Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama chce automatické škrty bolestné a ničivé

Obama chce automatické škrty bolestné a ničivé

06.03.2013 12:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy zřejmě instruuje své úředníky, aby nemírnili dopady automatických výdajových škrtů, které vstoupily v platnost na konci minulého týdne. Bílý dům z politických důvodů chce, aby škrty byly tak bolestné a ničivé, jak Obama a členové jeho vlády hrozili. Podle zprávy listu The Washington Times to plyne z interního emailu, který z Washingtonu dostal jeden ze zaměstnanců ministerstva zemědělství. 

Vedoucí regionálního odboru zdravotní inspekce zvířat a rostlin (APHIS) Charles Brown se nadřízených zeptal, zda může ve své oblasti rozprostřít škrty tak, aby minimalizoval jejich dopad. Dostalo se mu odpovědi, že nemá dělat nic, co by zmenšilo dopady, před nimiž Obamova administrativa Kongres a veřejnost varovala. 

"Kongresu a všem ostatním jsme dali na vědomí, že 'APHIS zruší pomoc producentům ve 24 státech při vyrovnávání se se škodami, které volná příroda působí na odvětví akvakultury, pokud státy neposkytnou finance ke krytí těchto nákladů'. Naším názorem tedy je, že, ať rozvrhnete škrty jakkoli, nesmí to být v rozporu s tím, jaké dopady škrtů jsme předpověděli," píše se v odpovědi washingtonského ústředí inspekce. 

Ministr zemědělství Thomas Vilsack se kvůli emailu ocitl v Kongresu pod palbou otázek. Bránil se tím, že o příslušné instrukci nic neví a že jeho ministerstvo se snaží ve škrtech o flexibilitu. "Pokud budeme mít možnost, budeme se snažit zajistit, aby se sekvestr prováděl nejrovnějším a nejméně škodlivým způsobem," řekl Vilsack. 

Takzvaný sekvestr neboli automatické výdajové škrty, které mají snížit celkové federální výdaje o zhruba dvě procenta a zasáhnout celou státní správu, plynou z dohody z léta 2011 o snižování rozpočtového deficitu a měly být nástrojem k tomu, aby se Bílý dům dohodl s Kongresem na racionálním způsobu omezení výdajů. Obama však žádný jiný způsob redukce výdajů nenavrhl a místo toho přišel s požadavkem nahradit sekvestr balíkem obsahujícím další zvýšení daní. To je ale pro republikány, kteří mají většinu ve Sněmovně reprezentantů, zcela nepřijatelné, zejména poté, co na počátku roku přijali zvýšení daní pro lidi s nejvyššími příjmy a dalších daní. 



 Podle některých pozorovatelů, například analýzy listu Washington Post, Obama hraje sekvestrem a dalšími kroky dalekosáhlou politickou hru, jejímž cílem je zvrátit příští rok poměry v Kongresu, získat demokratům zpět většinu ve sněmovně a dovršit prosazení levicového "progresivistického" programu. Podle komentáře The Wall Street Journal to vysvětluje Obamovy nynější kroky, kdy nepřijatelnými požadavky sabotuje rozpočtovou dohodu, ale i například imigrační reformu. 

Vláda ve dnech před zahájením škrtů varovala před možnými dlouhými frontami na letištích v důsledku omezení počtů bezpečnostního personálu, před nedostatkem masa kvůli zpomalení činnosti úřadu pro kontrolu bezpečnosti potravin či před propouštěním ve školách a před zastavením údržby národních parků. Jako provokaci republikáni vnímali už únorové oznámení ministerstva obrany o odkladu vyslání letadlové lodi Harry S. Truman do Perského zálivu a rozhodnutí o propuštění 5000 nelegálních imigrantů ze zadržovacích táborů, což všechno vláda zdůvodnila škrty. 

Vláda se už pokouší demonstrovat "ničivé" dopady škrtů, které předpovídala, zatím se jí to ale příliš nedaří. Ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová v pondělí prohlásila, že důsledkem omezení výdajů jsou již dlouhé fronty před bezpečnostními kontrolami na některých velkých letištích jako v Chicagu, Los Angeles a Atlantě. Všechna zmíněná letiště na to ale oznámila, že žádné nadprůměrné fronty se u nich neobjevily.

(Zdroj: čtk, AP, WSJ, Washington Post)


Čtěte více:

Sequester... Patria vydala nový Třicetník
01.03.2013 19:03
Ode dneška se v USA šetří. V létě 2011 při dohadování o zvýšení dluhov...
Vládní škrty v USA realitou. Obama podepsal citelně omezení federálních výdajů
04.03.2013 10:19
Americký prezident Barack Obama podepsal nařízení, kterým se omezují p...

Váš názor
  • socialista se nezapře nikde.
    06.03.2013 14:04

    Když nepomůže tak alesponˇ škodí. Jak malý zarputilý kluk když neni něco podle něj.
    lučišník
    • Re: socialista se nezapře nikde.
      06.03.2013 16:09

      Obama a jeho strana si vybijí svoji neschopnost na voličích. Jak ubohé.
      LB
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data