Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko nerozhodne o licenci ČEZ nejméně do půlky června. Nový důkaz o vyvádění zisků?

Bulharsko nerozhodne o licenci ČEZ nejméně do půlky června. Nový důkaz o vyvádění zisků?

12.04.2013 14:35, aktualizováno: 12.4. 14:48
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharský energetický regulátor DKEVR nerozhodne o případném odnětí licence ČEZ na distribuci elektřiny v zemi po jednání 16. dubna a nestane se tak nejméně do poloviny června, uvedla šéfka komise Evgenia Haritonova. Rozhodování označila za významné a zdlouhavé a připomněla, že sám regulátor je trestně šetřen.

DKEVR bude příští úterý 16. dubna vést slyšení s ČEZ v Bulharsku, který do té doby dostal čas na nápravu více než dvacítky prohřešků, které mu regulátor dříve vytkl. Zástupci ČEZ opakovaně uvádějí, že firma postupuje v souladu s legislativou a regulacemi Bulharska i Evropské unie a žádný z vytčených prohřešků nezakládá prostor pro odnětí licence ČEZ v zemi. „S rozhodnutím nebudeme pospíchat. Jde o dlouhý a významný proces, ve kterém pokud regulátor učiní chybu, Bulharsko za ni zaplatí. Naše finální rozhodnutí nelze očekávat dříve, než za dva měsíce,“ uvedla šéfka DKEVR Haritonova. Připomeňme, že na postu proběhla změna v poslední době několikrát.

ČEZ v Bulharsku čelí potížím s tamními úřady na několika otevřených frontách. Bulharská prokuratura, jak oznámila minulý týden, chce po provedeném auditu v energetickém sektoru v zemi zahájit pět trestních stíhání. Dvě z nich se týkají české distribuční společnosti ČEZ Bulgaria. Prokuratura chce prověřit rozdělování dividend ČEZ, při němž místní ministerstvo hospodářství jako zástupce státu údajně neplnilo své pravomoci. Druhé stíhání se má týkat právě smluvních vazeb ČEZ na vnější dodavatele. Trestní šetření by dle prokuratury mělo u ČEZ formulovat detaily provinění a porušení zákona. Dosavadní šetření bulharské prokuratury tyto podrobnosti neobsahuje.

V předcházejícím týdnu byla v kancelářích ČEZ provedena další razie, tentokrát ze strany antimonopolního úřadu KZK. Distributory podezírá, že ve shodě bránily koncovým zákazníkům ve změně dodavatele energií. KZK předem o razii informoval antimonopolní autoritu Evropské unie.

ČEZ v pátek 29. března podal stížnost Evropské komisi na Bulharsko kvůli nedodržování národního i evropského rámce regulace v energetice. Kritizuje způsob udělování a odebírání licencí v oblasti energetiky v zemi a „administrativní postupy, které mohou být v rozporu nejen s bulharským národním a rovněž evropským právem, ale i se Smlouvou o fungování EU“.

Právě výstup z vyšetřování prokuratury v ČEZ se má stát podkladem pro regulátora DKEVR, který s ČEZ zahájil řízení o odnětí licence v zemi. Stání k věci je naplánováno na 16. dubna a jak bylo dnes řečeno, verdikt po něm nepadne. Pozice samotného v energetice a vodárenství DKEVR ale bude značně obtížná a do budoucna nejistá, protože jeho samého ve zprávě prokuratura označila za nefunkční instituci.

Bulharská televize bTV a posléze další lokální média a stanice přinášejí informaci o zprávě DKEVR, která byla zpracována s datem 14. července v roce 2010 v rozsahu 600 stran a týkala se podezření vůči energetickým distributorům v zemi, zejména na vyvádění zisků směrem k mateřským společnostem právě skrze kontrakty na externí služby. Ty byly nyní předmětem vyšetřování prokuraturou, která potvrdila, že byla zprávou DKEVR upozorněna na možné nezákonné chování již v roce 2010.

Zpráva byla dle bulharských médií auditem distributorů elektřiny ČEZ, EVN a tehdy ještě E.ON (dnes jako třetí distributor figuruje česká Energo-Pro) v letech 2005 až 2009 a podepsána tehdejším šéfem DKEVR Angelem Semerdzhievem. Podle novináře bTV Dimitara Anesteva dokument obsahuje konkrétní provinění, formulace, čísla a detaily ohledně porušování licenčních podmínek distributory elektřiny v zemi a detaily o outsourcování aktivit na další divize. Vrchní prokurátor Sotir Tratsarov, který volá po odnětí licence ČEZ v zemi, potvrdil, že prokuratura před třemi lety takové upozornění obdržela.


(Zdroj: Novinite, Focus, DKEVR, Reuters, ČEZ)


Dění kolem licence ČEZ v Bulharsku sledujte na Patria.cz:

CEZ07.jpg


Čtěte více:

Bulharský prokurátor otevřel pět trestních řízení: vůči ČEZ (-3 %), státní energetice, regulátorovi i ministerstvu
03.04.2013 11:11
Bulharská prokuratura chce po provedeném auditu v energetickém sektoru...
ČEZ - Bulharská prokuratura doporučuje zahájit trestní řízení (komentář)
03.04.2013 11:26
Bulharská prokuratura doporučuje zahájit trestní řízení s ČEZ, které s...
Bulharský ČEZ našel chyby při odečtu elektřiny subdodavateli, potíže má i Energo-Pro
11.04.2013 15:22
ČEZ v Bulharsku interním auditem nalezl chyby subdodavatelů při extern...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data