Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Realitní trh 2013: Ceny bytů klesnou, pozemky hodnotu zvýší, oživí spekulanti. Co Evropa a USA?

Realitní trh 2013: Ceny bytů klesnou, pozemky hodnotu zvýší, oživí spekulanti. Co Evropa a USA?

06.12.2012 17:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Nemovitostní trh je místem, kde se dříve než v jiných sektorech ekonomiky projeví nastavení měnové politiky a naopak vývoj na něm vyvolává rozsáhlé dopady do širší reálné ekonomiky, jak jsme se (tvrdě) přesvědčili u Spojených států, Irska či později a o to vlekleji Španělska. Proto patří k sektorům hlídaným centrálními bankami. Co si o vývoji v příštím roce myslí ČNB s využitím prognóz a dat svých, ČSÚ a dalších či představitelé americké měnové politiky?

Tuzemská ekonomika je od roku 2011 podporována zejména čistým vývozem při slabosti investic a domácí poptávky (spotřeby domácností stále výrazněji). Ruku v ruce od přelomu let 2010/2011 generuje stavebnictví záporný příspěvek k HDP, jako odvětví výrazně cyklické, závislé na domácí poptávce.

001
(Graf: ČNB)

Pod stabilizací vlažné kladné dynamiky úvěrů domácnostem i podnikům se podepsalo postupné snížení sazeb ČNB až k nule, růst ale, jak zdůrazňuje ČNB, zůstává slabý. Důvodem je mimo jiné výrazné zpřísnění úvěrových podmínek – bonitních kritérií bank. „Úvěry domácnostem stabilně rostou, objem korunových úvěrů nefinančním podnikům se začal zvyšovat,“ uvádí v prezentaci ČNB členka bankovní rady Eva Zamrazilová. Jaký lze na finančním východisku čekat vývoj cen a prodejů realit?

České reality 2013: Pokles cen u bytů, odolnost cen pozemků

Podle Evy Zamrazilové na tuzemském realitním trhu pokračuje zpomalení zahájené i dokončené výstavby, nastoupené po roce 2008, při stále vysoké rozestavěnosti. „Klesá podíl bytů prodaných před dokončením, stoupá doba od dokončení do prodeje a stoupá také variabilita úspěšnosti mezi developery z pohledu lokality a kvality,“ uvádí Eva Zamrazilová.

Ceny nemovitostí v současné době v ČR dle centrální banky odpovídají fundamentům s tím, že největší rozsah korence ČNB pozoruje u běžných „klasických“ bytů, pomalejší ale stabilní je naopak růst cen pozemků, který bude podle centrální banky pokračovat.

S korekcí cen zejména u bytů stoupl dle ČNB v sektoru developerů růst úvěrů v selhání postupně ze zhruba 8 procent k 14 i více procentům. „Podstatně nižší zůstává podíl úvěrů v selhání u hypoték domácností, kolem 4 procent,“ uvádí ČNB. Zde můžeme vysledovat „malou ochotu bank financovat developerské projekty“, o které slyšíme práce od developerů, zatímco hypotéky (zejména refinancování za současných nízkých sazeb) rostou vysoko nad dynamikou dalších úvěrových segmentů.

002

(Graf: ČNB)

Srovnání nabídkových a realizačních cen dle ČNB ukazuje, že na pražském nemovitostním trhu byl v letech 2006 až 2008 růst nabídkových cen nižší proti realizačním, letošek ale přinesl obrat. Ve zbytku ČR je naopak dle ČNB korekce rychlejší při sblížení dynamiky realizačních a nabídkových cen. Ukazatele udržitelnosti cen bytů, které ČNB sleduje, jak u poměru ceny bytu a mezd, tak u poměru ceny bytu a tržního nájmu, klesly na hodnoty nejnižší za posledních pět let. V případě cen, za které se byty nakonec skutečně prodávají, má ČSÚ k dispozici údaje naposled za letošní druhé čtvrtletí. U staršího bydlení ceny klesly o 5,7 procenta. V segmentu nových bytů mají statistici údaje jen za Prahu, kde ve druhém čtvrtletí nové bydlení zlevnilo o 3,4 procenta.


005

(Graf: ČNB)

Jmenovatele druhého indikátoru se týkají rostoucí výnosy z nájmu při klesajících tržních úrocích úvěrů na bydlení i výnosu 10letého dluhopisu. Pokles úrokových sazeb zajistil, že je ve všech regionech výnos z nájmu vyšší než z dluhopisů i nad úroky úvěrů z bydlení. Otevřen je tak prostor pro spekulativní nákupy realit. Dynamika je vyšší v regionech s celkově nižšími nájmy, jako je Ústí nad Labem či Ostrava.

