Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ve střední Evropě soupeří burzy ve Varšavě a Vídni, silnější konkurence roste v Moskvě?

Ve střední Evropě soupeří burzy ve Varšavě a Vídni, silnější konkurence roste v Moskvě?

21.05.2012 11:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciová burza ve Vídni, která se po roce 1990 těšila díky poválečnému uspořádání v Evropě značnému náskoku proti ostatním trhům a vznikajícím burzám ve středoevropském regionu, získala postupně silného soupeře v podobě Varšavy. Zatímco v rámci regionu jsou poměřovány kvantita co do počtu IPO ve Varšavě a kvalita a pověst Vídně i pozice Prahy, šéf varšavské burzy Sobolewski upozorňuje, že kromě západních trhů vyrostla další vážná a mnohem silnější konkurence na východ – spojením burz v Moskvě.

Rakouské banky byly po pádu komunismu první, které zavětřily příležitost v celém středoevropském regionu a vliv se jim podařilo získat napříč středoevropským a východoevropským regionem s jednou výjimkou – Polska. Tam se uplatnily především banky z Německa, Itálie a Španělska, otevírá komentář FT. Další metropole v regionu se podle listu snažily etablovat jako významní hráči na poli finančních služeb, ukázalo se ale, že jsou moc malé a málo regulované, než aby mohly být vážnou konkurencí, míní list. „Praha, která je jedním z nejatraktivnějších měst v Evropě, byla pro regionální centra mezinárodních firem zpočátku magnetem. Pražská akciová burza ale hrála důležitou roli v nepříliš povedené kuponové privatizaci, která měla zajistit přesun státního majetku do rukou českých občanů," připomíná list. Po dvou kolech kuponové privatizace bylo výsledkem na pražské burze asi 1700 emisí, ovšem řada nelikvidních titulů. Burza ve snaze trh zefektivnit v roce 1997 vyřadila 1301 emisí. Podle mínění FT ale důvěru nezískala. Varšava oproti Praze s kapitalizací kolem 29 miliard eur a měsíčním objemem obchodů kolem 1,2 miliardy eur loni měla hned 203 primárních emisí (na hlavním a alternativním trhu), rozebírá list a uvádí, že v tom je Varšava výjimečná i ve srovnání s Vídní, kde loni přibyly pouze dvě nové emise.

Jenže právě „přehršel“ nových emisí je problémem varšavské burzy, uvedl již v únoru právě Financial Times a uvědomuje si i šéf varšavské burzy Sobolewski. Všechna nová IPO na WSE mají dohromady hodnotu kolem 2,2 miliardy eur, což burzu za rok 2011 řadilo na s odstupem třetí příčku v Evropě. V prvním letošním čtvrtletí počet IPO ve Varšavě činil 47 procent počtu evropských IPO, ale pouze 4 procenta jejich hodnoty. Pro srovnání, u Londýna to je s menším počtem IPO 61 procent celkové hodnoty. I loni měl Londýn podstatně méně IPO, celkem 150, ale s hodnotou 14,6 miliardy eur. Například madridská burza přilákala loni jen devět emisí, ale o celkové hodnotě 6 miliard eur.

Sám šéf varšavské burzy Sobolewski opakovaně vyjadřuje obavy o kvalitu nově uváděných společností a také nedostatečné pokrytí ze strany analytiků, zejména u menších a málo obchodovaných společností. Rostoucí vlna IPO tak budí otázky ohledně požadavků na nově vstupující firmy a bezpečí investorů.

"Přestaňme oslavovat naši převahu nad Prahou, Budapeští nebo Vídní. Nová sloučená burza v Moskvě je sedmkrát větší než Varšava. Právě zde by už brzy mohla být skutečná konkurenční hrozba," říká dnes šéf varšavské burzy Ludwik Sobolewski. Varšavská burza se podle něj chce srovnávat s většími hráči, k nimž co do velikosti patří vedle Moskvy například Istanbul. Její loňská kapitalizace dosahovala 153 miliard eur, měsíční objem zhruba tří miliard eur. Burza je vydatně podporována růstem ekonomiky Polska o více jak 15 procent mezi lety 2008 až 2011. To je růst rychlejší, než u kterékoli jiné země Evropské unie.

Faktem je, že Varšava se snaží určitou nekvalitu domácích emisí řešit lákáním silnějším IPO ze zahraničí. Sobolewski je proto často k vidění v Praze, Kyjevě, Pobaltí či dokonce v Izraeli, kde se snaží získat nové silné tituly pro varšavskou burzu, uvádí list FT.

I když vídeňská burza s kapitalizací zhruba 64 miliard eur a měsíčním objemem obchodů kolem 2,5 miliardy eur v některých parametrech za tou varšavskou zaostává, z hlediska prestiže je na tom zřejmě pořád lépe. Byť WSE je o něco větší, než burza ve Vídni, rakouský ranking mezi finančními centry například dle Z/Yen Group je mnohem vyšší. Vídeň má hustší síť bank, více hlavních kanceláří a další vymoženosti, které finanční sektor v Polsku ještě nevybudoval, upozorňují FT.

Provozovatel vídeňské burzy vlastní v regionu tuzemskou pražskou, budapešťskou a lublaňskou burzu, vedle toho ale spolupracuje s dalšími burzami v regionu střední a východní Evropy, včetně Rumunska, Bulharska či zemí bývalé Jugoslávie. Zaměřuje se i na bývalé sovětské republiky, jako je Ukrajina či Kazachstán, v Asii pak na Šanghaj a Tokio.

Ve druhé polovině 90. let minulého století se velmi slibně vyvíjela také burza v Budapešti, její vliv ale v dalších letech začal upadat, připomíná dále FT. Index budapešťské burzy se tažen množstvím IPO posunul od úrovně nějakých 1500 bodů k 9 tisícům bodů v roce 1998. Budapešť aspirovala na lídra celého středoevropského regionu. "Tehdy by nikdo nevěřil, že za 15 let zde bude lídrem Vídeň a Varšava," řekl partner budapešťské společnosti Lakatos Köves Richard Lock. Jenže potom začaly politické a ekonomické změny a tenze, dovedené až do dnes vystupňovaného napětí mezi maďarskou vládou a EU s MMF, což nesvědčí ani tamnímu burzovnímu trhu či měně. Dnes budapešťská burza, také patřící do skupiny Vídeňské burzy, dosahuje kapitalizace kolem 14,6 miliardy eur s měsíčním obratem kolem 1,1 miliardy eur, doplňuje FT.

(Zdroj: FT, čtk, WSE, Puls Biznesu, Bloomberg)


Čtěte více:

Varšavská burza: Kvantita boří kvalitu
14.02.2012 12:06
Burza v polské Varšavě platí po několik let za nejagresívnější trh pro...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university