Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polský telekom TPSA (-40 %) čeká těžký rok a strhává Telefóniku (-9 %). Zisk propadl, snižuje investice i dividendu

Polský telekom TPSA (-40 %) čeká těžký rok a strhává Telefóniku (-9 %). Zisk propadl, snižuje investice i dividendu

12.02.2013 9:13, aktualizováno: 12.2. 10:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Klíčová polská telekomunikační společnost TPSA vykázala v posledním čtvrtletí roku 2012 prudký propad tržeb i ziskovosti. Oznámila další omezení dividendy, rozsáhlé propouštění i prodeje aktiv a akvizice ve skupině. Letos firma čeká "prudký propad tržeb". Předobchodní fáze naznačovala až 40% propad titulu, v úvodu varšavského obchodování akcie propadly o 31 % k 8 PLN/akcie a aktuálně pokles zmírnily pod 30 %. Dosáhly nicméně minima od uvedení na burzu v listopadu 1998.

TPSA vykázala za 4Q12 čistý zisk 51 milionů zlotých při očekávání trhu 166,8 mil. PLN. Před rokem přitom dosahoval 358 milionů zlotých. Za celý rok TPSA dosáhla čistého zisku 855 milionů zlotých při očekávání trhu 970,8 mil. PLN. Za rok 2011 přitom telekom dosáhl čistého zisku 1,92 mld. PLN. Kvartální EBITDA výsledek dosáhl úrovně jedné miliardy zlotých. Tržby TPSA ve čtvrtletí dosáhly 3,48 mld. PLN nad očekáváním 3,44 mld. PLN. Tržní podíl značky Orange klesl o 1,4 %, ARPU v retailovém segmentu meziročně o 7,3 % zejména pod tlakem balíčků neomezených služeb.

Špatné zprávy z TPSA s sebou strhly akcie Telefóniky CR na pražské burze. Titul propadl až o 9 % pod 300 Kč za akcii. Nyní akcie Telefóniky CR odepisují přes 4 % na úrovni 315 Kč/akcie. Druhý největší fixní telekomunikační operátor v Polsku, společnost Netia, na polské burze odepisoval v úvodu obchodování až 12 % pod 4 PLN/akcie.

TPSA rozhodla o snížení dividendy a omezila své dlouhodobé investiční plány. Dividenda ze zisku roku 2012 klesá na 0,5 PLN s plánovanou výplatou v červenci při očekávaném jednom zlotém na akcii. CEO Witucki uvedl, že firma zváží dodatečnou odměnu akcionářům nad rámec této dividendy, "pokud tržní a makropodmínky budou stabilní". TPSA v prezentaci uvedla, že finanční pozice společnosti umožňuje vyplatit dividendu 1 PLN/akcie, ale vzhledem k obrovské volatilitě tržních podmínek a možnosti značných plateb, mezi které vedle nákupu frekvencí patří také možná pokuta od Evropské komise, raději firma bude postupovat opatrně.

TPSA akumuluje dostupné prostředky na investice do pásma frekvencí pro 4G sítě tak, aby tato investice nemohla v budoucnu otřást bilancí operátora. Zdroje k tomu hledá, „kde se dá“. Společnost dále oznámila, že letošní CAPEX bude pod dvěma miliardami zlotých a dlouhodobější objem kapitálových výdajů bude nastaven kolem 12-13 procent tržeb. „Soustředíme fondy na pořízení pásma frekvencí, které je klíčové pro budoucí rozvoj firmy,“ uvedl finanční ředitel Jacques de Galzain. Polští analytici KBC Securities uvedli, že výhled pro cash flow je šokující měrou slabý. "Výhled pro telekomunikační trh otřese investory, dividenda je na mizerné úrovni,výhled na další roky nenabízí žádný optimistmus," uvedl analytik Piotr Janik.

V tomto zájmu se TPSA rozhodla také propouštět. V průběhu letošního roku má z firmy odejít na dobrovolné bázi kolem 1700 lidí, v příštích letech má další propouštění navazovat. Firma uvedla, že „nemůže prodávat vyspělé služby v evropském meřítku a zároveň být nejtučnější organizací“. V rámci prodejů aktiv nabídla TPSA polský ovládaný portál Wirtualna Polska. CEO Maciej Witucki uvedl, že není pro firmu klíčovým aktivem.

