Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros: Proč by Německo mělo jít v čele, anebo odejít (+video)

Soros: Proč by Německo mělo jít v čele, anebo odejít (+video)

10.09.2012 10:42

Evropa je od roku 2007 ve finanční krizi. Když bankrot Lehman Brothers ohrozil kredit finančních ústavů, soukromé úvěry nahradily úvěry státu, což odhalilo nepřiznaný kaz eura. Převedením práva tisknout peníze na Evropskou centrální banku (ECB) se členské země vystavily riziku platební neschopnosti, jako země Třetího světa silně zadlužené v cizí měně. Komerční banky napěchované státními dluhopisy slabších zemí se staly potenciálně insolventními.

Existuje paralela mezi probíhající krizí eura a mezinárodní bankovní krizí roku 1982. Mezinárodní měnový fond tehdy zachránil bankovní soustavu tím, že silně zadluženým zemím půjčil jen nejpotřebnější sumu peněz; krachu se předešlo, ale za cenu vleklé deprese. Latinská Amerika si prošla ztracenou dekádou.

Tehdejší úlohu MMF dnes hraje Německo. Scéna se liší, ale účinek je tentýž. Věřitelé přesouvají celé břemeno korekce na dlužnické země a vyhýbají se vlastní zodpovědnosti.

Krize eura je složitou směsí problémů bankovnictví a suverénních dluhů, jakož i divergencí v ekonomické výkonnosti, které v eurozóně způsobují nevyváženosti v platebních bilancích. Úřady nerozuměly spletitosti krize, natož aby znaly řešení. Tak se pokusily koupit si čas.

To obvykle zabere. Finanční panika opadne a úřady ze své intervence realizují zisk. Tentokrát však ne, protože finanční problémy se spojily s procesem politické dezintegrace.

Když byla Evropská unie vytvořena, šlo o ztělesnění otevřené společnosti – dobrovolný svaz rovnoprávných států, které se pro společné dobro vzdaly části své suverenity. Krize eura teď EU proměňuje v něco fundamentálně odlišného: rozděluje členské země na dvě kategorie, věřitele a dlužníky, přičemž věřitelé mají navrch.

Německo se jako nejsilnější věřitelská země vyvinulo v hegemona. Dlužnické země platí za financování svého státního dluhu značné rizikové prémie. To se obecněji odráží v jejich nákladech na financování. Situaci ještě dále komplikuje skutečnost, že Bundesbanka zůstává věrná zastaralé monetární doktríně vycházející z traumatické zkušenosti Německa s inflací. V důsledku toho chápe inflaci pouze jako ohrožení stability a přehlíží deflaci, která je skutečnou hrozbou dneška. Německé trvání na nutnosti úspor v dlužnických zemích navíc může zvýšit míru zadluženosti vlivem klesajícího HDP a tím se snadno stát kontraproduktivním.

Existuje reálné nebezpečí, že Evropa zůstane dvouvrstvá napořád. Lidské i finanční zdroje bude přitahovat střed a okraj zůstane permanentně v depresi. Periferie však vře nespokojeností.

Evropská tragédie není výsledkem zlovolného spiknutí, ale pramení spíše z nedostatku soudržných politik. Tak jako v řeckých tragédiích, k nezamýšleným, leč osudným důsledkům vedou chybné přístupy a prostý nedostatek porozumění.

Německo je jako největší věřitelská země ve vůdčím postavení, ale odmítá na sebe vzít další závazky; všechny příležitosti k vyřešení krize proto byly prozatím promarněny. Krize se z Řecka rozšířila do dalších schodkových zemí a nakonec zpochybnila přímo přežití eura. Jelikož rozpad eura by způsobil obrovskou škodu, Německo vždy udělá nutné minimum, aby jej udrželo pohromadě.

Naposledy se německá kancléřka Angela Merkelová postavila za prezidenta ECB Maria Draghiho a nechala prezidenta Bundesbanky Jense Weidmanna osamoceného. To ECB umožní vytvořit strop nad výpůjčními náklady zemí, které se podřídí programu úspor pod dohledem Trojky (MMF, ECB a Evropská komise). To sice euro zachrání, ale je to také krok směrem k trvalému rozdělení Evropy na dlužníky a věřitele.

 
Dlužníci nutně dvouvrstvou Evropu dříve či později odmítnou. Pokud se euro rozpadne ve zmatku, zničí to společný trh i EU a Evropa se ocitne v horší situaci, než v jaké byla před započetím sjednocovacího úsilí, vzhledem k dědictví vzájemné nedůvěry a nepřátelství. Čím déle k rozpadu dojde, tím horší bude konečný výsledek. Je tedy načase zvážit alternativy, které byly až donedávna nepředstavitelné.

