Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hampl (ČNB) varuje před bankovní unií. Ani Merkelová s Hollandem shodu nenašli

Hampl (ČNB) varuje před bankovní unií. Ani Merkelová s Hollandem shodu nenašli

24.09.2012 11:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Bankovní unie, která by měla v Evropě začít vznikat již na začátku příštího roku je jablkem sváru politiků a trnem v oku centrálních bankéřů. V současné podobě znamená společné ručení střadatelů napříč členskými zeměmi za špatné půjčky v celém bankovním systému, upozornil viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny. O důležitosti tématu vypovídá i fakt, že německá kancléřka Angela Merkelová nedokázala při víkendovém setkání najít společnou řeč na otázku bankovní unie s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. 

„My se v Evropské unii bavíme o řešení schodků v rámci jednoho dvou procent a o tom vedeme poměrně velké debaty mezi členskými zeměmi. Ale vznikem bankovní unie najednou dáváte ve špatných časech k dispozici možná desítky procent HDP, desítky procent svých rozpočtových výdajů. Bankovní unie s tímto způsobem sdílení všech zdrojů je prostě fiskální unií automaticky, i kdyby někdo verbálně říkal, že to tak prostě není,“ upozornil Hampl v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny.

Evropská komise před dvěma týdny přestavila první hlubší rysy plánu na vytvoření bankovní unie (nejen) v eurozóně. Komise počítá s tím, že dohled nad evropskými bankami bude spuštěn již v lednu příštího roku. Má se jej zhostit ECB a zahrnovat má v první fázi dohled pouze nad bankami, které požádají o pomoc záchranný fond ESM, od července 2013 potom i všechny systémově významné banky a od ledna 2014 nakonec podle návrhu EK pokryje asi 6000 finančních ústavů eurozóny, včetně družstevních záložen a spořitelen.

Zavedení společného bankovního dohledu by mělo být prvním pilířem nové bankovní unie v Evropě. Druhým pilířem mají být společná pravidla pro fungování bank, třetím pilířem jednotný systém pojištění vkladů a čtvrtým pilířem potom společný systém pro krizové řízení. Pravidla bankovní unie se sice budou zpočátku vztahovat pouze na eurozónu. Zbylých deset zemí EU včetně České republiky se ale může připojit, pokud budou chtít. Nebudou ale mít hlasovací práva v ECB, protože neplatí eurem.

Viceguvernér ČNB nejvíce varoval před riziky třetího pilíře bankovní unie. „Dnes má každá země svůj fond pojištění vkladů, do něhož přispívají banky a z něhož se v případě pádu banky vyplácí klienti. V bankovní unii by měl v zásadě vzniknout jeden panevropský pojišťovací fond. Fakticky to znamená, že si fondy ručí navzájem. České banky by tak v zásadě v případě potíží vyplácely třeba řecké nebo španělské střadatele,“ upozornil Hampl.

Mojmír Hampl také v rozhovoru vystoupil proti způsobu komunikace plánů nového projektu hlubší integrace bank v regionu. „Nikdo nepředstavil kompletní koncept bankovní unie. Žádnou vizi, jak mají všechny její pilíře pohromadě vypadat, kdo za co ručí, kdo co platí, kdo o čem rozhoduje. Teď je to předkládané tak, že nevidíte celý projekt, ale postupně jsou vám představovány kroky, kdy si jeden vynucuje druhý. Přitom je jasné, že ve finále jde o zaplacení všech těch půjček, které se v evropských bankách nashromáždily,“ uvedl viceguvernér ČNB. Guvernér Miroslav Singer již před evropským summitem na konci června varoval, že některé návrhy Bruselu znamenají vysoké střednědobé riziko pro finanční stabilitu.

Merkelová je pro kvalitu, Hollande pro rychlost

Víkendové setkání německé kancléřky Angely Merkelové s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem také přineslo názorový rozkol v oblasti bankovní unie. Zatímco Hollande se nechal slyšet, že společný dohled nad bankami v Evropě by měl být zaveden „čím dříve, tím lépe“, Merkelová volala spíše po kvalitě hledaného řešení. „Musí to být důkladné , kvalita musí být dobrá, a pak uvidíme, jak dlouho to bude trvat,“ nechala se o víkendu slyšet německá kancléřka.

Merkelová se již po setkání všech ministrů evropské 27ky, kteří musejí návrh bankovní unie opatřit svým podpisem, uvedla, že příprava nového dohledu nad bankami se nesmí uspěchat jen proto, aby Evropa splnila termín, který si sama stanovila - leden 2013 – kvalita musí podle ní být kladena před rychlostí.

Německo, které je dlouhodobě proti vyšší supervizi nad bankovním sektorem ze strany ECB, již minulý týden vyčetlo návrhu Komise, že povinnost ECB monitorovat každou z šesti tisíc bank eurozóny bude pro centrální banku těžko splnitelná. Zákonodárci německé koaliční vlády, v jejímž čele stojí Angela Merkelová, následně na konci minulého týdne navrhli, aby Evropská centrální banka (ECB) v rámci nové úpravy dohlížela v Evropské unii pouze na největší banky, které lze považovat za důležité z hlediska fungování celoevropského bankovního systému.

Neshody kolem podoby a rychlosti zavádění reforem bankovního dohledu se dobře projevily už při předešlém víkendu, když se minulý v kyperské metropoli Nikósii sešli ministři financí všech 27 členských zemí Evropské unie. Německo mělo vážné výhrady ke společným garancím za vklady, neboť se obává, že by jeho občané byli zodpovědní za vklady lidí z jiných členských zemí unie. Podobné obavy mají Němci i ke společným dluhopisům eurozóny.

(Zdroj: Bloomberg, Lidové noviny, ČTK, Reuters, Euroskop)


Čtěte více:

Barroso: ECB získá nejvyšší dohled nad každou z bank eurozóny. Evropské summity nejsou boxovými zápasy
12.09.2012 10:02
Evropa čelí hlubokým strukturálním problémům a evropští politici přito...
Polský ministr financí: Musíme přestat mlátit hlavou do zdi (+video)
17.09.2012 18:30
Ještě v létě jsme si nemohli být jisti, přežitím eura, přiznává minist...
Hampl je proti nekonvenční měnové politice a ukazuje rozpory v ČNB. Aukce českých dluhopisů nesplnila cíle
19.09.2012 12:35
Zatímco guvernér České národní banky Miroslav Singer i viceguvernér Vl...
Přesun kapitálu mezi bankami rozkládá eurozónu a brání růstu ekonomiky, varují analytici
19.09.2012 13:53
Odliv vkladů z komerčních bank ve čtveřici nejproblémovějších zemí eur...
Německý pohled na bankovní unii: Ať ECB dostane dohled pouze nad kriticky důležitými bankami, společné garance vkladů otázkou
19.09.2012 15:35
Nejhlasitější odpůrce návrhu Evropské komise na hlubší integraci evrop...

Váš názor
  • Varuji před Hamplem, Singerem!
    25.09.2012 9:37

    Osoby myšlenek minulosti. Vůbec nechápou kolik bije, bohužel pro ně i pro Čechystán, který si vyhřívá na své hrudi pěkně jedovaté hady. Poděkujme při této přiležitosti také panu Klausovi, toho času sedící na www.hrad.cz Ekonomicky i politicky této zemi všichni škodí naší vlasti, z mého pohledu se jedná o poškozování národních zájmů Čechů, Moravanů a Slezanů z Česka.
    Ing. Lucian PAPAZIAN
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university