Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý pohled na bankovní unii: Ať ECB dostane dohled pouze nad kriticky důležitými bankami, společné garance vkladů otázkou

Německý pohled na bankovní unii: Ať ECB dostane dohled pouze nad kriticky důležitými bankami, společné garance vkladů otázkou

19.09.2012 15:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Nejhlasitější odpůrce návrhu Evropské komise na hlubší integraci evropských bank směrem k bankovní unii se dnes ozval. Zákonodárci koaliční vlády Německa navrhují, aby Evropská centrální banka (ECB) v rámci nové úpravy dohlížela v Evropské unii pouze na největší banky, které lze považovat za důležité z hlediska fungování celoevropského bankovního systému. Informuje o tom agentura Reuters, která má kopii návrhu. Část členů koalice zároveň odmítá společné garance za vklady.

Týden starý návrh Evropské komise počítá s tím, že společný dohled nad evropskými bankami bude vykonávat ECB. Od ledna příštího roku má zahájit dohled pouze nad bankami, které požádají o pomoc záchranný fond ESM, od července 2013 přibere systémově významné banky, a teprve od ledna 2014 by měl pokrývat všech asi 6000 finančních ústavů eurozóny, včetně družstevních záložen a spořitelen.

Německo, které je dlouhodobě proti vyšší supervizi nad bankovním sektorem ze strany ECB, již minulý týden vyčetlo návrhu Komise, že povinnost ECB monitorovat každou z šesti tisíc bank eurozóny bude pro centrální banku těžko splnitelná. Dnešní návrh německé vládní koalice, jímž by se měla zabývat dolní komora parlamentu, v zásadě odráží dřívější názory Merkelové. Ta už dala víckrát najevo, jak si představuje fungování ECB, až bude banka vybavena většími pravomocemi.

Začátkem tohoto týdne Merkelová řekla, že příprava nového dohledu, který bude ECB mít, se nesmí uspěchat jen proto, aby Evropa splnila termín, který si sama stanovila. Tím je leden 2013. "Při těchto přípravách musí být kvalita před rychlostí," podotýká návrh poslanců, na který se Reuters odvolává.

Neshody kolem podoby a rychlosti zavádění reforem bankovního dohledu se dobře projevily, když se minulý víkend v kyperské metropoli Nikósii sešli ministři financí všech 27 členských zemí Evropské unie. Německo mělo vážné výhrady ke společným garancím za vklady, neboť se obává, že by jeho občané byli zodpovědní za vklady lidí z jiných členských zemí unie. Podobné obavy mají Němci i ke společným dluhopisům eurozóny.

Garance za vklady odmítají zástupci konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), což je strana kancléřky Angely Merkelové, a s nimi i někteří členové Svobodné demokratické strany (FDP), která je s CDU v koalici. Tito politici chtějí, aby garance za vklady zůstala zodpovědností jednotlivých členských zemí.

"Garance za vklady nebudou v celé Evropě společné," píše se v dokumentu. "Garance za vklady je třeba sladit, odpovědnost ale musí zůstat na národní úrovni," píše se dále. Poslanci také zdůraznili, že plán přísnějšího dohledu nad bankami nesmí omezovat nezávislost ECB ani její hlavní cíl. Tím je garance měnové stability v eurozóně. Podle poslanců to znamená, že zodpovědnost musí být jasně oddělená. "Pravomoci za měnovou, fiskální a dozorovou politiku tedy nemohou mít ti stejní lidé," píše se v poslaneckém návrhu.

Kvůli některým návrhům, které mají změnit pravomoci ECB, se dostali do sporu prezidenti ECB Mario Draghi a německé centrální banky Jens Weidmann. Neshodují se v tom, zda má ECB řešit současnou dluhovou krizi tím, že bude nakupovat dluhopisy nejzadluženějších zemí. Tento postup navrhuje ECB, zatímco Weidmannova Bundesbanka je proti. Kvůli riziku růstu inflace návrh ECB Weidmann přirovnal k ďáblově pokušení z Goetheovy hry Faust.

Bývalý hlavní ekonom ECB a jeden z otců eura Otmar Issing dnes vyzval, aby ECB a Bundesbanka spor ukončily. "Člověk může jen doufat, že ten spor skončí," řekl Issing portálu cash.ch. "A mimochodem, já si neumím představit, že by ostatní členové Rady guvernérů (ECB) s tou situací byli spokojeni," dodal.

(Zdroj: EK, ČTK, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie po otevření ztrácejí 15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.