Podle mého soudu nejlepším postupem je přesvědčit Německo, aby si vybralo, zda půjde v čele vytváření politické unie s nefalšovaným sdílením břemen, anebo zda opustí euro.

Jelikož veškerý nahromaděný dluh je denominován v eurech, vše záleží na tom, kdo zůstane zodpovědný za měnovou unii. Kdyby Německo odešlo, euro by devalvovalo. Dlužnické země by znovu získaly konkurenční schopnost, jejich dluhy by se v reálných hodnotách zmenšily, a jelikož by měly pod kontrolou ECB, rozplynula by se hrozba platební neschopnosti a jejich výpůjční náklady by klesly na úrovně srovnatelné s těmi, které pozorujeme ve Velké Británii.

Věřitelské země by naproti tomu u svých pohledávek a investic denominovaných v eurech utrpěly ztráty a pocítily by doma tvrdší konkurenci ze strany ostatních členů eurozóny. Rozsah ztrát věřitelských zemí by závisel na rozsahu devalvace, takže by měly zájem, aby znehodnocování udržely v jistých mezích.

Po prvotní rozkolísanosti by byl konečný výsledek splněním snu Johna Maynarda Keynese o mezinárodní měnové soustavě, ve které věřitelé a dlužníci sdílejí zodpovědnost za udržování stability. A Evropa by odvrátila hrozící depresi.

Téhož výsledku by bylo možné dosáhnout, pro Německo laciněji, kdyby se Německo rozhodlo jednat jako laskavý hegemon. Znamenalo by to zavést navrženou evropskou bankovní unii, zřízením Fondu pro snižování dluhu a nakonec převedením všech dluhů na eurobondy vytvořit víceméně rovnou hrací plochu pro dlužnické a věřitelské země a usilovat o růst nominálního HDP až do výše 5 %, aby Evropa ze své nadměrné zadluženosti vybředla pomocí růstu.

Ať už se Německo rozhodne jít v čele nebo odejít, obě tyto alternativy by byly lepší než vytvořit neudržitelnou dvouvrstevnou Evropu.



Autorem textu je George Soros, předseda Soros Fund Management a Open Society Institute.


© Project Syndicate


Čtěte více:

ECB se sazbami nepohnula, Draghi oznámil neomezené sterilizované intervence. Akcie reagují silnou rally
06.09.2012 13:54
Evropská centrální banka ponechala sazby eurozóny na úrovni 0,75 proc...
Němci mírní euforii na trzích: Nákupem dluhopisů ECB krizi nevyřeší
06.09.2012 18:15
Nákupy státních dluhopisů, k nimž se chystá Evropská centrální banka (...
Německá média: ECB pomocí bez konce zruinuje euro
07.09.2012 12:13
Německá konzervativní média obvinila prezidenta Evropské centrální ban...
Německý poslanec z tábora Merkelové usiluje o zpoždění intervence ECB, na program nákupu dluhopisů podal stížnost
10.09.2012 9:33
Peter Gauweler, člen německého parlamentu za vládní stranu kancléřky A...

Váš názor
  • Sdílení zodpovědnosti už známe
    10.09.2012 11:39

    Při vší úctě k finančním a filantropickým výkonům páně Sorosovým už jsem si jednou vyzkoušel, co to je, když věřitelé a dlužníci sdílejí zodpovědnost za udržování stability. Chybí kontrolní a sankční mechanismus a nakonec nesdílí nikdo nic. Stejně tak výzva, aby přesvědčili Německo k převzetí vůdčí role ve vytváření politické unie, působí jako od někoho, kdo nikdy nic neslyšel o evropských dějinách od roku 476 n. l.. Nakonec tedy nezbude, než dluhy odmazat inflací a částečnými odpisy a pokusit se nastolit jakýs takýs měnový mechanismus. je to úkol pro dvě příští generace.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: "odmazání" dluhů inflací
      11.09.2012 9:03

      má drobnou potíž - "nové" peníze od centrálních bank končí jen u velkých investičních bank a privilegovaných investičních skupin, které je nepouštějí do "běžné ekonomiky" (kde oprávněně pochybují o návratnosti), nýbrž jimi jenom vytvářejí bubliny na finančních trzích (kde jim návratnost skrz "socializaci ztrát" zaručují politici bojící se o křesla právě i "tištěním" peněz) = poptávková inflace (podporující produkci) v "běžném" životě se nekoná, místo ní jenom rostou finančními spekulacemi vyhnané ceny surovin a potravin, což produkci sráží. Neboli opět další příklad, jak političtí nedoukové ve snaze předstírat neexistenci problémů vytvářejí z menšího hned několik větších - s jedinou snahou, aby to (bez ohledu na cenu nuceně placenou jinými) "prasklo" až někdy později, když oni už nebudou ve funkci (a stačili si ještě nahrabat).
      H.B.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m