Pro rok 2013 vnímá ČNB rizika vývoje realitního trhu ve směru jeho poklesu, což souvisí s nucenými prodeji bytů (růst úvěrů v selhání i s poklesem cen bytů), dalších možným poklesem ekonomické aktivity, s poklesem dynamiky reálných mezd také poklesem disponibilních příjmů domácností i dalších růstem nezaměstnanosti. „Zejména nízká aktivita v ekonomice a nižší růst reálných mezd naplnily riziko poklesu cen. Vysoká rizika v sektoru developerů přetrvávají,“ uvedla ČNB, pro kterou jde o střet mezi podporou ekonomiky a dohledu nad bankami a finanční stabilitou. „Pokles cen nemovitostí může pokračovat a předpokládané oživení se odkládá do roku 2014,“ uvedla členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová.

Nemovitosti v Evropě a Státech: USA jako Irsko, Británie jako Španělsko

Z vrcholu realitní bubliny ve Spojených státech v roce 2006, kdy byly ceny realit řádově o 90 procent nad rokem 2000 dle propočtu ČNB, jsou ceny dnes již u hladiny dlouhodobě rovnovážného růstu. „Rozsah bubliny je srovnatelný s Irskem, Velké Británie se Španělskem. Za pozornost z pohledu hlídání realitní bubliny stojí „poklidně“ stabilně rostoucí ceny nemovitostí v Německu, Rakousku, Belgii či Francii. Stejně jakov České republice, klesají ukazatele udržitelnosti cen bytů na pětiletá minima v USA, Irsku i Španělsku.

003



004

(Grafy: ČNB)

Představitel americké měnové politiky v době, kdy se realitní bublina rozvinula, bývalý guvernér Fedu Alan Greenspan, dnes uvedl, že ceny amerických realit se mezi lety 2000 až 2006 více než zdvojnásobily a do budoucna se trh bude vyvíjet ve zcela jiných mantinelech v závislosti na celkové dynamice ekonomiky. „Novým normálem růstu ekonomiky budou 2 procenta,“ uvedl Greenspan.


(Zdroj: ČNB, Bloomberg, S&P Case Shiller, CNBC, Fed)


Čtěte více:

Reality v CEE: Nepřízeň už v ceně, lepší pohled na Orco. Výhled pro český trh a Prahu? (analýza KBC)
20.09.2012 17:05
Krátkodobý výhled realitního sektoru v regionu střední Evropy zůstává ...
Americké reality: Započatá výstavba i povolení potvrzují čtyřletá maxima
17.10.2012 14:55
Zahájená výstavba nových domů ve Spojených státech i počet vydaných st...
Špatné úvěry španělských bank narostly nad 10 %, krizový scénář výchozím. Aukci pomohl rating
18.10.2012 11:25
Úvěry v selhání španělských bank v srpnu narostly na 178,6 miliardy e...

Váš názor
  •  
    27.12.2012 8:34

    Investice do bytu je jedna z nejhorších investic, kterou můžete udělat. Dát milion do bytu na pronájem to je šílenství . Milion na burze vám přinese větší zisk než pronájem bytu. Pronájem bytu lze přirovnat k penězům na běžném účtu. Cena bytu bude nadále klesat. Bytů se staví dostatek. Koupit lze jen některé nemovitosti, jen z některých je dobrý výnos. U bytů rozhoduje lokalita a kvalita. Takových bytů je na trhu velmi mizivé množství. Z projektů je to 1 z 100. Šílenstcví některých lidí pokračuje. Nepřemýšlí a koupí nemovitost, u které bude za 10 let stát dálnice a potom houfně sepisují petice. Stejné je to i na burze , většina lidí nepřemýšlí a udělá to. Nakupujte vždy jen v propadu, jedině tak dosáhnete zisku.
    Jezdec.
  • kuče za 4-6 mega
    11.12.2012 16:55

    domečky za 10,15 i 20 mega tot krásný výlev z ČEZka jo jo ceny nemovitostí budou klesat nejen 2013 ale i 14 ,15,16,17, a nejspíš tak kolem roku 2020 můžeme čekat nějaké (snad) oživení (v Japonsku boj s defalci a pokles cen nemovitosti rovných 20 let - a pak investuj do nemovitosti neb ji ve staří prodáž to je ale LEŽ a nesmysl :-) HU HUA HUA HAHAH V ČEZku PRO PITOMCE JAK DĚLANÁ) milá paní Zamrazilová holt v ČNB odborníci na pravých místech můůůůhehehehehe
    martík
    • Re: kuče za 4-6 mega
      03.01.2013 17:37

      jeste stesti ze je tu ta amnestia ... vezni vytahnou svoje ukryty kacky a skupi co sa da :)
      eple
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data