Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Topolová (AAA Auto) pro Patria.cz: Plány sahají do každého většího města i k jedničce u ojetých elektromobilů. Potenciálním investorem firmy nejsem

Topolová (AAA Auto) pro Patria.cz: Plány sahají do každého většího města i k jedničce u ojetých elektromobilů. Potenciálním investorem firmy nejsem

07.09.2012 17:39

Po naší velmi silné zimní a letní sezóně se chce věřit, že se letos vývoj začal ubírat více cestou preference ojetých aut, kdy i manažeři začali nakupovat podle poměru cena/výkon, uvedla mimo jiné Karolína Topolová generální ředitelka autobazarů AAA AUTO, v rozhovoru pro Patria.cz. Dále rozkrývá plány na možnou další expanzi pobočkové sítě společnosti nejen v ČR a na Slovensku, ale možná i v Maďarsku a Rusku. Dalekosáhle vize nedávno zvolené šéfky AAA AUTO potom cílí na pozici leadera také na trhu použitých elektromobilů. 

Patria.cz: Výsledky za prvních šest měsíců roku přinesly na provozní úrovni meziroční nárůst zisku o více než 90 procent, především díky vyššímu zájmu spotřebitelů o úvěrové financování při nákupu vozu. Můžete doložit nárůst penetrace finančních služeb na konkrétních číslech? Jak velkou část příjmů tvoří s tím související prodej ostatních finančních služeb, jako je pojištění, a doplňkových produktů?

Součástí marketingové strategie společnosti bylo svázání prodeje vozů s prodejem vybraných doplňkových produktů za zvýhodněnou cenu. Důsledkem toho vzrostly tržby z doplňkových produktů v prvním pololetí roku 2012 o 45,8 % na úroveň 2,5 milionu eur. Procentuální podíl tržeb z doplňkových produktů na celkových tržbách se zvýšil na 1,5 % v prvním pololetí roku 2012 (oproti 1,3 % v prvním pololetí roku 2011). Na celkovém hrubém zisku z prodeje se podílel ze 4,4 % (4,1 % v prvním pololetí roku 2011).

Kromě několika kategorií pojistných produktů klasifikovaných jako doplňkové produkty (např. asistenční silniční služby) tvoří hlavní složku doplňkových produktů, na něž se skupina zaměřuje, nástroje na zabezpečení vozidel, navigační systémy, povinná výbava automobilů (např. autolékárničky) a autokosmetika. Blíže viz také přiložená tabulka.

Penetrace úvěrového a leasingového financování na počet prodaných vozidel skupinou AAA AUTO 

  1. pol. 2011 1. pol. 2012 y/y
Česká republika 39,00% 49,80% +10,8 pb
Slovensko 44,20% 55,40% +11,2 pb
Rusko - 45,1 % n/m
Skupina 40,40% 51,10% +10,7 pb

Zdroj: údaje společnosti

Patria.cz: Vámi avizovaný růst hrubého zisku za prodané auto souvisí s přesunem preferencí zákazníka k dražším a lépe vybaveným vozům. Označila byste prodej kvalitnějších vozů za trend, případně: na kterých trzích ho vnímáte nejvíce? O kolik se zvýšila průměrná prodejní cena?

Prodej kvalitnějších vozů v AAA AUTO souvisí na jedné straně s vyšší poptávkou a na straně druhé s naší vlastní strategií, kdy se snažíme zaměřovat na vozy po maximálně jednom až dvou majitelích, s málo najetými kilometry, nízkého stáří a se servisní historií. Takže je to trend, který vzniká jak na straně zákazníků, tak se ho snažíme prosazovat i my sami. Růst průměrných cen vozů v EUR si opět dovolím doložit tabulkou: 

  2009 2010 2011 1H12
Průměrná cena (€) 3 911 4 412 5 131 5 291

Patria.cz: Zakladatel společnosti Anthony James Denny započal fázi odchodu do ‘podnikatelského důchodu‘ v červenci předáním nejvyšší funkce ve společnosti Vám jako své tehdejší zástupkyni a výkonné provozní ředitelce. Na konci srpna majitel více než 77 % akcií společnosti uvedl, že hodlá svůj kontrolní většinový podíl prodat, a to nikoli prostřednictvím burzy. Kolik zájemců je již ve hře o majoritní podíl a existuje již možný favorit? Čekáte od nového majitele spíše konsolidaci aktivit, nebo tlak na další expanzi?

