Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E.ON: Od listopadu zdražíme plyn českým domácnostem o 2 procenta

E.ON: Od listopadu zdražíme plyn českým domácnostem o 2 procenta

24.09.2012 17:05
Autor: ČTK

Energetická společnost E.ON (19,01 EUR, -0,50%) zvýší do listopadu ceny plynu pro domácnosti v průměru o dvě procenta. ČTK to dnes sdělil mluvčí společnosti Vladimír Vácha. Rodiny, které plynem vaří a topí, si tak připlatí zhruba 30 korun měsíčně. Ostatní velcí dodavatelé do konce letošního roku zdražování neplánují. Firmy letos držely stabilní ceny, zdražovaly však výrazně v loňském roce. 

Podle Váchy E.ON zdražuje kvůli rostoucím cenám komodit, konkrétně ropy, na kterou se váže cena plynu. "Zdražujeme poprvé po 11 měsících, ceny jsme již nemohli držet na současné úrovni," řekl. Naposledy zdražil E.ON plyn loni v prosinci, a sice o 3,5 procenta. 

Konkrétní sazby se liší podle distribučního území. Na jihu Čech a Moravy, kde provozuje plynárenskou síť E.ON, bude růst cen činit zhruba 1,3 procenta. Na distribučním území jiných dodavatelů bude E.ON zdražovat o něco víc. Domácnost, která plynem jen vaří, si ale připlatí podle Váchy asi jen korunu měsíčně. 

Ostatní velcí dodavatelé plánují zachovat do konce roku stabilní ceny. "Žádné změny v cenách nepředpokládáme," sdělil ČTK mluvčí RWE (34,97 EUR, -0,47%) Martin Chalupský. Hlavní tuzemský dodavatel RWE loni zdražil zhruba o 30 procent, letos drží ceny beze změn. Firma podle Chalupského registruje růst počtu klientů, kteří mají zájem o zafixování pevné ceny na delší období. 

Také E.ON zaznamenává velký zájem o zavedení pevných cen. Zhruba 80 procent velkoodběratelů u E.ON podle Váchy již na tuto možnost přistoupilo. 

Zdražování dodávek letos podle mluvčího Miroslava Vránka nechystá ani Pražská plynárenská. Odliv klientů k levnějším prodejcům se snaží firma zastavit různými slevami například pro seniory či držitele průkazu osoby se zdravotním postižením. "Aktuálně jsme spustili další podobný produkt 'sleva pro rodiny s malými dětmi' a podle prvních ohlasů jej poptávají desítky zákazníků denně," uvedl Vránek. 

Změny v cenách do konce roku nechystá ani jeden z hlavních alternativních dodavatelů Bohemia Energy, sdělil ČTK obchodní ředitel společnosti Libor Holub. 

Pro sestavení ceníků platných od příštího roku firmy ještě čekají na regulované ceny, které stanoví Energetický regulační úřad. Ten však počítá s tím, že by mohl snížit ceny za distribuci plynu, čímž by domácnosti mohly ušetřit několik set korun ročně. Úřadu se nelíbí, že distributoři málo investují do obnovy plynárenské sítě, uvedly nedávno Lidové noviny. 

E.ON zásobuje plynem více než 120.000 zákazníků v jižních Čechách a na jižní Moravě. Plyn prodává i v dalších místech republiky, kde nevlastní distribuční síť. Elektřinu dodává v jižních Čechách a na jižní Moravě asi 1,2 milionu zákazníků.


Váš názor
  • rébus
    25.09.2012 10:07

    ...zvýší do listopadu ceny plynu? Fajn, tak po listopadu už bude zase levnější?:-)
    Jesse
  • nadávat ?
    24.09.2012 18:19

    To zdražování, to je fakt nelogické. Díky břidličnému plynu je cena v USA na 1/5 proti EU a v Asii na 1/7. Tak proč se zdražuje ? protože jsme pevně svázáni s cenou ropy ? A USA ne ? To mi přijde divný .
    občan
  • šmejdi monopolističtí
    24.09.2012 17:13

    si dělají z lidí prču. plyn spadl o 50% a koruna k dolaru posílila za posledních 10 let neskutečně. některé bestie fakt trh neukočíruje a bylo by třeba pořádného dohledu
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: šmejdi monopolističtí
      25.09.2012 10:39

