Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přesun kapitálu mezi bankami rozkládá eurozónu a brání růstu ekonomiky, varují analytici

Přesun kapitálu mezi bankami rozkládá eurozónu a brání růstu ekonomiky, varují analytici

19.09.2012 13:53, aktualizováno: 19.9. 15:28

Aktualizováno

Odliv vkladů z komerčních bank ve čtveřici nejproblémovějších zemí eurozóny dosáhl za posledních dvanáct měsíců ke konci července částky 326 miliard eur. Stahování úspor z finančních ústavů, které nastalo v roce 2010 v Irsku a Řecku, postihlo loni také trh ve Španělsku a Portugalsku. Peníze vybrané z bank v těchto zemích však zřejmě nezůstávají přímo v rukou domácností a firem. Za stejné období přistálo na účtech věřitelských institucí v sedmičce zemí považovaných pro eurozónu za jádrové – tedy především včetně Německa a Francie – zhruba 300 mld. EUR, uvádí Bloomberg.

Ačkoli principem vzniku měnové unie je integrovaný finanční systém, výše uvedený vývoj s sebou naopak nese riziko fragmentace úvěrového trhu potažmo dvoustupňového bankovního systému a blokuje tak oživování evropské ekonomiky, zatímco měnově-politické nástroje Evropské centrální banky ztrácejí na efektivitě. „Přelévání kapitálu vede k rozdrobování eurozóny a divergenci mezi periferií a jádrem,“ domnívá se šéf londýnského výzkumu RBS Alberto Gallo. „Společnosti si v periferních zemích půjčují o 1 až 2 procentní body dráž… při takovém rozdílu nelze dosáhnout růstu (ekonomiky),“ argumentuje.

Oslabování portfolia depozit nutí banky v problémových zemích zvyšovat úročení vkladů, aby si alespoň část z nich udržely. Tyto vyšší náklady se následně odrážejí do vyšších úroků u půjček poskytovaných spotřebitelům a korporátnímu sektoru. Pro srovnání – průměrný úrok u nových úvěrů nefinančním společnostem v Řecku přesahoval v červenci 7 procent, ve Španělsku činil 6,5 procenta a v Itálii 6,2 procenta, zatímco ekvivalentní údaj pro Německo, Francii i Nizozemsko činil 4 %.

Částečně lze masivní výběr vkladů vysvětlit metodikou vedení statistik ECB. Ta totiž mezi depozita, mimo peněz na bankovních účtech firem i domácností, zahrnuje také mezibankovní půjčky. Německé a francouzské banky v rámci snižování své expozice vůči slabším členům eurozóny omezily půjčky svým protějškům v regionu PIIGS - podle údajů Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) v přepočtu o 100 mld. dolarů za 12 měsíců končících 31. března. To s sebou nese další efekt, a sice že takzvané jádro eurozóny se mimo jiné zbavuje vládních dluhopisů Španělska, Portugalska, Itálie, Irska a Řecka. Banky v těchto zemích pak dluhy domácích vlád skupují, což dále přispívá k fragmentaci kreditního trhu podle národních hranic. Banky v rostoucí míře vybírají vklady od domácností a firem v té dané zemi a především v rámci své země také poskytují půjčky.

Před nebezpečím rozkolu varoval již v dubnu Mezinárodní měnový fond, když uvedl, že rozdrobování finančních trhů zpět na národní úrovně „potlačuje výhody spojené s ekonomickou a finanční integrací“, která je základem jednotné měny. Podle ekonoma Bloomberg Davida Powella by nežádoucím důsledkem mohl být cyklus zhoršujících se hospodářských podmínek a oslabování bankovního sektoru. Jinými slovy, čím více úročí banky přijatá depozita, tím nižší mají zisk. Výhled obratu situace přitom podle Powella není: „Dokud jsou firmy a jedinci přesvědčeni, že euro přežije, do periferie neinvestují, což zabrání přílivu kapitálu do regionu.“ 