Prodej podílu není aktivitou společnosti, ale majoritního akcionáře. Ten oznámil, že celý proces prodeje společně řídí společnosti PriceWaterhouseCoopers a Patria. AAA AUTO z tohoto důvodu nemůže zveřejňovat jakékoliv informace o tomto procesu.

Patria.cz: Můžete vyloučit možnost, že cesta vstupu významného investora povede ke stažení akcií AAA AUTO z trhu? Investory logicky zajímá, zda důvěra A. J. Dennyho ve Vás jako svého nástupce bude zhmotněna také nějakou dohodou na nabytí významnějšího akciového podílu ve společnosti?

K otázce týkající se záměrů budoucího investora nemám žádné informace. Mohu pouze říci, že já osobně potenciálním investorem nejsem a tudíž diskuse o nabytí významnějšího podílu ve firmě z mé strany ani nemohou být na pořadu dne.

Patria.cz: Jako nová generální ředitelka jste si stanovila v oblasti rozvoje obchodních aktivit jako prioritu mimo jiné expanzi na trzích v ČR a SR a obnovení činnosti společnosti v Maďarsku. Můžete specifikovat konkrétní plány nových poboček na jednotlivých trzích? V jaké fázi je nyní proces potenciálního vstupu na maďarský trh a na čem závisí?

Jak jsem již dříve uvedla, chystáme se ještě letos, a to poměrně brzy, otevřít jednu pobočku v České republice a jednu na Slovensku, podrobnější informace o jménech měst, kam naše aktivity rozšíříme, budou k dispozici zhruba za dva týdny. Již před časem jsem avizovala, že volíme v ČR mezi Sokolovem a Karlovými Vary a na Slovensku mezi Michalovci a Trnavou. Maďarský trh stále ještě analyzujeme, situace je tam velmi nepřehledná a trhu s ojetými vozy příliš nepřeje. Dali jsme si termín pro definitivní rozhodnutí do konce roku, takže ještě máme dost času.

Patria.cz: Sázíte na strategickou expanzi na ruský trh, kam firma vstoupila loni na podzim? Jakou část celkových tržeb by podle Vašich prognóz měla skupina AAA Auto na ruském trhu v budoucnu generovat? Očekáváte, že se (zatím) jediná pobočka dostane do ziskovosti ještě letos? Naposledy se hovořilo o plánu na nový přírůstek opět v Moskvě nebo Petrohradu; kdy by mohly být otevřeny pobočky další?

Pobočka v Moskvě již dosáhla bodu zlomu a její ziskovost čekáme v nejbližší době. Pokud se potvrdí, budeme pro otevření další pobočky zvažovat mezi Petrohradem nebo protilehlou částí Moskvy. O otevírání dalších poboček budeme následně rozhodovat podle aktuálních prodejních výsledků a situace na trhu. Samozřejmě, jako v každé zemi, máme ambice být v každém větším městě, ovšem v rozměrech Ruské federace to bude náročný úkol.

Patria.cz: Plánuje skupina AAA AUTO na cestě za svými novými dominantními trhy (např. právě Rusko) zalistovat akcie také na dalších burzách?

V současné době tento záměr nemáme.

Patria.cz: Cíl dalšího růstu vedle akvizic a posilování v zahraničí předpokládá také další posilování doma. V ČR zřejmě můžeme hovořit o dvou až třech silných autobazarech v popředí. Vidíte prostor k dalšímu výraznějšímu posílení tržního podílu z nynějších řádově 10 %? Je to podle Vás v mantinelech českého trhu možné? Neobáváte se, že – jak to nezřídka u zboží dlouhodobé spotřeby bývá – se vlna zákazníků na určitý čas vyčerpala a růst do dalších kvartálů tak bude chybět?

Je potřeba si uvědomit, že rozdíl například v objemu prodejů je mezi námi a nejbližším konkurentem minimálně osminásobný a navíc se jedná v podstatě o izolovanou regionální konkurenci. V tuzemsku i na Slovensku jsme jediným obchodníkem s ojetými vozy s celostátní působností. V obou zemích vidíme prostor ke zvyšování podílu na trhu zejména v postupné expanzi do dalších měst. V příštím roce bychom rádi v ČR i SR otevřeli po nejméně dvou pobočkách, protože ještě existují oblasti, kde to k nám mají zákazníci relativně daleko, a to chceme napravit. Další cestou je samozřejmě další zkvalitňování nabídky a pro mě velmi důležitá oblast zlepšování kvality poprodejního servisu a péče o zákazníky vůbec.

