Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Islandu pomohla v řešení krize vlastní měna, státy eurozóny ji nemají

Klaus: Islandu pomohla v řešení krize vlastní měna, státy eurozóny ji nemají

17.05.2012 14:13, aktualizováno: 17.5. 14:26
Autor: mediafax

Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus a jeho islandský protějšek Ólafur Ragnar Grímsson dnes vyzdvihli úlohu národní měny, která Islandu pomohla obrátit finanční krizi v ekonomický růst. Klaus při té příležitosti zdůraznil, že státy eurozóny si z ekonomických potíží devalvací pomoci nemůžou.

Prezident Klaus na dotaz agentury Mediafax zmínil dvojici poučení, které si Česká republika může z vývoje na Islandu vzít. "Jednou věcí je nepochybně to, jak racionálním způsobem regulovat bankovní systém," uvedl na adresu země, kde v roce 2008 zkrachovaly tři klíčové banky. Island tehdy pro naplnění státního rozpočtu musel o pomoc požádat Mezinárodní měnový fond.

"Druhým poučením pro mne z toho je role, kterou sehrál fakt, že Island má svou vlastní měnu. A proto jedním z ozdravných opatření pro Island nepochybně byla devalvace islandské koruny," prohlásil Klaus. Aniž by jmenoval Řecko nebo některou z dalších problematických ekonomik, připojil: "Něco, co některé země, které jsou v eurozóně, dnes k dispozici nemají."

"Můžeme se na to dívat tak, že islandská koruna mohla být součástí toho všeho, co potom vedlo k problémům. Ale na druhou stranu byla i součástí řešení, tedy devalvace islandské koruny," přitakal prezident Islandu Ólafur Ragnar Grímsson.

Grímsson pro Mediafax přiblížil i postoj své země k Evropské unii, kam si Island podal přihlášku v roce 2009. "Na Islandu celá desetiletí panoval názor, že pro nás není úplně přínosem vstoupit do EU – zejména s ohledem na otázku rybolovu a kvót. Rybolov totiž tvoří klíčovou součást naší ekonomiky. Ale tytéž důvody vedly Norsko pro hlasování o vstupu a členství v EU," uvedl.

"Po bankovním kolapsu a poté, co bankovní krize zasáhla zemi, se celá řada lidí domnívala, že přišel ten správný čas pro naši malou zemi, která chce být globálně aktivní, abychom přijali třeba i společnou měnu. Tehdy, téměř před čtyřmi lety, vypadala eurozóna ale jinak, než vypadá dnes," zmínil dále Grímsson.

Otázka členství v EU je podle islandského prezidenta v zemi "otázkou velmi horkou". Jako klíčová témata v přístupových rozhovorech Grímsson označil problematiku rybolovu a přírodních zdrojů.

Islandský prezident je v České republice na státní návštěvě. Na Pražském hradě ho Václav Klaus přivítal s vojenskými poctami. Oba státníci vyzdvihli možnosti budoucí spolupráce České republiky a Islandu. Ólafur Ragnar Grímsson při té příležitosti zmínil otevření pravidelné letecké linky mezi Prahou a Reykjavíkem.

Ekonomika Islandu roste v současnosti zhruba čtyřprocentním tempem, česká balancuje na hraně recese.


Váš názor
  • Island do Evropy nepatří
    17.05.2012 15:50

    nemaj tam cizince rádi, potřebují to jen kvlůli obchodu a ekonomice. Otevřená země to není ale vůbec. Vymahatelnost práva pro cizice je nulová... viz třeba nároky evropských věřitelů ze vkladů. k smíchu. Ať zůstanou u rybaření a překračování kvót na lov. Vysmívají se všem rozumným pravidlům, a hrají jen na sebe.
    Bob
    • Re: Island do Evropy nepatří
      17.05.2012 15:54

      ... a díky této politice si žijí dobře. Nestresují se, nevraždí, nepodvádí. Jsou zdravý národ. Přeji jim také co ty, aby do Evropy nelezli a zachovali si poklad, který se nedá penězi vyjádřit.
      Jesse
  • Jáj, pánko prezidentko, viete, že :
    17.05.2012 15:47

    Po mnoho let se jevilo euro jakou onou měnou, kterou Island přirozeně převezme po svém vstupu do EU. V současnosti je oboje (přijetí eura i islandský vstup do EU) obestřeno spíše otazníky. Island však zvažuje variantu, že by ISK nahradil CAD. Poté, co guvernéři centrálních bank Islandu a Kanady v této věci vedli v listopadu 2011 „teoretickou“ debatu, kanadský vv na Islandu Alan Bones počátkem března 2012 potvrdil, že kanadská strana je připravena – bude-li si to islandská vláda a samotní Islanďané přát - zahájit diskusi o případném přijetí CAD jako národní měny. Ministr pro ekonomické záležitosti Sigfússon odcestoval koncem března do Kanady, kde měl jednání s ekonomickými ministry Kanady i s guvernérem centrální banky. Otázka nahrazení ISK kanadským dolarem však prý jednáním nedominovala. Prozatím stále jen teoretická myšlenka přijetí CAD však překvapivě získává stále více zastánců – stranická konference Pokrokové strany se minulý týden vyslovila jednoznačně pro a šéf vlivné Konfederace islandských zaměstnanců prohlásil, že je myšlence rovněž nakloněn. Strana nezávislosti, nejsilnější opoziční strana, myšlenku CAD sice zcela nepřijala, nicméně podporuje zahájení jednání s kanadskou stranou přinejmenším proto, aby Island znal pozice kanadské vlády a měl případnou alternativu k euru.
    Šaňo
    • Re: Jáj, pánko prezidentko, viete, že :
      17.05.2012 15:58

      Šaňo, ty nemožeš byť cigáň, tak příště necigáň, že si cigáň :-)). Takého cigáňa vzdělaného v téjto zemi niet... Vzdělaný cigož by toto neveděl z internetu ani opísať, natož vymyslet :-))
      Jesse
      •  
        17.05.2012 16:19

        Jáj, Jasejko, my Cigoši priveľmi necigánime, to sú len také vaše chýry. Jáj, veru tak, dobre ti hovorím.
        Šaňo
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university