Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz: Americký sen se stává mýtem, příjmová nerovnost nejvyšší za posledních téměř 100 let

Stiglitz: Americký sen se stává mýtem, příjmová nerovnost nejvyšší za posledních téměř 100 let

26.06.2012 17:58
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Spojené státy americké, na které bylo kdysi nahlíženo jako na zemi příležitostí, dnes bojují s rostoucí nerovností a s politickým systémem, který upřednostňuje bohaté na úkor těch ostatních. Podle nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze vede tato situace k nízkému růstu s rostoucím rizikem definitivního konce amerického snu.

J. Stiglitz při prezentaci svého názoru ve finančním deníku Financial Times uvedl: „Spojené státy pracovaly tvrdě na dosažení amerického snu o příležitosti. Ale dnes je tento sen pouhým mýtem.“ Stiglitz upozornil, že nerovnost je v USA na nejvyšší úrovni za posledních téměř sto let a rozdíl mezi lidmi s průměrným (medián) příjmem a těmi na špici dále roste. „Spojené státy se kdysi považovaly za zemi vládnoucí střední třídy, ale to již neplatí. Dnes jsou tu šance na živobytí dítěte závislejší na příjmu rodičů nejen více než v Evropě, ale dokonce než v jakékoliv jiné rozvinuté zemi, za které jsou daná data k dispozici,“ uvedl dále Stiglitz.

Rozdělení bohatství se stává horkým tématem i během prezidentských voleb; že demokraté argumentují proti republikánskému kandidátovi Mittu Romneymu tím, že jeho velké bohatství ho separuje od běžných Američanů. Podle Stiglitze přispívají k nerovnostem regulace, především ty ve finančním sektoru. „Finanční regulace umožňují predátorské půjčky a nekorektní praktiky s kreditními kartami, které přemísťují peníze odspodu nahoru,“ tvrdí mimo jiné Stiglitz.

Vážnost tohoto problému zvýraznila i data z Fedu, která byla zveřejněna v tomto měsíci a která poukázala na devastující efekt hospodářské recese na skupiny lidí s průměrnými a podprůměrnými příjmy. Propad v průměrném (medián) bohatství o téměř 40 % během poslední tří let znamenal odepsání bohatství Američanů, které bylo akumulováno po dvě dekády.

Podle Stiglitze byli Američané nesprávně vedeni k myšlence, že vyšší příjmové nerovnosti jsou vedlejším produktem rychlejšího růstu. Americká ekonomika totiž rostla rychleji v poválečném období při nižším stupni nerovnosti, než tomu bylo v 80. letech. Stiglitz k tomu dodal: „Učebnice nás chybně učí, že můžeme dosáhnout více rovnostářské společnosti výměnou za nižší růst a efektivnost. Avšak podrobnější analýza ukazuje, že za nerovnost platíme vysokou cenu: přispívá k sociální, hospodářské a politické nestabilitě a k nižšímu růstu“. Stiglitz zároveň upozornil, že nejvyspělejší země, jako jsou například skandinávské země, mají nejvyšší úroveň rovnosti.

Aby se zabránilo dalšímu zhoršování situace, varuje Stiglitz před omezováním výdajů na veřejné vzdělávání a další programy, které zvyšují příležitosti pro střední a nižší třídu. Stiglitz k této záležitosti dodal: „Podpora těchto programů prezidentem Obamou - stejně jako Buffettovo pravidlo, které vyžaduje, aby bohatí platili na daních alespoň takový podíl svých příjmů jako ti méně šťastní - jsou kroky správným směrem“.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, ABC)


Váš názor
  • Daně ?
    27.06.2012 11:02

    By mne zajímalo, jak to myslí s tím, že bohatí mají platit takový podíl svých příjmů jako ti méně šťastní (ten výraz se mi strašně líbí :o(( ). Vždyť snad v každé společnosti cca 2/3 obyvatel žádné daně neplatí resp. ještě do té 1/3 peníze prostřednictvím rozpočtů dostávají. v us je přerozdělování menší ale stále tam je tak co tím bylo myšleno ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Rozumím-souhlasím
    27.06.2012 8:48

    V USA jsem byl mnohokrát a je to zcela pravda, společnost skoro bipolární a dvoubarevná... napětí jak ve vroucím hrnci. Minule protržená přehrada v New Orleansu ukázala pravé břicho společnosti co už ani nelétá do vesmíru a neumí pomoci ani vlastním lidem v nouzi. Odcizení vrchnosti s Harvadským diplomem s hedgovým fondem v základu a s ratingovou agenturou a právníky v zádech a normálního amíka je neskutečné. Zdravá společnost nemůže fungovat, že 2% požerou 50% zdrojů a opevní se s ochrankou za vysokou zdí s kamerama.....Myslím že Buffet i Stieglitz opravdu ví o čem to je a co je špatně. P.S. Minule někdo spočítal, že CEO Coca coly pokud jde na malou na záchod, tak za jeho plat za tu minutovou dobu vyměšování se dá postavit zcela nový záchod s pozlaceným prkýnkem....No nevím zda bych někoho takhle platil či zda je to fakt vůbec opodstatněné.... P.P.S rozhodně nejsem socan, ale věřím na přej a buide Ti přáno a že nejde se přežírat když sousedovi chcípaj děti hladem, takhle rozvážený to už tu bylo ve Francii a skončili na gilotině...
    TOM
    • Re: Rozumím-souhlasím
      27.06.2012 9:01

      Tome, ale nezapomínej taky na druhou stránku věci. Tito boháči také cpou miliardy v rámci sponzorských aktivit do sportu, kultury, umění atd.. atd.. atd... V USA neexistuje něco jako v Evropě, že si vlády sednou na institut dotací, mandatorní výdaje a pod... V USA o svých penězích rozhodují právě jen ti, kteří si své peníze vydělají. Nezajímá mě způsob, jakým toho docílí. Ale sport, kultura, bohulibost, solidarita, umění, granty, fondy ... to vše funguje z privátních peněz. Je to prostě jiný způsob přerozdělování bohatství. Podle mne je zdravější. Může mít chyby, ale má jich méně.
      Jesse
  • kdo tyhle články vybírá
    27.06.2012 7:59

    proč sem raději nedají článek o příjmové propasti u nás. Nebylo by to více na místě a zajímavější i ta propast by asi byla hlubší. Zase by jsme byli v něčem lepší
    heirlig
    • Re: kdo tyhle články vybírá
      27.06.2012 8:06

      asi je to tím, že tady pořádná střední vrstva není
      sid_cz
      • pravdu díš hochu:-)
        27.06.2012 8:37

        Článek má nějakou pachuť, páč USA jsou pořád ještě zemi příležitostí. Já to přičítám snaze eurofanatiků. Musí nám přece ukázat na nějakém příkladu, že se mají lidé někde špatně a proto mohou být i u nás :-)) Citáty V.I.Lenina místo této propagandy by byly pro současné fabulace charakterističtější :-))
        Jesse
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m