Patria.cz: V červnovém rozhovoru na serveru Patria jste uvedla, že trh ojetých vozů v prvním čtvrtletí roku stagnoval, zatímco registrace nových vozů rostla. Jak se, s ohledem na působení krize, trh s ojetými vozy vyvíjí vůči segmentu nových vozů dále a jaké jsou výzvy do budoucna?

Zatímco podle Svazu dovozců automobilů České republiky - SDA registrace nových osobních automobilů v období 1-6/2012 vzrostly oproti loňskému roku o 6,74 % (z 88 284 ks na 94 233 ks, tj. o 5 949 ks), prodeje skupiny AAA AUTO za prvních sedm měsíců roku 2012 naznačují, že letošní zimní a letní sezóna byla pro společnost velmi silná. Skupina AAA AUTO prodala za prvních sedm měsíců roku 2012 celkem 30,437 ojetých automobilů, zatímco za stejné období minulého roku to bylo 26,233. To meziročně znamená nárůst o 16 %. Zdá se tedy, že se vývoj začal ubírat více cestou preference ojetých aut, i když nevím, zda to lze na základě takto zatím krátkého období konstatovat s naprostou jistotou.

Zaznamenáváme ale například trend vrůstajícího zájmu o ojeté manažerské vozy, což může být důsledkem krize, pokud připustíme, že se nějaká blíží. I manažeři již začali nakupovat vozy spíše podle kritéria cena/výkon, než aby zbytečně utráceli za zcela nová auta, která během pár měsíců ztratí 30 až 40 procent své hodnoty. Přitom u nás mohou koupit prakticky stejné vozy s lepší výbavou a často ještě s garancí, ať už od výrobce, nebo s naší garancí mechanických a elektrických závad na 12 měsíců.

Pokud bych měla nastínit trochu „futurističtější“ plány do budoucna, rádi bychom se stali leaderem trhu použitých elektromobilů, ve kterých do budoucna vidíme velký potenciál. Zatím toto téma vypadá jako okrajové, nicméně během pěti, šesti let lze čekat i u nás první tisíce ojetých elektromobilů a v tu dobu bychom byli rádi připraveni na jejich výkup i prodej. Doufám, že již brzy budeme schopni zahájit testování elektromobilu na našich pobočkách, které postupně ve spolupráci se společností ČEZ vybavujeme dobíjecími stanicemi. Jedna již stojí v Praze a druhou zhruba do měsíce dokončíme v Brně. Do pěti let bychom chtěli mít dobíjecí stanice na všech pobočkách. 

CEO Karolína Topolová

 
Karolína Topolová vystudovala obor Operativní management se zaměřením na tvorbu trainingu a call center na britské univerzitě TTA s oxfordským výukovým programem. V roce 2010 získala magisterský titul na Univerzitě J. A. Komenského v oboru Andragogika. V roce 1998 založila call centrum ve společnosti AAA AUTO, které se stalo jedním z nejmodernějších a největších ve svém oboru v ČR. V roce 2006 postoupila na funkci Group HR and Call Centre Director, o rok později se stala viceprezidentkou společnosti a podílela se na jejím vstupu na pražskou a budapešťskou burzu cenných papírů. Od té doby působila ve funkci COO s řízením divizí prodeje, finančních a pojišťovacích služeb, call centra, personalistiky, IT a externí komunikace. Ve funkci Deputy CEO následně zvýšila zaměření na celkové řízení skupiny včetně programu provozní a nákladové optimalizace skupiny, který společnost zavedla v roce 2008 a v současné době dále velmi úspěšně rozvíjí. Letos se Karolína Topolová stala CEO celé skupiny AAA AUTO.



TIP: Přečtěte si také další rozhovory na Patria.cz!

CEO KB Bonnet pro Patria.cz po silné polovině roku: Příští měsíce slabší nečekám. Krize žádá kreativní řešení

Dvořáková pro Patria.cz: Nečas dlouhodobě nekontroluje stranu a do jisté míry ani vládu. Směřuje vše k "ideálnímu" podzimu 2013?

Radim Haluza (Fortuna) pro Patria.cz: Věřím v jen malé snížení dividendy a otevření trhu zahraniční konkurenci. Loterie v zisku nejpozději v polovině 2013


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data