          OPTIMISTA
          •  
            05.05.2012 15:03

            jo vlastne.. ja na to zapomnel. t9 to je za trest..
            Azb
  •  
    04.05.2012 9:10

    LIDEM - krásný název strany. Možná to chce definovat, které lidi má na mysli.
    Achjo...
  • Klíšťata lidem
    04.05.2012 7:16

    Jak založit stranu za peníze daňových poplatníků. Jednoduché- noví poslanaci dostanou za odměnu nové funkce, kde se zaměstnanají spřátelení nebo se budou z peněz na provoz poslaneckých mandátů platit spřátelené tváře. K. Peake nepotřebuje na založení své strany tak ani korunu ze soukromých zdrojů, reklamu ji bude dělat přítomnost v parlamentu a diskuze v různých TV show, taky za peníze daňových poplatníků.
    jardaFarda
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data