Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)

České ocelárny kvůli drahé elektřině zavřou, varuje šéf Vítkovic Světlík (+komentář k NWR)

12.11.2012 14:58, aktualizováno: 12.11. 15:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podniky začínají pociťovat vysoké ceny elektřiny a část z nich, včetně zahraničních investorů, začíná reálně uvažovat kvůli výrobním nákladům o odchodu z Čech. Uvedl to v rozhovoru pro LN majitel Vítkovice Holding Jan Světlík s tím, že na čele budou energeticky náročné provozy typu oceláren. „Evraz už svůj provoz uzavřel, ArcelorMittal Ostrava bude následovat,“ uvedl Světlík. Na prodej podle něj bude také provoz US Steel ve slovenských Košicích. V médiích se dnes objevily nepotvrzené zprávy, že US Steel již dostala nabídky od německé ocelárenské skupiny ThyssenKrupp i ukrajinských ocelářů.

„Máte cenu elektřiny, která se určuje na burze, a je tím pádem řekněme spravedlivá. Megawatt stojí jednou 45 eur, jednou 50, vyvíjí se podle nabídky a poptávky. To je cena, kterou platí má světová konkurence. Já kromě toho ještě musím platit za podporu obnovitelných zdrojů. Takže k nějakým řekněme 1200 korunám za megawatt bych měl od příštího roku platit ještě dalších 619 korun?“ uvádí v rozhovoru pro LN Světlík. „To je 26 eur, takový poplatek v Evropě neplatí nikdo. Dokud poplatky byly v promilích této částky, tak se to dalo akceptovat, ale tohle už není možné. Moje německá konkurence platí půl eura, 13 korun, a já budu platit 620? To je 50krát víc,“ upozorňuje šéf Vítkovic a připomíná, co to znamená v realitě energetického plánování firmy. „Můj šéf energetiky se zabývá tím, že celoročně sleduje cenu elektřiny na burze. Volá: Šéfe, teď to stojí 45,97 eura, pojďme koupit polovinu elektřiny pro rok 2014. A šetří mi centy, deseticenty. A nyní přijde nějaký úřad a řekne mi: Dej 619. Obrana žádná, konkurenceschopnost nulová,“ uvádí pro LN Světlík.

„Podle našeho názoru na oceláře v našem regionu dopadají nejen rostoucí ceny elektřiny (což je důsledkem poplatku na obnovitelné zdroje), ale i kombinace přetrvávající nízké poptávky v Evropě a rostoucích nákladů na emisní povolenky,“ upozorňuje analytik Patria Direct Tomáš Sýkora.

Podle něj jsou potíže regionálních ocelářů již započteny v ceně akcií NWR. „Případné uzavření provozu ArcelorMittal v Ostravě by ale pro NWR mělo fatální následky. Uvědomme si, že AMO představuje 34 procent odbytu koksovatelného uhlí NWR a 7 procent odbytu termálního uhlí těžaře. Provoz US Steel v Košicích pak představuje zhruba 27 procent odbytu koksovatelného uhlí NWR,“ vysvětluje Tomáš Sýkora.


 

New World Resources bude tuto středu 14. listopadu před zahájením trhu reportovat výsledky za třetí čtvrtletí roku.


Čtěte více:

Produkční ceny v září: Dopad neúrody kompenzuje levnější ocel
15.10.2012 9:28
Index cen průmyslových výrobců se v září nezměnil. Růst cen potraviná...
S cenami oceli padl i zisk ArcelorMittal. Nejnižší za tři roky, firma krátí dividendu
31.10.2012 10:30
Globální ocelárenská jednička ArcelorMittal silně pocítila pokles cen ...
Ocelárenská jednička ArcelorMittal se s dluhem nevyrovná, míní Moody’s a sráží rating do prašivého pásma
06.11.2012 16:48
Celosvětové největší ocelárenská skupina ArcelorMittal přišla o hodnoc...

Váš názor
  • Spirála smrti
    13.11.2012 0:53

    nastane, až velcí odběratelé ukončí odběr a ty náklady na TRVALE obnovitelné zdroje se začnou rozpočítávat na čím dále menší spotřebu ostatních. A krachovat budou další ... a další. Přebytky energie lze exportovat, ale bez přirážky. Myslím, že brzy bude lepší omezit zelenou ve svém šatníku.
    velkypcek
    • Re: Spirála smrti
      13.11.2012 7:25

      Přesně stejný názor zastávám již 2 roky. Je přímo skandální, jak se zachází s domácími odběratali. Na území ČR se vyrobí 2% elektřiny z FVE (a to pouze ve dne), ale OZE zaplatí za každou MVh, ať je vyrobí v uhelkách, vodních, či JETE. NEUVĚŘITELNÁ prasečina !!! A co víc. Ta elektřina, která se v ČR neodebere a vyváží se za hranice státu, tam konečný spotřebitel platí OZE 50krát menší (článek), než našinci - další zločin. Odběratel v ČR tak platí za všechny koncové odběratele už dnes. Tedy nejen za majitele FVE, jejich investiční náklady, úvěry bank a podnikatelské riziko, ale i za rakušáky, němce, poláky atd... Naše zkorumpované vlády a legislativci z nás udělali legitimní pitomce, kteří vše zaplatí, aby v tom řetězci měli všichni opstatní jistotu neoprávněného zisku. Tohle nemůže dlouho vydržet.
      Jesse
      •  
        13.11.2012 13:12

