Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína varuje Japonsko kvůli oslabování jenu: Nejsme odpadkový koš

Čína varuje Japonsko kvůli oslabování jenu: Nejsme odpadkový koš

07.03.2013 17:13
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Šéf čínského fondu státního bohatství varoval Japonsko před pokračováním politiky oslabování jenu, která poškozuje obchodní partnery. Připojil se tak ke vzrušené debatě o globálních měnových válkách.

Gao Xiqing, prezident obří China Investment Corporation (CIC), se neobvykle drsným způsobem vyjádřil na adresu nové japonské vlády premiéra Šinzó Abeho, která chce s pomocí extrémně expanzivní měnové politiky ulehčit svým exportérům a oživit ekonomiku. Obvinění z kurzové manipulace přitom v minulosti čelila samotná Čína.

„Když si ze sousedů uděláte odpadkový koš a začnete měnovou válku, tak to ohrozí nejen ostatní, ale nakonec to doběhne i vás,“ uvedl top manažer v rozhovoru pro deník Wall Street Journal s tím, že doufá v odpovědné konání japonské vlády. Jedná se zatím o nejostřejší prohlášení ze strany vysoce postaveného čínského činitele, které vyjadřuje obavy Pekingu z dopadu odvážných kroků Abeho kabinetu na čínskou ekonomiku.

Vztahy mezi oběma zeměmi se v posledních měsících prudce zhoršily kvůli sporu o ostrovy ve Východočínském moři. Nejvíc postiženy byly japonské automobilky, jejichž vozy i autosalony se v Číně staly terčem žhářů a vandalů. Dramatický pokles jenu - za poslední tři měsíce oslabil o víc než 15 % - napětí mezi druhou a třetí největší ekonomikou světa vyeskaloval.

Snahy nové japonské vlády zatím na domácí půdě přináší ovoce. Burza v Tokiu se nachází v býčím trendu od poloviny listopadu, kdy se začaly ostřeji rýsovat kontury Abeho prorůstové strategie pro prosincové předčasné volby. Index Topix, zahrnující nejvíc titulů, od té doby posílil o neuvěřitelných 38 %. Abe, předák Liberálně demokratické strany, nakonec ve volebním klání zvítězil a začal ihned podnikat kroky směrem k naplnění svých slibů. Ohlásil balíček stimulačních opatření, včetně zvýšení výdajů na obranu, přinutil centrální banku (BOJ) zvýšit inflační cíl a rozšířit nákupy státních dluhopisů a dalších cenných papírů a na post guvernéra BOJ dosadil Haruhika Kurodu, člověka věřícího v sílu agresivní měnové politiky.

„Měnová politika BOJ není vůbec zaměřena na oslabování měny,“ prohlásil Kuroda v pondělí na konfirmačním slyšení před parlamentem. Odvážné kroky směrem k měnovému uvolnění a zastavení deflace jsou podle něj prospěšné nejen pro Japonsko, ale i pro ekonomiky Asie a zbytku světa.

Komentář hlavního investičního stratéga CIC, spravujícího aktiva v hodnotě 500 mld. USD, se nese v duchu podobných názorů v rozvíjejících se zemích, které se obávají efektu stimulačních opatření centrálních bank v Evropě, Spojených státech a Japonsku. Podle řady ekonomů by bezhlavé tištění peněz mohlo vyústit v mohutný střet, v němž se každý bude snažit oslabit svoji měnu, aby získal navrch.

Záležitost byla projednávána na setkání skupiny G7 i G20, kde se vyjednavači snažili dohodnout na definici vhodného postoje centrálních bank vůči směnným kurzům. Představitelé emerging markets, v čele s Brazílií, dlouhodobě kritizují Spojené státy za rozsáhlé programy nákupů státních dluhopisů (kvantitativní uvolňování) za účelem stlačení úrokových sazeb. Nízké dluhopisové výnosy motivují investory k přesunu prostředků do aktiv v rozvíjejících se ekonomikách, čímž zároveň posilují měny těchto zemí.

Poradce čínské centrální banky Chen Yulu včera uvedl, že vinou kvantitativního uvolňování bude Čína ve druhé polovině roku čelit vyšší inflaci. „Čína je nezpochybnitelně obětí měnové války,“ uvedl Chen.

BOJ v lednu nečekaně oznámila, že od začátku příštího roku spustí další program nákupu aktiv v novém stylu, blízkém tomu, který americká centrální banka oznámila již loni. Hodlá měsíčně nakupovat aktiva asi za 13 bilionů jenů, z čehož by 2 biliony jenů měly směřovat do státních dluhopisů a 10 bilionů jenů do státních pokladničních poukázek.

Japonská ekonomika v minulých třech čtvrtletích klesala, v poslední době však vykazuje určité známky oživení. Od začátku roku jen vůči dolaru oslabil o 10 % a momentálně se obchoduje kolem 93,5 USD/JPY. K tak velkému propadu se z významných měn letos přiblížila jen britská libra.
 

 
(Zdroj: WSJ, Bloomberg, AP)


Čtěte více:

MMF: Obavy z přílišného poklesu kurzu jenu jsou přehnané
22.02.2013 8:20
Obavy ostatních zemí z přílišného poklesu japonské měny jsou přehnané....
Hrozí „měnový mír“, který je horší než měnové války
22.02.2013 17:48
Podle tradičního pohledu by se ke stimulaci růstu měla použít monetárn...
Začal dlouhodobý býčí trh na dolaru, měnové války se teprve změní z předstíraných na skutečné?
05.03.2013 18:34
Měnové trhy jsou fascinující a jeden z důvodů představuje relativita j...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m