Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínští úředníci falšují data. Maskují zpomalení ekonomiky, tvrdí New York Times

Čínští úředníci falšují data. Maskují zpomalení ekonomiky, tvrdí New York Times

25.06.2012 15:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Některé čínské ekonomické indikátory možná nepodávají pravdivý obrázek o stavu hospodářství země. Provinční úředníci v druhé největší ekonomice světa, na jejíž prosperitě závisí miliony pracovních míst ve všech koutech planety, záměrně falšují řadu statistik, aby tak zakryli pravý rozsah zpomalení hospodářského růstu, napsal ve víkendovém vydání deník New York Times s odvoláním na vysoce postavené čínské manažery a západní ekonomy.

Funkcionáři v některých městech a provinciích nafukují údaje o výstupu ekonomiky, příjmech z daní, tržbách a ziscích firem nebo třeba o stavu zásob klíčových surovin. Úředníci prý společnosti nabádají k vedení zvláštních účetních knih vykazujících zlepšující se výsledky a daňové odvody, které se nikdy neuskutečnily, píše americký list.

Manažeři elektráren, jejichž sklady jsou až po strop zavaleny tunami nevyužitého uhlí, údajně musí manipulovat čísly o vyrobeném výstupu, jelikož poptávka po elektřině, důležitý indikátor celkového stavu ekonomiky, ve skutečnosti klesá daleko rychleji, než z oficiálních statistik vyplývá. Podle nejmenovaného manažera s přístupem k datům z rozvodné sítě klesla spotřeba elektřiny v průmyslově vyspělých východočínských provincích Šan-dong a Džiangsu o víc jak 10 %. Spotřeba elektřiny klesá také v regionech na západě země, avšak provincie navenek vykazují nezměněnou nebo mírně rostoucí tendenci.

Národní statistický úřad v Pekingu, který sbírá a sestavuje většinu ekonomických statistik, údajné falšování dat popřel. Podle ekonomů obeznámených se situací se úřad začal o dění v provinciích zajímat poté, co objevil nesrovnalosti v údajích o objemu vyrobené elektřiny.

Expert na Čínu z Mezinárodní energetické agentury Jonathan Sinton deníku sdělil, že o falšování dat v elektroenergetickém sektoru neslyšel, přičemž pochybuje, že pět největších elektrárenských koncernů v zemi, které dohromady vlastní víc jak polovinu čínských kapacit, by mohlo se statistikami manipulovat. Možnost vedení dvojích statistik u menších výrobců však nevyloučil.

Podle odhadů manažerů a ekonomů by „cinknuté“ ekonomické indikátory mohly být od reálu vychýleny o jedno až dvě procenta, tedy dost na to, aby velmi špatné zprávy vypadaly pouze mírně negativně.

Průmyslová výroba v Číně v květnu meziročně vzrostla o 9,6 procenta, a zaostala tak za odhady analytiků. Letos zemi patrně čeká nejvýraznější útlum růstu za řadu let. Čínské úřady navíc oznámily citelné zpomalení inflace, což svědčí o slábnoucí poptávce a o prostoru pro její podporu. Minulý čtvrtek zveřejněný index nákupních manažerů (HSBC Purchasing Managers Index) v červnu klesl na 48,1 bodu (z květnových 48,4 bodu), čímž propadl na 7měsíční minimum.

Čínští vrchní představitelé zatím vyjadřují důvěru v opětovnou akceleraci růstu ekonomiky. Prezident Chu Ťin-tchao tento měsíc řekl, že země zavádí opatření zaměřená na posílení domácí poptávky. „Uvolňování politiky Pekingu není zatím dostatečné a ke stabilizaci růstu bude pravděpodobně třeba učinit více,“ okomentovali stimulační opatření ekonomové HSBC.

Na údaje o spotřebovávané elektřině se nedávno odvolal výkonný ředitel fondu Templeton Emerging Markets Mark Mobius, který se k často citovaným obavám z výrazného zpomalení růstu v Číně staví skepticky. „Nedomnívám se, že by ekonomická aktivita byla tak špatná – jen se podívejte na výrobu elektřiny,“ prohlásil Mobius.

Podle zdrojů New York Times za falšováním statistik stojí souhra několika faktorů. Pochybností ohledně kvality a spolehlivosti čínských dat se vždy objevovalo dost. Poprvé od roku 1989 však prudší zpomalení dlouhotrvajícího hospodářského boomu probíhá současně s personální obměnou v nejvyšších patrech vládní hierarchie. Úředníci na všech úrovních jsou pod tlakem a snaží se posílat do Pekingu co nejlepší data, jelikož čekají na povýšení, odměny a přesuny na lepší místa.

Horší než vykazovaná data by podle listu mohla osvětlit nedávný prudký propad cen komodit, v čele s ropou a mědí. Někteří velkoobchodníci se spotřebním zbožím a stavebním materiálem tvrdí, že situace v odbytu je stejně tristní jako začátkem roku 2009, kdy globální finanční a ekonomická krize dosáhla dna.

Studie Goldman Sachs a dalších institucí z posledních let naznačují, že čínští statistici vyhlazují čtvrtletní údaje o růstu. Uměle snižují rozsah boomu v tučných letech a naopak přifukují údaje v období útlumu. Americká banka by na manipulaci s národním účetnictvím měla mít dobrý čuch. Sama totiž pomáhala Řecku s kosmetickými úpravami údajů o veřejných financích.

Pochyby o spolehlivosti čínských statistik vyjádřili také vysoce postavení čínští politici. Podle americké diplomatické depeše zveřejněné serverem WikiLeaks se Li Kche-čchiang, který s velkou pravděpodobností na podzim převezme funkci premiéra, v roce 2007 svěřil, že čínským agregátním makroekonomickým veličinám nevěří, jelikož jsou „vytvořené člověkem, a proto nespolehlivé“. V rozhovoru s americkými diplomaty za tři nejhodnověrnější statistiky Li označil spotřebu elektřiny, objem nákladní železniční přepravy a poskytnuté bankovní úvěry.

(Zdroje: The New York Times, Bloomberg, WikiLeaks)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y