      OK pro hnidopichy aby to bylo správně, je to oligopol, ale to nic nemění na tom, že jsou to sráči, protože pokud se neprojeví ani 50% snížení ceny suroviny ani FX rate do finální ceny pro zákazníky, (plyn za posledních 10 let tuším zlevnili 1x a to o cca 2% ) tak kdy by to asi mělo zlevnit, a samozřejmě že polovinu ceny tvoří "náklady" distribuček předpokládám, že to tu každý návštěvník ví a ty jsou uměle navyšovány přes extrémně nevýhodné smlouvy s dceřinkami na které se již dohled ERÜ nevtzahuje. Nicméně status věci to nemění ani to že ERÚ na retail. zákazníky dlabe protože i státut to vyhovuje, čím vyšší cena tím vyšší výběr DPH :o( a teď dumej rozumbrado .
      Mike -Green D. is killing Europe
      •  
        25.09.2012 10:58

        A pak vyvstává otázka, proč tedy kritika téměř nejlevnějšího distributora na trhu. ( nejsem u E-ON ! ) Přitom dvouprocentní zdražení může být pouze dáno srovnáním cen s konkurencí, nebo vyrovnáním podstřelené ceny.
        Marcinescu
    • Re: šmejdi monopolističtí
      24.09.2012 18:02

      Jako by mne zajímalo odkdy je v dodávkách PLYNU E-ON v ČR monopol .... jo nečíst článek, jen v diskusi nadávat co. Nějaké osobní problémy?
      Marcinescu
      • to Marcinescu
        25.09.2012 10:00

        Tak věcně to samozřejmě není monopol, ale oligopol, což ale na věci nic zásadního nemění. Stejně jako máme specifický trh z hlediska mobilních operátorů, pohonných hmot, či bank, tak ani v oblasti energií to není jiné, viz třeba zmiňované loňské zvýšení ceny u RWE, kdy to sváděli na kurs dolaru. Nakonec se ukázalo, že kurz dolaru se od ledna do listopadu prakticky nezměnil (http://www.csob.cz/cz/Csob/Kurzovni-listky/Stranky/kurzovni-listek-detail.aspx?Currency=USD&DateFrom=1.1.2011&DateTo=25.9.2012), ale ceny plynu se zvedly o 30%.
        oh171
        • Re: to Marcinescu
          25.09.2012 10:11

          Tady máš argumentaci od RWE: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/154249-rwe-v-prosinci-zdrazi-plyn-o-devet-procent/ Když jsem si stěžoval u ERÚ, přišla mi tato odpověď: "Nárůst ceny plynu odráží skutečný nárůst nákupní ceny komodity, jenom argumentace, že nárůst je způsoben pouze změnou kurzu USD, která, jak uvádíte, byla použita v informaci o navýšení cen plynu, není korektní." Takže jsou to šmejdi, jak ERÚ, tak RWE, zájem občanů není jejich zájem. BTW blbě nakoupit umí každý vůl. Takže ano, mám s tím osobní problémy, když mě stát nechrání a musím platit předražené nebo nekvalitní produkty.
          oh171
        • Re: to Marcinescu
          25.09.2012 10:10

          Právě pro všechny tyto, a jiné další důvody mne iritují tyto "výstříky" v diskusích. Komodita sice spadla o dost, ale konečnou cenu pro zákazníka přece netvoří jen komodita, ale například i distribuční náklady spojené s údržbou rozvodné sítě. A u elektřiny třeba i OZE.
          Marcinescu
          • to Marcinescu
            25.09.2012 10:25

            Jenže právě "údržba rozvodné sítě" je to, do čeho u nás nikdo moc neinvestuje a jsou za to kritizováni jak dodavatelé vody, elektřiny nebo plynu, ale také mobilní operátoři (i když tam jde spíš o rozvoj, což se však dá chápat také jako "údržba", když přihmouříš obě oči).
            oh171
          •  
            25.09.2012 10:14

            A hlavně nezapomínej, že cenu pro konečné spotřebitele určují z převážné části příjmové potřeby distributorů energií. To je ten pravý důvod.
            Jesse
            • EEX
              25.09.2012 10:40

              Cena přepravy a distribuce v konečné ceně dělá plynu cca 30%. A vývoj ceny komodity (plynu) si lze dohledat na lipské burze - eex.com. čili 2% by odpovídala a je to pořád míň jak očekávaná inflace.
              bohuš-bývalý Arkadij
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m