Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
S&P udělila nejvyššímu ratingu Británie „negativní“ výhled. Oživení ekonomiky bude delší

S&P udělila nejvyššímu ratingu Británie „negativní“ výhled. Oživení ekonomiky bude delší

14.12.2012 8:36, aktualizováno: 14.12. 9:57

Aktualizováno

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zhoršila výhled hlavního úvěrového ratingu Velké Británie ze stabilního na negativní. Zdůvodňuje to rizikem, že oživení tamní ekonomiky by mohlo trvat déle, než agentura předpokládala. Ostrovní země je zatím agenturou hodnocena nejvyšším ratingem „AAA“, S&P však varovala, že existuje třetinová pravděpodobnost, že o něj během příštích dvou let přijde. 

Změna ratingu odráží názor agentury, že zadlužení britské vlády ve vztahu k hrubému domácímu produktu země se bude až do roku 2015 zvyšovat a teprve pak lze čekat postupné snižování. „Očekáváme, že čistý dluh země Spojeného království relativně k HDP bude pokračovat v růstu i v roce 2015, než začne opět klesat,“ uvedla S&P. Důraz britské vlády na úspornou fiskální politiku podle ní negativně dolehne na ekonomický růst, přičemž „budoucí šoky na trhu práce budou zdrojem dalších tlaků na vládní finance“. 

"Z toho důvodu měníme výhled dlouhodobých ratingů Velké Británie ze stabilního na negativní. Odráží to náš názor, že existuje pravděpodobnost jedna ku třem, že bychom rating mohli snížit, pokud ekonomická a fiskální výkonnost Británie bude slabší, než nyní očekáváme," píše agentura ve svém oznámení.

„Nadále se domníváme, že vládní snahy v několika příštích letech o ozdravení britských fiskálních účtů pravděpodobně zatíží ekonomický růst, ačkoli podotýkáme, že tempo rozpočtové konsolidace se zřejmě krátkodobě uvolní,“ dodala agentura. Pokud se v příštích dvou letech rozhodne rating VB snížit, bude to výsledkem pozdního a nevyrovnaného ekonomického oživení, nebo povolení vlády ve snaze naplnit rozpočtové cíle, uvedla S&P.

Pro roky 2013 až 2015 S&P očekává reálný růst britského HDP o 1,6 %. „Ve střednědobém výhledu očekáváme pomalý růst HDP a zároveň růst vládního zadlužení k HDP až do roku 2015, namísto stabilizace již v roce 2014, jak jsme dříve předpokládali,“ uvedla agentura.

Rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si peníze za velmi nízký úrok. Vzhledem k tomu, že vlády si peníze na refinancování půjčují rutinně, vysoký rating zpravidla znamená úlevu pro státní rozpočet, protože země má nižší náklady na obsluhu dluhu.

Nelepšící se výhled ekonomiky Velké Británie minulý týden potvrdil tamní ministr financí George Osborne. Ten ve svém prohlášení směřovaném parlamentu představil zhoršenou prognózu hrubého domácího produktu pro letošek i následující roky a v souvislosti s ní uvedl, že potrvá déle, než se podaří zkrotit schodek rozpočtu.

Výkon britské ekonomiky by v letošním roce měl podle vlády zpomalit o 0,1 procenta namísto v březnu předpokládaného růstu o 0,8 procenta. Navrátit k růstu by se měla v příštím roce a to tempem +1,2 % proti dříve očekávaným 2 %, uvedl Osborne. Zároveň představil dlouhodobější prognózu hospodářského růstu na roky 2014 až 2017 a to postupně ve výši +2 %, +2,3 %, +2,7 % a +2,8 %. Se slabším než očekávaným růstem ekonomiky souvisí delší časový rámec pro rozpočtovou konsolidaci, který posunul o jeden rok na 2017 a 2018. Poměr dluhu země vůči hrubému domácímu produktu podle něj nezačne klesat dříve než v letech 2016-17.

(Zdroj: S&P , čtk, Bloomberg)


Čtěte více:

Britskou ekonomiku dostaly z recese výdaje domácností a vývoz. Ekonomové varují před předčasným optimismem
27.11.2012 11:22
Britská ekonomika se ve třetím čtvrtletí letošního roku vymanila z rec...
Britský MF zhoršil výhled růstu ekonomiky i stabilizace rozpočtu. Chystá nižší daň firmám, ale vyšší bankám
05.12.2012 15:26
Nelepšící se výhled ekonomiky Velké Británie dnes potvrdil tamní minis...
Velká Británie vzorem pro Francii, nebo naopak?
12.12.2012 7:58
Podle několika analýz je na tom francouzská ekonomika ze strukturálníh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data