Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asociace: Bytů se prodává méně, ceny stagnují. Kromě Prahy a Brna se nestaví

Asociace: Bytů se prodává méně, ceny stagnují. Kromě Prahy a Brna se nestaví

19.12.2012 11:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Prodeje bytů a rodinných domů v Česku klesají. Kromě Prahy a Brna se kvůli tomu téměř zastavila nová výstavba. Důsledkem je také stagnace či pokles cen. Vyplývá to z nové analýzy českého realitního trhu Trend Report 2012, kterou představila Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

"Nelze předpokládat, že by se tato situace v brzké době výrazněji měnila, a to ani dalším razantnějším snížením cen," uvedli autoři studie. Trh je totiž podle odborníků z jistého hlediska nasycený. Příčinou je například privatizace obecních bytů, úbytek mladých lidí, nebo snižování výnosů z bytových investic. Slabý zájem o novostavby vedl letos developery k řadě slevových a jiných cenových pobídek.

Ceny nemovitostí se podle realitní asociace v příštím období příliš měnit nebudou. Přes trvající zájem spíše o menší byty se mírně zvýší poptávka po větších bytech vhodných pro rodiny s dětmi. Dalším trendem bude také pokračující růst nedobrovolných prodejů bytů ze strany lidí, kteří nesplácí své úvěry.

Podle institutu IRI se v ČR koncem letošního roku zastavil pokles cen starších bytů. V některých krajských městech dokonce ceny bytů mírně rostly, v průměru ale spíše stagnují, vyplývá z informací, které zveřejnil Institut regionálních informací (IRI).

Poměrně výrazně vzrostly za poslední měsíce průměrné ceny starších bytů o rozloze 68 metrů čtverečních, tvrdí institut. Například v Brně jeho cena vzrostla o téměř pět procent. Standardní byt této kategorie stojí dnes v Brně asi 2,1 milionů korun. Loni to bylo zhruba o sto tisíc méně. O více než čtyři procenta vzrostla cena bytů v Olomouci. Naopak největší propad cen, konkrétně o 6,7 %, zaznamenala Ostrava. „V Brně a jeho okolí jsou ceny stabilní vzhledem k jeho celkovému významu a postavení," uvedla jednatelka IRI Milada Kadlecová.

Velmi zajímavé je podle ní srovnání vývoje cen starších bytů v krajských městech ČR za poslední čtyři roky. Z něj vyplývá, že zatímco v Brně se od roku 2008 snížila cena standardních bytů o pouhých 3,3 procenta a v Českých Budějovicích o 4,9 procenta, v Ostravě to bylo téměř o třetinu, v Liberci o 23 procent a v Praze o 19,3 procenta.

Od prvního ledna 2013 přestane v celé ČR platit regulace nájemného, podle IRI to velké změny v cenách nepřinese. "Je velmi pravděpodobně, že nájemné se bude diferencovaně měnit pro různé skupiny bytů. Zejména je možný růst nájemného u malých bytů a u skupiny bytů luxusnějších," uvedla Kadlecová.

U průměrných bytů v průměrných lokalitách je možné podle ní naopak očekávat stagnaci a spíše tlak na pokles cen. Na konci letošního roku se zvýšení tržního nájemného projevilo nejvíce zejména v Plzni a v Brně.

Podle analýzy ČNB, kterou nedávno prezentovala členka bankovní rady Eva Zamrazilová, na tuzemském realitním trhu pokračuje zpomalení zahájené i dokončené výstavby, nastoupené po roce 2008, při stále vysoké rozestavěnosti. „Klesá podíl bytů prodaných před dokončením, stoupá doba od dokončení do prodeje a stoupá také variabilita úspěšnosti mezi developery z pohledu lokality a kvality,“ uvádí Eva Zamrazilová.

Ceny nemovitostí v současné době v ČR dle centrální banky odpovídají fundamentům s tím, že největší rozsah korekce ČNB pozoruje u běžných „klasických“ bytů, pomalejší ale stabilní je naopak růst cen pozemků, který bude podle centrální banky pokračovat.



Pro rok 2013 vnímá ČNB rizika vývoje realitního trhu ve směru jeho poklesu, což souvisí s nucenými prodeji bytů (růst úvěrů v selhání i s poklesem cen bytů), dalších možným poklesem ekonomické aktivity, s poklesem dynamiky reálných mezd také poklesem disponibilních příjmů domácností i dalších růstem nezaměstnanosti.

(Zdroj: ARTN, IRI, čtk, ČNB)


Čtěte více:

Realitní trh 2013: Ceny bytů klesnou, pozemky hodnotu zvýší, oživí spekulanti. Co Evropa a USA?
06.12.2012 17:32
Nemovitostní trh je místem, kde se dříve než v jiných sektorech ekonom...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university