Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros končí s kritikou: Euro přežije a měnové války ho posílí

Soros končí s kritikou: Euro přežije a měnové války ho posílí

25.01.2013 10:58, aktualizováno: 25.1. 12:40

Aktualizováno

Ani ne před rokem miliardář George Soros mluvil o tom, že by krize eura mohla zničit celou Evropskou unii a uvrhnout region do ztracené dekády, nyní už věří v překonání nejhoršího a posílení společné evropské měny. Dlouhodobý kritik německých politických zásahů v rámci Evropy byl tentokrát smířlivější i vůči krokům protlačovaným Angelou Merkelovou.

„Německo vždycky udělá nutné minimum pro to, aby zachovalo společnou evropskou měnu,“ nechal se včera na Světovém ekonomickém fóru v Davosu slyšet George Soros. Zopakoval sice svůj dřívější postoj, podle kterého jsou úsporná opatření v Evropě v současnosti kontraproduktivní, zároveň ale věří v další posilování eura, které se dnes dostává na nová skoro roční maxima nad 1,346 USD/EUR.

„Tlak Německa na úspory ve fiskální politice a na měnovou politiku znamená, že euro bude dále posilovat, jelikož ostatní země sledují expanzivnější politiku,“ uvedl podle agentury Bloomberg známý miliardář s tím, že snahy některých zemí o podporu ekonomik skrze oslabení domácí měny mohou vést až k měnovým válkám. „Měnové trhy byly v posledních několika letech dosti stabilní… nyní ale převádějí větší ohňostroj, větší volatilitu,“ dodal.

Před rizikem měnových válek a sílícího vlivu politiků centrální banky, které mají být nezávislé, včera varovala i Angela Merkelová. Zmínila se přitom o Japonsku, kde je nyní centrální banka pod tlakem nové vlády na razantní zvyšování objemu peněz v ekonomice. "Je známo, že my v Německu jsme toho názoru, že centrální banky nejsou od toho, aby napravovaly špatná politická rozhodnutí a nedostatek konkurenceschopnosti," uvedl včera v Davosu Německá kancléřka. Tento týden hovořil o rizicích konkurenčních devalvací měn také šéf německé centrální banky Jens Weidmann.

Mimo Japonska prosazují extrémně uvolněnou měnovou politiku i Spojené státy, relativně opatrné nestandardní kroky je nucena pod tlakem krize uskutečňovat i ECB a připravenost k intervencím zacíleným na oslabení koruny a posílení ekonomiky skrze nárůst exportu v posledních měsících několikrát zopakoval i ČNB. Lití levných peněz do ekonomiky ale podle kritiků vede k oslabování národních měn, a v této souvislosti se mluví už několik let o "měnových válkách".

Na odlišnou strunu dnes v Davosu zahrála šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Vyslovila se totiž pro další podporu ekonomického růstu ze strany centrálních bank, protože je podle ní stále nezbytná. Mezinárodní měnový fond ve středu snížil výhled růstu globální ekonomiky pro letošní rok z říjnových 3,6 procenta na 3,5 procenta. U eurozóny nově čeká na místo 0,2% růstu 0,2% pokles ekonomiky.

Euro poroste, jen dále oslabí

George Soros o měnových pohybech ví své, neboť se stal investorskou legendou díky odvážné spekulaci proti britské libře v roce 1992, kdy na transakci vydělal miliardu dolarů. „Současný trend naznačuje růst eura a oslabení jenu,“ řekl včera Soros. S nadsázkou dodal, že obvykle neví, kam až věci mohou zajít, ale je schopný vidět, jakým směrem se ubírají.

Zatím poslední veřejný projev George Sorose na veřejnosti přesto nelze označit za zcela bez ostnu vůči eurozóně a především Německu. Nechal se totiž slyšet, existují důvody, proč se stále může politická situace v Evropě v následujících dvou letech zhoršit. „Nemyslím si, že Evropa může politicky fungovat v situaci, kdy existuje jediné centrum – jmenovitě Německo – a ostatní země jako je Itálie a Španělsko jsou odsouzeny k věčné podřazenosti,“ řekl miliardář.

Úrokové sazby čeká strmý růst

Na adresu největší ekonomika světa George Soros v Davosu uvedl, že Spojené státy potřebují především obnovit ekonomický růst, který jim pomůže snížit problém rostoucí zadluženosti.

Politiku americké centrální banky, která v rámci třetí ze série kvantitativních uvolňování měnové politiky skupuje americké dluhopisy, Soros pochválil. „Je to správná politika, protože nenavyšuje čisté zadlužení země,“ cituje z jeho slov CNBC.

George Soros ale také upozornil, že signály oživení americké ekonomiky je třeba brát také jako předzvěst výrazného růstu úrokových sazeb. „Jakmile se ekonomika opět rozjede, úrokové sazby čeká strmý výstup vzhůru,“ řekl Soros s tím, že tento pohyb mohl již začít, nebo nás čeká velmi brzy. „Myslím, že se to s největší pravděpodobností stane ještě letos. Hned, jak překleneme nejistotou ohledně rozpočtu (dluhového útesu) a budoucích investic,“ uvedl k načasování.

Práci americké centrální banky v posledních letech a blízké budoucnosti nazval Soros „delikátním dvoufázovým manévrem“. Nejprve totiž Fed musel do ekonomiky nalít dostatek peněz na to, aby se dokázala vybičovat k růstu, nyní se ale blíží doba, kdy budou muset být staženy zpět z oběhu.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP)


Čtěte více:

Soros: Krize eura by mohla zničit celou EU, odpovědnost nese i Německo. Zbývají tři měsíce klidnějších trhů
04.06.2012 8:19
Krize eura by mohla zničit celou Evropskou unii a uvrhnout region do z...
Soros: Proč by Německo mělo jít v čele, anebo odejít (+video)
10.09.2012 10:42
Evropa je od roku 2007 ve finanční krizi. Když bankrot Lehman Brothers...
Juncker: Euro je nebezpečně silné
16.01.2013 9:51
Posílení eura proti dolaru o více než 8 procent za poslední půl rok až...
Bank of Japan přitvrdí v boji s deflací. Kromě dvojnásobného inflačního cíle slíbila i QE bez omezení
22.01.2013 8:43
Bankovní rada japonské centrální banky dnes po dvou dnech jednání vyda...
Merkelová: Tlak na reformy nesmí polevit. Na Japonsko se nedívám bez obav
24.01.2013 16:31
Německá kancléřka Angela Merkelová dnes varovala před oslabením struk...

Váš názor
  • Buď tomu Soros vůbec nerozumí
    25.01.2013 12:54

    nebo je to zase nějaká bouda na investory. Čtenáři by si měli jeho předpověď o strmém růstu úroků (možná ještě letos) zapamatovat a pak porovnat s realitou.
    Josef
    • Re: Buď tomu Soros vůbec nerozumí
      30.01.2013 17:36

      Dle mě se jen překlopil ze shortu na long a opět se změnila zcela optika :-))
      TOM
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data