Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Radek John skončil ve všech poslaneckých výborech, koalice jej odvolala

Radek John skončil ve všech poslaneckých výborech, koalice jej odvolala

09.11.2012 14:23
Autor: mediafax

Poslanci v pátek odhlasovali změny v poslaneckých výborech. Předseda strany Věci veřejné Radek John na návrh TOP 09 skončil v bezpečnostním výboru, mandátovém a imunitním výboru i ve stálé komisi pro kontrolu generální inspekce bezpečnostních sborů.

TOP 09 navrhla, aby John nejenom opustil funkci předsedy bezpečnostního výboru, ale také aby z výboru odešel. Podobně musí opustit i mandátový a imunitní výbor (MIV). "Pan John se projevil jako totálně neschopný ministr vnitra. Za tuto neschopnost byl odměněn funkcí," řekl poslanec Daniel Korte (TOP 09), podle kterého bývalo jednání výboru nekoncepční, chaotické a manipulativní. "Pan John prokázal, že by nedokázal řídit ani volský potah," myslí si poslanec vládní strany, John je podle něj bezpečnostním rizikem pro stát.

Jeho slova upřesňoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, upozornil na to, že John se chystá pracovat v nakladatelství Empresa Media jako publicista. "Já neznám pregnantnější spojení byznysu, politiky, novinařiny a médií," vysvětlil Gazdík. MIV se přitom zabývá i trestními spisy, existuje zde tak podle něj riziko, že by John vynášel informace ven z výboru.

S tímto pohledem nesouhlasil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Plno poslanců má podle něj vedlejší aktivity a nikdy kvůli nim žádné změny v obsazení výborů neprobíhaly. Vynášení tajných informací je podle něj ohlídané trestním zákoníkem a zákonem o střetu zájmů. "Zpřísněte zákon o střetu zájmů. Máme podezření, že se tady argumenty používají selektivně," upozornil Sobotka. Koalice nyní totiž získá většinu jak v mandátovém, tak v bezpečnostním výboru. Podle Johna dosud výbory plnily svou kontrolní funkci, nyní propadnou koalici a tak ji ztratí.

Sobotka připomněl koalici, že se situace po volbách může změnit. Podle něj nyní vznikl precedent, že pokud sociální demokraté vyhrají volby v roce 2014, tak může druhá strana očekávat stejné zacházení.

Podle předsedy NS-LEV 21 Jiřího Paroubka nejsou důvody pro odvolání relevantní. "Já jsem předsedou redakční rady serveru Vaševěc a nikdo nenavrhuje, abych byl odvolán. Tento týden jsem napsal pět článků a nikdo nenavrhuje, abych byl odvolán. Je pravda, že už skoro není z čeho," uzavřel svůj výstup.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) argumentoval, že je John neschopný. "Chápu, že se to v této sněmovně nenosí, nicméně my jsme pořád přesvědčeni, že totální odborná nekompetence je dostatečný důvod pro odvolání," apeloval pro vyhození předsedy VV a bývalého ministra vnitra z výboru.

Opozice částečně jeho slova přivítala, doufá tak, že se brzy vymění "neschopný" ministr Kalousek, který nedokáže vybírat daně, anebo například ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09).

Svého stranického šéfa se zastával poslanec Josef Novotný (VV). "Dvaadvacet let jsem v politice. Přes starostování jsem se přes Senát dostal až na tu nejvyšší úroveň a sněmovna je skutečně hnojem," řekl poslanec, podle kterého každý poslanec, který pro vyřazení Johna hlasoval, je "hnojem v chlívku". John označil jeho odvolání za popravu Věcí veřejných.

Do čela bezpečnostního výboru jmenovala koalice Johna poté, co opustil post ministra vnitra. Musela pro vytvoření této funkce rozdělit výbor, který na začátku své vlády z důvodů šetření vytvořila sloučením branného a bezpečnostního výboru.


Váš názor
  •  
    09.11.2012 14:41

    Novodobá Sibila (Kristýna Kočí) říkala my máme justici. Už to neplatí. Kalousek už má i policií.
    Homo
    •  
      09.11.2012 14:56

      http://ers.blog.cz/1211/wanted-criminals
      Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data