Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ nejspíš spor s EK vyřeší prodejem Chvaletic. Navíc může prodat i Dětmarovice

ČEZ nejspíš spor s EK vyřeší prodejem Chvaletic. Navíc může prodat i Dětmarovice

28.02.2013 13:23, aktualizováno: 28.2. 17:17

Aktualizováno

Za nejpravděpodobnější naplnění podmínek dohody o ukončení antimonopolního šetření Evropské Komise považujeme prodej elektrárny Chvaletice. Dětmarovice zvažujeme prodat na základě obdržených nabídek i mimo narovnání s EK. Uvedla to dnes energetická skupina ČEZ (586,5 CZK, -1,76%) na základě rozhodnutí vrcholného managementu s tím, že narovnání z pohledu Komise vede k dostatečnému posílení konkurence na trhu tak, že není třeba v šetření dále pokračovat. EK prověřovala, zda ČEZ nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny.

„Představenstvo a dozorčí rada ČEZ dnes schválily upravenou dohodu o narovnání s Evropskou komisí,“ oznámila dnes energetická společnost v tiskové zprávě. ČEZ již v červnu loňského roku nabídl EK, že ukončí šetření prodejem některé z elektráren Počerady, Chvaletice, Dětmarovice nebo Tisová spolu s Mělníkem 3. „Upravená dohoda již neobsahuje elektrárnu Dětmarovice,“ uvedl dnes ČEZ a dodal, že dohoda nabyde definitivní platnosti po schválení Evropskou komisí. ČEZ musí musí prodat jednu ze čtyř uhelných elektráren o výkonu nejméně 800 megawattů, aby tak z pohledu EK "normalizoval" své postavení na českém energetickém trhu.

Jasno již je zřejmě i ve věci volby konkrétní elektrárny, kterým by mělo šetření zahájené Komisí kvůli možnému omezování konkurence již v roce 2009 skončit. „Vzhledem ke kvalitě získaných nabídek na koupi elektráren a vzhledem k tomu, že ČEZ je v pokročilém stádiu jednání se společností Czech Coal o dlouhodobých dodávkách uhlí pro elektrárnu Počerady, považuje ČEZ za nejpravděpodobnější, že naplní podmínky dohody s Evropskou komisí prodejem elektrárny Chvaletice,“ uvedla dnes společnost ČEZ.

Média již v posledních týdnech spekulovala o tom, že ukončení vleklého sporu s Evropskou komisí proběhne právě prodejem elektrárny Chvaletice a kupcem bude Energetický a průmyslový holding (EPH), společná firma skupin PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského. EPH měl podle těchto nepotvrzených spekulací získat Chvaletice i s kontraktem na uhlí ze Severočeských dolů.

"Je známo, že EPH zůstal ve druhém kole nabídkového řízení na Chvaletice jako jediný zájemce. Ale jinak probíhající proces nebudeme komentovat," řekl na konci února ke spekulacím médií mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Křetínský potvrdil, že se o prodeji jedná. "A rozhodně nečekám, že definitivní rozhodnutí padne během několika příštích dnů," uvedl Křetínský zhruba před měsícem.

Dětmarovice také? Mezi zájemci i vlastník NWR

Chvaletice by však nemusely být jedinou elektrárnou, kterou ČEZ odprodá. „V případě elektrárny Dětmarovice ČEZ zvažuje prodej na základě obdržených nabídek i v situaci, kdy taková transakce nemá souvislost s ukončením šetření Evropské komise,“ doplnil dnes energetický gigant. Do druhého kola výběrového řízení na prodej černouhelné Elektrárny Dětmarovice ČEZ obdržel tři nabídky. Zájemci jsou BXR (majoritní vlastník NWR), Energetický a průmyslový holding a společnost Gascontrol.

Po prvním kole média spekulovala, že Česká energie, která byla nakonec kvůli nesplnění podmínek vyřezena, nabídne za Dětmarovice 7 miliard korun. Gascontrol měl podle nepotvrzených informací nabídnout více než 1 miliardu Kč, EP Holding 600 mil. Kč a NWR jen 300 mil. Kč. Informace ale žádná ze stran nepotvrdila.

Prodej elektráren je podle společnosti v souladu s její strategií provozovat v budoucnu pouze plně modernizovaná zařízení. Načasování prodejů části uhelných aktiv skupiny ČEZ zatím známo není. Dnešní ranní výsledky hospodaření však již napovědely. Společnost ČEZ dnes totiž uvedla, že letos čeká pokles výroby elektřiny z vlastních zdrojů v ČR na 60,5 terawatthodiny ze 64,0 terawatthodiny v roce 2012, a to především kvůli předpokládanému 18% propadu výroby v domácích uhelných elektrárnách.

Alan Svoboda, šéf divize prodeje energetické skupiny ČEZ, přitom před měsícem uvedl, že firma s ohledem na nízké ceny emisních povolenek rozhodně zvažuje prodloužení živostnosti svých uhelných elektráren, které jsou nyní podle něho jediné, které vyrábějí elektřinu se ziskem. Svoboda neupřesnil, o které uhelné elektrárny z portfolia ČEZ by se mělo jednat. "Logicky dává smysl investovat do uhelných elektráren umístěných poblíž ložisek uhlí, což se odráží v našem strategickém plánu," uvedl šéf divize prodeje ČEZ.

Dnes Svoboda na tiskové konferenci po výsledcích za rok 2012 upozornil, že dnes představený konzervativní výhled výroby elektřiny pro letošní rok je založen na scénáři bez dohody se společností Czech Coal. V případě dohody na dodávkách uhlí, k níž jednání podle Svobody směrují, bude výhled revidován. Generální ředitel Beneš následně doplnil, že výhled pro rok 2013 by v případě uzavření dohody s Czech Coal o dodávkách uhlí z dolu Vršany pro elektrárnu Počerady doznal vzestupné revize. Podle Beneše jsou již obě strany "velmi blízko" dohodě. Uvedl také, že za několik dní ČEZ zveřejní předběžné hodnocení nabídek uchazečů o dostavbu Temelína a začne s nimi vyjednávat o vylepšení těchto nabídek.

TIP: Zajímají vás další podrobnosti o hospodaření skupiny ČEZ v loňském roce a výhledu do budoucna? Zeptejte se zítra osoby z nejpovolanějších - hostem pátečního online rozhovoru na Patria.cz bude Martin Novák, finanční ředitel ČEZ.

 (Zdroj: ČEZ, EK, ČTK)


Čtěte více:

ČEZ: O Dětmarovice se ve druhém kole ucházejí tři zájemci
22.11.2012 18:11
K dnešnímu konečnému termínu pro přihlášení do výběrového řízení na pr...
Elektrárnou, kterou ČEZ prodá, budou prý Chvaletice a kupcem zřejmě EPH
30.01.2013 9:53
Energetická skupina ČEZ prodá zřejmě elektrárnu Chvaletice, kupcem by ...
ČEZ splnil snížené cíle pro rok 2012, letos čeká další pokles. Dohoda o uhlí ale může pomoci
28.02.2013 8:21
Skupině ČEZ klesl v roce 2012 čistý zisk o 1,5 procenta na 40,2 miliar...
ČEZ - Další pokles zisků v letošním plánu (komentář)
28.02.2013 10:39
ČEZ oznámil své výsledky za 4Q12. Zveřejněné zisky byly v souladu s ce...
T. Sýkora: Dosažený zisk ČEZ by měl stačit k udržení dividendy ve výši 45 Kč, výhled ovšem zklamáním (video)
28.02.2013 13:29
Dnes před otevřením trhu reportovala své výsledky za loňský rok společ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university