Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová chce fiskální pakt schválit do léta, opozice má podmínky

Merkelová chce fiskální pakt schválit do léta, opozice má podmínky

25.05.2012 8:24
Autor: ČTK

Konzervativní unie kancléřky Angely Merkelové (CDU/CSU) trvá na schválení fiskálního paktu Evropské unie a stálého záchranného fondu eurozóny ESM v německém parlamentu do letních prázdnin. Levicová opozice, bez jejíž pomoci berlínská vláda tato protikrizová opatření neprosadí, ale za své hlasy žádá další impulzy na podporu ekonomického růstu. Na jejich podobě se obě strany chtějí dohodnout do 13. června, kdy se představitelé německých parlamentních formací kvůli tomuto tématu sejdou znovu. 

Šéf nejsilnější opoziční strany sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel výsledek jednání interpretoval jako ústupek Merkelové opozičnímu táboru. "Vláda vzdala svou blokádu doplňujícímu růstovému a investičnímu paktu," řekl novinářům při odchodu z kancléřství. 

Merkelová se nicméně impulzům na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti nebrání, odmítá ale jejich realizaci za cenu dalšího zadlužování, jak to plánuje například nový francouzský prezident François Hollande. Šéf poslanecké frakce CDU/CSU Volker Kauder po jednání uvedl, že do další schůzky 13. června budou strany debatovat o tom, jak má tato prorůstová agenda vypadat. 

Německá vládní koalice chce fiskální pakt i ESM schvalovat v parlamentu současně, protože podle ní obě opatření spolu úzce souvisejí. Opozice však už dříve projednání smlouvy o rozpočtové odpovědnosti před prázdninami zpochybnila. Kromě doplnění paktu o opatření na podporu ekonomického růstu žádá po vládě konkrétní kroky k zavedení daně z finančních transakcí. 

Zástupci opozičních Zelených dnes také kancléřku vyzvali k dohodě na společném postupu s Francií, Španělskem a Itálií, tedy státy eurozóny, které například prosazují společné evropské dluhopisy, takzvané eurobondy, které Merkelová dlouhodobě rezolutně odmítá. 

Pokud vláda přistoupí na podmínky opozičního tábora, jeho představitelé dnes nevyloučili, že podpoří fiskální pakt i ESM při schvalování na konci června. Zdržení souhlasu německého parlamentu s permanentním záchranným fondem eurozóny by znamenalo odklad startu fondu, který má začít fungoval od července. Jejich současné schválení do léta, jak to požaduje Merkelová, by naopak podle agentury DPA představovalo silný signál Evropě v době pokračující dluhové krize. 

Fiskální pakt musí v Německu schválit obě komory parlamentu dvoutřetinovou většinou. Tu středopravá koalice ani v jedné části parlamentu nemá, v horní komoře je dokonce v menšině. Ke smlouvě, který evropské vlády zavazuje dodržovat přísná rozpočtová pravidla a neprohlubovat zadlužení, se připojilo 25 členských států EU s výjimkou Velké Británie a České republiky.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data