Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed neposkytnul indicie vedoucí ke QE3 a poslal trhy níže. Euro na dvouletém minimu

Fed neposkytnul indicie vedoucí ke QE3 a poslal trhy níže. Euro na dvouletém minimu

12.07.2012 8:24, aktualizováno: 12.7. 10:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka zatím s další pomocí ekonomice vyčká, vývoj ale pozorně sleduje a pokud se ekonomické ukazatele zhorší, patrně zasáhne. Ukazuje to zápis z minulého zasedání měnového výboru, na němž se mimo jiné rozhodlo, že Fed prodlouží takzvanou operaci twist. Finanční trhy očekávaly silnější sdělení, akcie i ropa se po zveřejnění zápisu proto vydaly dolů. 

Fed připouští, že stav ekonomiky by se mohl zhoršit, pokud Kongres nezabrání zvýšení daní a automatickým škrtům, které pravděpodobně nastoupí koncem roku. Část členů měnového výboru na poslední schůzce argumentovala, že čas na další pomoc už nadešel. Tyto názory ale byly v menšině. 

"Několik členů poznamenalo, že mohou být důvody k další podpoře, pokud by se tempo hospodářského oživení snížilo, pokud by se rizika ohrožení očekávaného vývoje citelně zhoršila, nebo pokud by se zdálo, že inflace se bude dlouho nacházet pod dlouhodobým cílem, který výbor stanovil těsně pod dvě procenta," stojí v zápise. 

Někteří členové měnového výboru také upozornili, že s problémy už se potýká řada zbrojovek a dalších firem, které vyrábějí pro armádu. Ta byla totiž kvůli úsporám nucena řadu projektů omezit, a některým dodavatelům tudíž neprodloužit smlouvu. Takové firmy už proto mají připravené plány na propouštění. 

"My v tom zápise ale nevidíme žádný jednoznačný náznak, že by byl Fed o trochu blíž ke QE3, než byl na předchozí schůzce," neskrýval zklamání nad obsahem zápisu hlavní analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "Jsou velmi obezřetní, co se výhledu ekonomiky týče, a nechávají si pro QE3 otevřená vrátka, ale nic bezprostředního v tom zápise není," dodal. 

 Pokud vláda sáhne k dalším úsporám, ekonomika patrně ještě více zpomalí, což se projeví i v příštím roce, soudí někteří členové. Základní úrok, který Fed drží od konce roku 2008 prakticky na nule, respektive v pásmu nula až 0,25 procenta, by měl na této úrovni zatím setrvat. Podle Fedu tam zůstane minimálně do konce roku 2014, možná ale i v roce 2015. 

Operace twist, kterou Fed prodloužil do konce letošního roku, spočívá ve změně skladby portfolia dluhopisů. Cílem Fedu je srazit dlouhodobé úrokové sazby, o což se v rámci této operace snaží tím, že prodává dluhopisy s kratší splatností a výnos reinvestuje do dluhopisů se splatností šest až 30 let. Na tyto účely hodlá vynaložit dalších 267 miliard dolarů, v rámci první části této operace přesunul 400 miliard USD. Několik centrálních bankéřů Fedu však v zápisu přiznalo, že neočekávají výrazný dopad tohoto kroku na ekonomiku.

Operace twist nemá na velikost měnové báze vliv, neboť Fed pouze přesouvá peníze z jedněch cenných papírů do druhých. Vliv ale měly první dvě kola takzvaného kvantitativního uvolňování (QE), v jehož rámci Fed za nově natištěné peníze nakupuje státní dluhopisy. Trh spekuluje, že pokud by Fed sáhl k další pomoci, bude to ve formě třetího kola QE. 

Od roku 2008, kdy začal Fed ekonomiku stimulovat, aby zmírnil dopady finanční krize, už bilance Fedu citelně vzrostla a nyní se pohybuje kolem 2,9 bilionu dolarů (asi 60 bilionů Kč). Pokud Fed sáhne ke třetímu kolu QE, pak se bilanční suma ještě zvýší. 

Minulá schůzka Fedu, z níž je tento zápis, se konala 19. a 20. června. Od té doby ale byla zveřejněna řada statistických dat, především pak vývoj na trhu práce. Ten potvrdil, že ekonomika vytváří příliš málo nových pracovních míst na to, aby se výrazněji snížila nezaměstnanost. Někteří analytici proto říkají, že pokud by se schůzka konala po této statistice, ochota spustil QE3 by patrně byla větší. 

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí rostla tempem 1,9 procenta ročně a řada ekonomů se domnívá, že ve druhém čtvrtletí se tempo snížilo ještě víc. První rychlý odhad bude zveřejněn na konci července. Fed už přitom na své minulé schůzce měnového výboru výhled ekonomiky výrazně zhoršil. Během druhého čtvrtletí ekonomika v průměru vytvářela jen asi 75.000 pracovních míst měsíčně, zatímco před rokem to bylo asi 226.000 míst. 

Akcie po zveřejnění zápisu zrychlily pokles a index S&P 500 ztrácel kolem 0,6 procenta. Dow Jonesův index měl ještě větší ztrátu, index Nasdaq odepisoval až jedno procento. Podobně cena ropy smazala část předchozího růstu a barel Brentu se vrátil na zhruba 99,60 USD. Zisky smazalo i zlato. Naopak dolar k euru v noci zpevnil na nové dvouleté maximum 1,2211 USD a dnes postoupil dále až pod 1,22 USD/EUR.

Vývoj eurdolaru od začátku roku 2010

eurodolar.jpg

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Zkraje roku jsme byli příliš optimističtí, zaznělo z Fedu, ale došlo pouze na prodloužení Twistu
21.06.2012 8:26
Americká centrální banka (Fed) znovu podpoří ekonomiku, která ztrácí d...
Goldman Sachs: Zpomalující americká ekonomika, další uvolnění na konci roku, ani Fed si není jistý
09.07.2012 18:07
Trhy na konci minulého týdne zklamal vývoj v Evropě a zejména postoj E...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university