 
Rychlost odlivu kapitálu ze zemí PIIGS se mezitím zrychluje. Vklady u španělských bank klesly od začátku roku o 7 procent, zatímco v předchozích 6 měsících činil pokles 4 procenta; pokles depozit v Portugalsku zrychlil z 1 na 6 procent a v Irsku z téměř nuly na 10 procent. Z velké části přitom „díru“ po chybějících vkladech zalepila v uplynulých dvou letech ECB skrze své dvě dlouhodobé refinanční operace LTRO, v rámci nichž levně poskytla bankám v eurozóně téměř bilion eur. Dalších téměř 150 miliard eur pak do svých bank, s cílem pomoci jim naplnit požadavky ECB, „nalily“ centrální banky Irska a Řecka. S ohledem na fakt, že finance od centrální banky jsou v rámci účetnictví vedeny jako vklady jiných finančních institucí, lze usoudit, že oficiální údaje odliv vkladů částečně maskují.

Političtí lídři jsou si problému nicméně (alespoň do jisté míry) vědomi. Podle šéfa ECB Maria Draghiho by právě oznámený plán na nákup vládních dluhopisů měl pomoci trend fragmentace finančních trhů potlačit. Vrcholní představitelé eurozóny jsou ve fázi diskuze nad chystanou reformou bankovního systému, jehož součástí má být mimo jiné celo-unijní dohled nad bankami. Návrhy takzvané bankovní unie byly doposud předmětem neshod, například Německo má vážné výhrady ke společným garancím za vklady i společným dluhopisům eurozóny. Kvůli některým návrhům, které mají změnit pravomoci ECB, se dostali do sporu také prezidenti ECB Mario Draghi a německé centrální banky Jens Weidmann. Německá kancléřka Angela Merkelová řekla, že příprava nového dohledu ECB se nesmí především uspěchat a kvalita by měla mít přednost před rychlostí. 

(Zdroj: Bloomberg, ECB, AP, čtk)


Čtěte více:

523 bank dostalo 3leté úvěry ECB za bezmála 500 miliard eur. Dodala i dolary. Euro po růstu padá
21.12.2011 11:47
S robustní poptávkou se střetla dnešní první aukce Evropské centrální ...
O tříleté úvěry zažádalo v druhé vlně LTRO 800 bank, ECB jim půjčí 530 miliard eur
29.02.2012 11:37
Objem tříletých úvěrů, které si dnes komerční banky vyžádaly od Evrops...
Davies: Run na banky v eurozóně zrychluje
21.05.2012 18:28
V eurozóně probíhá run na banky – hromadný výběr vkladů z bank. Doposu...
Evropské banky by řecký exit nemusely ustát. Hrozí hlavně panický odliv vkladů
24.05.2012 18:34
Evropské banky by mohly v případě odchodu Řecka z eurozóny čelit velký...
Barroso: ECB získá nejvyšší dohled nad každou z bank eurozóny. Evropské summity nejsou boxovými zápasy
12.09.2012 10:02
Evropa čelí hlubokým strukturálním problémům a evropští politici přito...
Vize bankovní unie se opět zamlžuje... Evropa se na reformě nedokáže shodnout
17.09.2012 8:24
Evropa se nedokáže shodnout na reformě bankovního systému a pravděpodo...

Váš názor
  • Jeden hot, druhý čehý:-)
    20.09.2012 10:09

    Opravdu to nemají sódruzi marxisti lehké... Jaxi nastavili principy vzniku měnové unie (čistě teoreticky od úřednického stolu) a ti zločinci střadatelé je nechtějí poslouchat. Řešením by bylo všechny klienty bank za vybrané cash pozavírat... a pak by to fungovalo :-))
    Jesse
  • Nemáme to lehké co ?
    19.09.2012 17:40

    Z ČNB přišla další zajímavá zpráva. Dnešní komentář viceguvernéra Hampla překvapivě kontrastuje se včerejšími slovy guvernéra Singera. Hampl nejen že nevidí důvod pro nestandardní opatření, ale není si ani jist, jestli by ................ A ted' babo rad' :-))
    Pazdera
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data