TPSA představila novou strategii pro roky 2013 až 2015. Od roku 2009 doposud se dle firmy na polském telekomunikačním trhu konkurence vybudila do stavu trvalé cenové války v paušálním segmentu, technologie dostihly i venkovské oblasti, kde mobilní internet vytlačuje fixní. Celé odvětví je nyní dle TPSA před klíčovým přechodem na 4G. K tlaku konkurence se přidává další pokles terminačních poplatků a stále slabší stav ekonomiky. "Tlak plynoucí z poklesu MTR a sazeb mezi fixním a mobilním segmentem dopadne na tržní hodnotu celého sektoru v Polsku v rozsahu 2,7 mld. PLN v roce 2013 a 0,8 mld. PLN v roce 2014. Na trhu letos budou pokračovat cenové války, které jej silně zasáhly v roce 2012. Růst celkového objemu využitých služeb a dat pomůže tyto faktory vyvažovat," uvedla mimo jiné TPSA.

Stále se domníváme, že Telefónika CR vyplatí letos opět odměnu pro akcionáře v celkovém rozsahu 40 korun za akcii, z čehož by 20 Kč mohla být řádná dividenda a 20 Kč v podobě snížení kapitálu. Od výsledků za 4Q12 neočekáváme rozladění pro investory,“ uvedl v reakci na vývoj na polské TPSA a akciích Telefóniky CR analytik Patria Direct Tomáš Tomčány. „Lze očekávat určité oživení akcií Telefóniky CR ze současných úrovní, které je ale limitováno nejistou udržitelností odměny pro akcionáře v dalších letech na 40 Kč/akcie či nejistotou ohledně výsledku LTE aukce. Konsensus pro celoroční výsledky 2013 se s ohledem na sentiment pro telekomunikační sektor jako celek nyní jeví posazen příliš vysoko,“ uvedl Tomáš Tomčány.

První vážné varování z TPSA, které si trh přebral jako varovné světlo pro celý sektor v CEE regionu, přišlo již před 3Q12 výsledky v polovině října loňského roku. Tehdy firma zhoršila výhled pro takřka všechny parametry hospodaření v čele s očekávaným poklesem tržeb a snížila dividendu. Akcie tehdy padly o 20 %. “Makropostředí a podmínky na mobilním telekomunikačním trhu se prudce zhoršují,” uvedla tehdy firma k negativnímu výhledu hospodaření. I dnes argumentuje výrazným zhoršením podmínek na trhu a ostrou konkurencí.


(Zdroj: TPSA, PAP, Bloomberg)


Čtěte více:

Telekomy: Polský padá o 20 %, čeká hlubší pokles tržeb a omezil dividendu. Varuje i rakouský T-Mobile
17.10.2012 9:46
Akcie klíčové polské telekomunikační společnosti TPSA na varšavské bur...
Může Telefónica CR následovat polskou TPSA? (analýza)
19.10.2012 19:18
Akcie české Telefóniky CR od oznámení polské TPSA o snížení dividendy ...
Telefónica CR - Snížení cílové ceny + srovnání s konkurencí v CE3 regionu (analýza)
20.12.2012 16:13
Akcie Telefóniky CR od oznámení výsledků za 3Q12 (6.11.) ztratily již ...

Váš názor
  • to je srovnání, panečku :-)
    12.02.2013 9:41

    Tenhle nesmysl se dá směle srovnat se zprávou: "Somálští piráti svým únosem tankeru strhli české cikány k rozkradení pražského Hlavního nádraží" :-))))
    Jesse
    • Re: to je srovnání, panečku :-)
      12.02.2013 9:45

      Tak u nás už nádraží cikáni obsadili.Hlavně v podchodech pod ním.Je tam teplo a možná kořist:)
      ?
  • pro autora
    12.02.2013 9:32

    Nezlobte se, ale propad TPSA a propad O2 o 9% nemá nic společného. Jednalo se o nějaký "podivný" obchod, nejspíš nějaký omyl. Takže bych prosil trochu více serióznosti, děkuji.
    oh171
    • Re: pro autora
      12.02.2013 11:44

      já si naopak myslím, že propad Telefoniky a potažmo všech dalších evropských telecomů, s oznámením TPSA zcela úzce souvisí. Problémy které má TPSA se totiž týkají všech a všechny v určité míře olivní. A jelikož první reakce trhu bývá přehnaná, byly propady jaké byly. A další budou pokračovat.
      qwer
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university