Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin se obul do Gazpromu kvůli korupci. Plynárenský moloch možná čekají změny

Putin se obul do Gazpromu kvůli korupci. Plynárenský moloch možná čekají změny

04.10.2012 17:18
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruský plynárenský gigant Gazprom by měl zlepšit obchodní model a vymýtit korupci ve svých strukturách, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Přidal se tak na stranu mnoha minoritních akcionářů, kteří po vedení společnosti dlouhodobě požadují zvýšení efektivity, propuštění úplatných manažerů a vyšší dividendu z rekordních zisků.

„Stále častěji se k nám dostávají tvrzení o tom, jak se vyvíjí obchody společnosti a jak je zkorumpovaná. Pravděpodobně je,“ sdělil Putin účastníkům konference pořádané bankou VTB. Dodal, že kohokoli zapleteného do korupčních praktik musí policie „chytit a uvěznit“. Mezi nákladové položky společnosti patří takové perly jako solária pro koně, jachtový klub v Petrohradě s luxusními pokoji nebo například sponzorské dary pro fotbalový klub Chelsea Romana Abramoviče. Loni Gazprom vydělal 44,7 mld. USD, nejvíc ze všech společností na světě.

Ruský prezident se také vyjádřil k dalšímu ožehavému tématu: monopolu na vývoz zemního plynu z Ruska, který si Gazprom bedlivě hlídá už řadu let. K ruským exportním plynovodům by podle Putina měli být připuštěni i nezávislí producenti jako Novatek. Jejich příchod by velmi uvítali zákazníci v Evropě, jelikož by se tím oslabila vyjednávací pozice Gazpromu, který se stará téměř o třetinu importních potřeb kontinentu. Řada významných odběratelů jako polská PGNiG či německá RWE se s Gazpromem kvůli podmínkám dlouhodobých kontraktů na dodávky plynu soudí.

Liberalizační tažení Evropské komise ve sféře energetiky, v jehož rámci dochází k oddělování těžby, transportu a distribuce surovin, Putin označil za chybné. Ve sféře plynu je podle něj nemožné, aby se provozovatelé rozvodových soustav sami uživili, jelikož potřebují příjmy z těžby. Stejně skepticky se prezident postavil vůči právě probíhajícímu vyšetřování Evropské komise, která Gazprom podezírá ze zneužívání monopolního postavení a účtování přemrštěných cen. Zatímco Gazprom má v Evropě 27% tržní podíl, norští producenti prý zabírají 29 % trhu. Místo tlačení Gazpromu do kouta by evropští regulátoři měli raději snížit spotřební daně, které podle Putina tvoří 60 % ceny účtované koncovým zákazníkům.

Gazprom naposledy kritizovala mezirezortní zpráva vypracovaná pro ruské ministerstvo hospodářského rozvoje. Podle ní musí plynárenský gigant rychle zvýšit efektivnost a návratnost investic, jinak mu hrozí ztráta konkurenceschopnosti na domácím i zahraničním trhu. Přelomový moment může podle dokumentu nastat za čtyři roky, kdy by ve Spojených státech měly být zprovozněny první větší terminály na vývoz zkapalněného plynu (LNG), čímž se tlak na straně nabídky ještě zvýší. Americké úřady zatím registrují žádosti o povolení na výstavbu LNG terminálů o celkové kapacitě 110 mld. m3 ročně, což je téměř polovina exportu ruského plynárenského gigantu.

Problémy čekají Gazprom i doma, kde ho vytlačují soukromí producenti, hlavně Novatek. Ten svými někdy až o 10 % nižšími cenami boduje u velkých zákazníků z řad elektráren a chemiček. Loni podíl menších plynárenských těžařů na ruském trhu dosáhl 25 %. Gazpromu to paradoxně pomáhá: díky uměle nízkým domácím tarifům se mu vyplatí nastřádat víc plynu na vývoz a přenechat méně lukrativní zákazníky nezávislým producentům. Skutečnost, že i přes nízko nastavené odbytové ceny dokážou menší těžaři vykazovat slušné zisky, nicméně dokládá propast v efektivnosti, která mezi státním a soukromým sektorem v těžbě plynu v Rusku existuje.

Kreml i management Gazpromu si uvědomují, že firma potřebuje solidnější dlouhodobou strategii pro udržení a rozvoj byznysu na exportních trzích. Její konkrétní podobu však zatím nikdo nepředložil.

Na fóru VTB také zazněla donekonečna omílaná mantra o nutnosti změnit růstový model Ruska. Představitelé vlády i soukromého sektoru se shodli na tom, že jen na příjmy z ropy a plynu se už země spoléhat nemůže. Ruská ekonomika loni rostla něco přes 4% tempem, což zaostává za předkrizovými roky. Stát přitom rozjel ambiciózní program zvyšování platů státních zaměstnanců, penzí a vojenských výdajů, jehož náklady značně zatěžují státní rozpočet. Ten je dosud z poloviny závislý na daňových a celních odvodech ropných a plynárenských společností. Jenže cena ropy v posledních měsících stagnuje a těžba v Rusku také.

Pokud by růst ekonomiky dosahoval 2 %, „jednoduše nemůžeme udržet rovnováhu mezi našimi sociálními povinnostmi a prostředky, které máme k dispozici…Bylo by to nemožné, nemožné!“ varoval na konferenci ministr pro hospodářský růst Andrej Bělousov. Společnost Capital Economics pro letošek odhaduje, že ruská ekonomika poroste 3,8% tempem.

(Zdroj: Moscow Times, RIA Novosti, Kommersant)


Váš názor
  • můžeme se divit
    04.10.2012 19:11

    Proto to u nás dneska takhle vypadá, když jsme měli tyhle molodce tak dlouho za náš vzor. Ještě že ty věčný časy už skončily. Bylo by jen potřeba vymést ještě ty smrady a manýry co tu po nich zbyly a bude lépe.
    Pikorka
    • Re: můžeme se divit
      04.10.2012 19:39

      To bys musel pozavírat polovinu managementu a představenstev ve všech podnicích se státní účastí. Ale tuším, že by ani to nepomohlo, protože jejich nástupci tu korupci už mají v genetické výbavě :-(
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data