        Já to říkám už delší dobu . Vidím to na banánovou republiku. Jakýkoli odpor vůči podobným věcem je tvrdě zlikvidován. Vláda nemá vůli cokoli řešit.
        Jezdec.
  • Nikdy v Praze nemeli dost..
    12.11.2012 17:37

    Nasi Kravataci zijici na Hrade si porad mysli ze jejich zdrazeni prinese vic penez do jejich kasy aby mohli jeste vice rozhazovat. Opak je pravdou. Na jedne ocelarne v Ostrave je uz ted klid a jestli se s tim nic neudela zahranicni majitel pujde do levnejsiho kraje a vetsina Ostravaku si pujde nikdo nevi kam. M
    Technik
    • Re: Nikdy v Praze nemeli dost..
      12.11.2012 18:02

      no kdyby se to stalo tak by to byl asi velkly priliv lidi bez prace...a to pekelny...nemam ted zdani kolik lidi se v tomto retezci zivi...ale bude to velke cislo...no ted tedy nevim jestli nwr za pade znova nakupim...nevim nevcim
      OPTIMISTA
      •  
        12.11.2012 18:17

        Já jsem ti říkal - za pajcku to NWR bude drahý. Taky z toho nemám radost, ale fňukat nepomůže. Pomůže kulomet a valník munice.
        Jesse
        •  
          12.11.2012 18:40

          na zaklade niceho...tohle jsi nevedel...strilel jsi do tmy na nahodu ze nekoho trefis :D
          OPTIMISTA
  •  
    12.11.2012 16:01

    jedna vetsi hruza za hruzou se na tu geroj evropu zene..tohle uz neustoji ani mistr sveta Kalous...:D proboha...proboha...proboha... kam ti liode z cerne Ostravy pujdou pracovat ??? na urad prace a socialnich veci ???mezi odborniky ??? no jeste bude veselo
    OPTIMISTA
  •  
    12.11.2012 15:52

    Ceska energie, je a bude draha. Je to polostatni podnik, spatne manazersky vedeny. Viz. prodelecne investice na balkane, kde CEZ snadno preplacel sve konkurenty. A kdyz zkusil ty figle s predrazenymi poradci, tak celej hezkej CEZ poslali albanci domu, kde mu to vse prochazi, protoze sponzoruje politiku. Vyvazime tretinu vyroby el. energie, ovzdusi mame nejhorsi v evrope a energii jednu z nejdrazsich...
    fluidum
    •  
      13.11.2012 18:49

      Tak takový jako jsi ty zbožňuju. Těch je plná naše země, umělců, který ví úplné hovno. Tak v Albánii to bylo tak, že šlo o boj mezi regulátorem a Čezem. Pokud ti někdo zdraží elektřinou, kterou ty musíš nakupovat o 200% a tobě zakáže zdražení, tak to tvůj profit jistě postihne. Dále v Albánii jsou oblasti, kde se boj proti černým neplatičům nedá uskutečnit. Další albánský zákon říká, že pokud ve vescnici platí 1% obyvatel elektřinu nesmíš ji odpojit, tudíž oni si dobře hlídají tu 1% procentní hranici. Dále v Albánii je zákon, že ti danová kontrola dá pokutu a poté se musíš soudit se státem, že je to neoprávněné. Ale k soudu můžeš jít poté co pokutu zaplatíš. Když ti napálí 20 000 000 euro pokutu, je to dost obtížné. A soud se táhne roky. Až budeš vědět něco o byznyse, který je reálný tak dej vědět. To že sedíš doma na zadku a přečteš nějaké chytrosti místních panalytiků (to p tam má svůj důvod) z tebe znalce neudělá. Jdi a udělej byznys třeba na Kubě a pak se tu můžeš rozčilovat. :-) S elektřinou je to na prd to souhlasím ;-)
      Tommy
      •  
        13.11.2012 19:50

        energie v Albanii pro cez nezdrazila o 200% ale o 49%. Cez nema pravo s regulatorem bojovat, ten se jim musi ridit, od toho je to regulator. U nas, ale podobne urady zobou cezu z ruky.. pokud nekam mam nasypat par mld Kc tak si predtim prectu jejich zakony a neocekavam, ze to bude stejne snadne jako u nas. Brecis tady za spatne manazerske rozhodnuti cezu.
        fluidum
  • Chudáci
    12.11.2012 15:07

    akcionáři, co drží akcie od ceny 320 korun.Kolem této ceny jste je (analytici) lákali k nákupům, když se akcie cpaly do Londýna.Radši ani ty články a rozbory profesionálů-analytiků nečíst((Po špatných výsledcích ještě hrozí zavření oceláren a akcie půjde úplně k ledu a pan Bakala v klidu dá rozhovor pro Patrii, jak investuje do Afriky..To se mi zdá dost neomalené vůči akcionářům.
    ZUZKA
    • Re: Chudáci
      12.11.2012 20:26

      Nejde přece o výrobní cenu -ta je srovnatelná např. s Německem. Jde o navýšení na obnovitelné zdroje o cca 50% - a s tím má Čez jen málo společného.
      sujo
    • Re: Chudáci
      12.11.2012 17:24

      Dneska v rádiu říkal, že vidí business v cyklistice.
      berta
      •  
        12.11.2012 17:29

        urcite...ujet se da na cemkoli a kamkoli kazdopadne tohle je fakt ktery moc humorny neni...
        OPTIMISTA
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university