Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PX v závěru týdne ztratil. Pegas oslabil útlum zákazníka v Evropě, KITD +7 % před odchodem na START

PX v závěru týdne ztratil. Pegas oslabil útlum zákazníka v Evropě, KITD +7 % před odchodem na START

26.10.2012 17:01
Autor: Josef Kohout

Závěr týdne zakončila pražská burza v červených číslech, index PX uzavíral poblíž denních minim na 965 bodech. Trh z počátku dne kopíroval okolní negativní sentiment a ze svých ztrát se nedokázal vymanit ani v odpolední části obchodování. To se naopak podařilo západoevropskému regionu, který z počátku dne ztrácel v návaznosti na včerejší report výsledků hospodaření technologických gigantů v zámoří a rovněž dnešní snížený výhled pro francouzské banky ze strany ratingové agentury S&P .

Na domácím trhu výraznějším propadem prošla Komerční banka, která utrpěla 2,8% ztrátu a končila těsně nad 4 000 metou. Komerční banku skrze mateřskou Societe Generale zasáhl negativní výhled na udržení ratingu. Standard & Poor’s kvůli zhoršujícímu se prostředí pro fungování bank zhoršila části francouzských bank rating, části jej potvrdila s negativním výhledem. Société Générale obdržela negativní výhled na udržení ratingu „A/A-1“, dosavadní výhled byl stabilní. Hodnocení je shodné pro Komerční banku. Podle S&P roste v Evropě riziko hlubší recese, francouzský realitní trh pak čeká pokles cen. Při křehkosti přístupu k tržnímu financování tyto faktory dále zatlačí na konkurenční podmínky a výsledky francouzských bank, očekává S&P .

Poklesem si vedle akcií Orco prošel také tuzemský výrobce netkaných textilií Pegas Nowovens. Odepsal 2,7 % k 451,5 v reakci na oznámení Kimberly-Clark, která opouští velkou část evropského trhu plenek pro děti. Producent Pegas je dodavatelem firmy. Podíl K-C na tuzemském trhu je odhadován na nízký dvouciferný, lídr trhu Procter & Gamble se značkou Pampers obsazuje zhruba polovinu trhu. Pro Pegas je důležité, že je dodavatelem jak K-C tak také P&G a v rámci ústupu K-C z trhu lze očekávat přesměrování dodávek Pegas k jiným odběratelům. Důležité ale také je, že K-C nehodlá uzavřít českou továrnu, ani v ní propouštět, ve východočeské Jaroměři, která je strategická a jedna z klíčových v Evropě. Mluvčí Pegas Kouřil uvedl, že firma dopady rozhodnutí K-C vyhodnocuje, zpráva je čerstvá. 


 
Bez větší akce zůstala vzhledem k uzavřenému primárnímu trhu rakouská Erste, která poklesla pod 460kč hranici a uzavřela s 0,8% ztrátou.

Aktivitu u energetických titulů dnes na „bedra“ převzal pouze ČEZ, který se sesunul pod 720kč metu a za podprůměrného objemu zakončil na 718 . Zdroje Lidových novin uvádějí, že čtyři zájemci o elektrárnu Dětmarovice nabízejí za elektrárnu kolem jedné miliardy, což je méně než očekávali naši analytici. ČEZ bude muset prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW, aby tak ukončil šetření Evropské komise, zda ČEZ v minulosti nezneužíval svou dominantní pozici na tuzemském elektroenergetickém trhu.

S jediným SPADovým obchodem si prošlo seanci NWR. Ztráty utrpěli i defenzivní zástupci jako je Telefonika CR či Philip Morris ČR.

Z menších zástupců se dařilo pouze akciím KIT digital, jež navazovaly na svůj včerejší 8% růst v zámoří. Dnes na konci obchodování skončilo působení KIT digital ve SPADu, od pondělka však bude možné titulu dále obchodovat na novém trhu START.

Celkový objem na trhu dosáhl podprůměrných 610 milionů korun při průměru posledního roku 0,797 mld. .


Čtěte více:

S&P sráží ratingy francouzských bank, čeká hlubší recesi i pokles cen nemovitostí. Horší výhled postihl SocGen i KB
26.10.2012 8:55
Ratingová agentura Standard & Poor’s kvůli zhoršujícímu se prostředí p...
Ve velké části Evropy končí plenky Huggies, dále posílí Pampers. Co to znamená pro Pegas Nonwovens jako dodavatele? (+komentář)
26.10.2012 12:18
Americká skupina Kimberly-Clark spolu s kvartálními výsledky oznámila,...

Váš názor
  •  
    29.10.2012 0:44

    Né, že bych se analytiků zastával, ale pro mě jsou jejich rady a postřehy přínosem v tom smyslu, že si od nich nenechám radit, ale pracuji s informacemi, které z jejich analýz plynou. To, že oni na základě určitých informací hodnotí určitou akcii jako růstovou a já si to vykládám jako klesající, je jiná věc.
    delcop
  • Makléři Patrije opět září i v říjnu...
    27.10.2012 6:29

    ........KITD +7 % před odchodem na START 26.10.2012 17:01 Autor: Josef Kohout, ............... otázkou stále zůstává proč nás tito malkléři neustále tak oblbují. Snad ze zvyku nebo, že považují zdejší čtenáře za takové blbce, kterým mohou naservírovat každou sračku a oni jim to ze zvyku sežerou. Každý si přece může vyhledat, že KITD v pátek rostl z 2.49 US na 2.60. Co používaji pan Kohout a jeho kolegové za kalkulačky že jim to dává těch oznamovaných 7% ? Moje kalkulačka ukazuje 4.42%. Proto asi taky raději mluví o těch 7% než aby uváděli jen těch 0.11US. To by nevznělo tak ohromně a nebyla taková sláva. Před dvěma dny jsem tady četl ohodnoceni zdejšich analztiků, obzvláště nějakého Žabžy a slušně řečeno - přesně to odpovídalo mým dnešním zkušenostem.
    Reporter
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data